Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Βαγγέλης Αποστόλου: Η πρότασή μας για τα κόκκινα δάνεια είναι άμεσα υλοποιήσιμη



Συνέντευξη του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στα αναλυτικά γεγονότα του Star Κεντρικής Ελλάδας και τη δημοσιογράφο Λένα Παρασκευά, σχετικά με τα θέματα της επικαιρότητας που αφορούν τόσο την Εύβοια όσο και την κεντρική πολιτική σκηνή:

Θα κάνουμε πραγματική ανάσταση ή λόγω του προεκλογικού κλίματος θα είναι αλλιώτικα τα πράγματα;

Νομίζω πως ειδικά το Πάσχα είναι μια γιορτή που ο ελληνικός λαός πάντα την τιμά και συμμετέχει. Πιστεύουμε ότι δε θα υπάρξει κάτι το απρόοπτο, ο ελληνικός λαός θα γιορτάσει το Πάσχα. Έρχεται μετά και μια αναμέτρηση που τον περιμένουν κι άλλες χαρές. Εννοώ βεβαίως από τη δική μας πλευρά, για τις επερχόμενες εκλογές, που ήδη απ ότι τουλάχιστον από πλευράς εντυπώσεων αποκομίζουμε φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά.

Διακρίνετε ότι ο κόσμος είναι αποφασισμένος; Ακούω από πάρα πολλούς συναδέλφους σας, διαφόρων κομμάτων, ότι υπάρχει στην κοινωνία ένα μεγάλο μέρος πολιτών που ακόμα δεν ξέρει τι θα κάνει σ αυτές τις εκλογές, που ουσιαστικά δηλώνει μη ικανοποιημένος από τα μεγάλα κόμματα.

Ήταν αναμενόμενο, ειδικά μετά από την τραγωδία που βίωσε ο ελληνικός λαός, αλλά και γενικότερα όλα όσα έχει υποστεί, να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αποχής. Τα πράγματα δείχνουν ότι πλέον έχουν αρχίσει και στον κόσμο αυτόν να μπαίνουν οι διαδικασίες της εκλογικής αναμέτρησης. Για το τι μας περιμένει αύριο και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το σκέφτονται πιο σοβαρά.

Για εμάς το διακύβευμα είναι οπωσδήποτε η πρωτιά από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, μια πρωτιά η οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στην αυτοδυναμία. Βεβαίως εδώ θέλω να τονίσω ότι παρά την αυτοδυναμία που επιδιώκουμε, πρέπει να επιμείνουμε στη βασική μας στόχευση που είναι η ευρύτερη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, του κεντροαριστερού χώρου, και πιστεύουμε ότι αυτό θα μας δώσει μια καλύτερη ώθηση στη δουλειά μας και επιπλέον θα εμπεδωθεί και στην ελληνική κοινωνία ότι ο θεσμός της απλής αναλογικής, της γνησιότερης έκφρασης της λαϊκής βούλησης, θα βρει και στη χώρα μας τρόπο και χώρο για να εφαρμοστεί.

Αυτή η συνεργασία είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρώτο κόμμα ή μπορεί να γίνει και στην περίπτωση που είναι δεύτερο;

Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση που θα υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα που μας φέρνει στη δεύτερη θέση. Εμείς επιμένουμε ότι στόχο μας είναι η αυτοδυναμία με πρώτη θέση και για τη συνεργασία που χρειάζεται η χώρα μας και θα το υπηρετήσουμε πιστεύω.

Θέλω τώρα να δούμε λίγο την επικαιρότητα, βλέπω ότι ανεβάζετε πολύ τους τόνους για το θέμα της οικονομίας, των δανείων και των μέτρων για τους μικρομεσαίους, υπήρξε και ένα θέμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο των μεσαίων στρωμάτων, των πολιτών που ανήκουν τα βαλάντιά τους στη μεσαία τάξη, ότι δεν τους προσέξατε όσο έπρεπε, είναι λίγο δυσαρεστημένοι, βλέπω ότι το πρόγραμμά σας έχει να κάνει μ αυτό το θέμα, είναι γύρω από την οικονομική σας πολιτική, που θα το στηρίξετε αυτό και πως θα τους βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης;

Είχαμε πει στη Θεσσαλονίκη την περίοδο της έκθεσης ότι στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε 6 βασικά σημεία της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης. Σε αυτά τα σημεία πρωτεύοντα ρόλο για εμάς ήταν η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία πρέπει να συνοδευτεί με την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, την εξασφάλιση εκείνου του εισοδήματος που θα μπορεί να σπρώξει την ελληνική οικονομία. Εμείς λοιπόν βάλαμε ως βασική παράμετρο σ αυτό την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Μεσολάβησαν κάποιες καθυστερήσεις οι οποίες δεν οφείλονταν σε εμάς, γεγονότα όπως η τραγωδία που ζήσαμε, και τώρα παρουσιάσαμε χθες την πρότασή μας για τα κόκκινα δάνεια.

Συνοπτικά θα σας πω τι περιλαμβάνει η πρότασή μας. Περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Θα είναι υποχρεωτική και δεσμευτική για όλους τους πιστωτές με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και κανόνες ιδιαίτερα στη λειτουργία των funds. Τώρα ποιους αφορά; Αφορά θα σας έλεγα όλους τους θεσμικούς επενδυτές από τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όλους όσους έχουν περιέλθει σε μια πτωχευτική διαδικασία, δηλαδή έχουν μόνιμη αδυναμία να υπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αν ήταν εδώ κάποιος από τη Ν.Δ. και είχαμε αντίλογο θα σας ρωτούσε φαντάζομαι, για να έχουμε αντίλογο, πρέπει να το ρωτήσω για τους τηλεθεατές, ποιός έδωσε στα funds τα δάνεια των πολιτών, πότε έγινε αυτό, πότε πέρασαν αυτές οι χιλιάδες των δανείων σε αυτές τις εταιρείες, που έρχονται σε καθημερινή βάση να τηλεφωνούν, να απειλούν, να εκβιάζουν τους πολίτες για τα χρήματα; Πότε έγινε αυτό;

Να μην κρύβονται, εμείς δεν είχαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας κανέναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Η διαδικασία των funds μακριά από εμάς. Ήταν μία θεσμοθέτηση και δυνατότητα που έφερε η Ν.Δ. ως κυβέρνηση για να πιέσει, γιατί αυτός ήταν ο χαρακτήρας της. Και η πίεση αυτή κατάντησε να είναι ληστρική. Δε λειτουργήσαμε εμείς τις διαδικασίες αυτές και όπως αντιλαμβάνεστε οι όποιες δεσμεύσεις πάνω στη λειτουργία των funds ήταν από πλευρά της κυβέρνησης της Ν.Δ. Δεν είχαμε καμία συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Μας κατηγορούν για άλλο, μας λένε ότι γι αυτά ενδέχεται να μη συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχουν πρόβλημα κοινοτικής οδηγίας. Ουδέν ψευδέστερον αυτού. Ο διακανονισμός και η ρύθμιση του δανείου είναι θέμα κάθε εθνικού κράτους, δεν το εμποδίζει η ευρωπαϊκή πολιτική. Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε προχθές είναι υλοποιήσιμο. Το θέμα είναι απο κει και πέρα με το κατα πόσο και οι πιστωτές είναι διασφαλισμένοι και βεβαίως, εαν τυχόν υπάρχουν υποχρεώσεις ,κι αυτές θα τις αντιμετωπίσουμε.

Εγώ θα σας έλεγα ότι μας δίνεται μία ευκαιρία με την πρόταση που καταθέσαμε να έρθει όλο το πολιτικό σκηνικό να μπει σ αυτή τη συζήτηση. Γιατί δεν είναι δυνατόν να περπατήσουμε εαν κάνουμε παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα οι οποίες απλώς μετατοπίζουν διογκώνοντας το πρόβλημα. Θέλουμε να δοθεί μία λύση που να συνοδεύεται με τέτοια ρύθμιση που να μπορεί να ικανοποιηθεί από τον πιστούχο και βεβαίως να μην υπάρχουν προβλήματα από την άλλη πλευρά. Για παράδειγμα εάν έχουμε ένα δάνειο, μια οφειλή 100.000, μπορούμε αυτή την οφειλή να την κουρέψουμε και να τη μεταθέσουμε ώστε να έχουμε μια δόση η οποία να μπορεί να εξυπηρετηθεί με βάση τις δυνατότητες.

Γι αυτό λέμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε και μάλιστα για να είμαστε και πειστικοί και σωστοί, είπαμε ότι εμείς με το πρώτο νομοθέτημα που θα φέρουμε στη βουλή όταν γίνουμε κυβέρνηση θα είναι μία Π.Ν.Π., η οποία μέσα στο διάστημα των τριών μηνών θα έχει δρομολογήσει αυτό που φέρνουμε σήμερα ως πρόταση. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε στο χρόνο εφαρμογής, ούτε από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ούτε και υπάρχει περίπτωση να μείνουν άνθρωποι- νομικά πρόσωπα έξω από αυτή τη διαδικασία. Να πάμε στην επόμενη ημέρα λύνοντας οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κάτι τελευταίο θέλω να ρωτήσω γιατί το διάλογο θα τον επαναλάβουμε. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές που έρχονται, τι θα κάνει με τη βόρεια Εύβοια, θα σταματήσετε το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, θα το πάρετε από την αρχή, θα συνεχίσετε;

Καταρχήν πρόγραμμα ανασυγκρότησης από την πλευρά της κυβέρνησης τώρα δεν έχουμε, απλώς έχουμε έναν τίτλο και η βάση του δεν υπάρχει, εγώ δεν το έχω αντιληφθεί.

Ξέρετε ότι ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα θέματα που έχουν ως ανάγκη οι κάτοικοι, έχουν ανάγκη να τους απαντήσουμε τι θα κάνουν την επόμενη ημέρα, τι θα κάνουν εκεί, αυτό είναι το άγχος τους. Τώρα εάν μέσα από διάφορες διαδικασίες, φιέστες, συναντήσεις, ρίχνουν τίτλους, δε λέει τίποτα. Παράδειγμα: πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι ελαιοκαλλιεργητές, πότε θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι; Θα τελειώσουν τα πορίσματα;

Βλέπετε είμαι ένας άνθρωπος που ασχολούμαι με τις λεπτομέρειες κι εκείνο που θέλω να πω είναι ότι βεβαίως ό,τι θετικό έχει γίνει θα το δούμε και πως θα το πάμε, αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι να μην περιμένουν πως ό,τι έχουν φέρει, ό,τι έχουν σχεδιάσει δε θα το ελέγξουμε. Βεβαίως και θα το ελέγξουμε και όπου υπάρχουν αδυναμίες θα απομακρυνθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου