Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Τα καλάθια πλέον αφορούν και στην υγεία μας

 


Άρθρο του Β. Αποστόλου- Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας & πρώην Υπουργού

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών τη Δευτέρα 10-04-2023

Στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων θυσιάζονται οι καταναλωτές και οι παραγωγοί ενόψει των αγορών του Πάσχα. Όταν η κυβέρνηση έχει μοναδικό στόχο να προπαγανδίσει τη δήθεν συγκράτηση κάποιων τιμών, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα νούμερα επικοινωνιακά για την εκλογική μάχη, τότε αυτοί που τελικά πλήττονται είναι οι παραγωγοί. Όταν όμως δεν ελέγχεται η προέλευση και η ποιότητα των τροφίμων τότε μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Παρά τους αρχικούς φόβους για μεγάλη αύξηση φέτος στις τιμές στο αρνί και στο κατσίκι, η τιμή στόχος των 10 ευρώ επετεύχθη κρατώντας στο «Καλάθι» τις τιμές στα περσινά τελικά επίπεδα». Δε διευκρινίζονται όμως ποια είναι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προϊόντος πέραν της τιμής, δηλαδή η προέλευση, ελληνικό ή εισαγόμενο και από που, και η ποιότητα, τα οποία και καθορίζουν την τελική τιμή του.

Εκτός και αν για τον Υπουργό το κρέας καλής ποιότητας είναι αυτό που μπορούν να αγοράσουν λίγοι, όπως μας έλεγε για τον παστό μπακαλιάρο, καθώς και ότι για να τηρηθεί το έθιμο του Πάσχα αρκεί να σουβλίσουμε κάτι που να θυμίζει αρνί ή κατσίκι.

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ότι το αρνί από τη Νάξο φεύγει κοστολογημένο στα 10,20 ευρώ και ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο «Καλάθι του Πάσχα». Συμπληρώνοντας πως σε χαμηλή τιμή «μπορεί να φάει βιομηχανοποιημένο αρνί κι όχι αυτό που τρώει εδώ από τον κάμπο».

Όταν βέβαια μιλάμε για ένα τρόφιμο και γενικότερα για τη διατροφή δεν μπορούμε να μη λαμβάνουμε υπόψη την τιμή πώλησης, πράγμα που επηρεάζει σημαντικά όλα τα νοικοκυριά, τα οποία ασφυκτιούν οικονομικά. Γι αυτό εκτός από τον περιορισμό των αναγκαίων αγαθών κάνουν και συμβιβασμούς στην ποιότητα.

Φαίνεται ότι δεν είναι τελικά εκτός πραγματικότητας αυτά που η Πανελλαδική έρευνα της Ierax Analytics διαπίστωσε σε 1.017 άτομα, το διάστημα από 20 μέχρι και 26 Μαΐου του 2022, ότι η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες, αυξάνοντας την κατανάλωση πρόχειρου και φθηνού φαγητού. Διαπιστώνεται δηλαδή ότι η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των περισσότερων καταναλωτών σε μεγάλο βαθμό.

Είναι χαρακτηριστικό πλέον ότι κοιτάζουν περισσότερο την τιμή των τροφίμων και λιγότερο την ποιότητα και άρα αναγκάζονται να στραφούν σε πιο «επικίνδυνα» για την υγεία φαγητά.

Κι εδώ μπαίνει η τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησης. Δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι με αποτέλεσμα ούτε κυρώσεις να φαίνονται κι ούτε πρόστιμα, ακόμη και του ενός ευρώ, να επιβάλλονται και να εισπράττονται. Ειδικά δε στα αρνιά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη. Οι ελληνοποιήσεις πάνε σύννεφο. Τα συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν διασταυρώνουν τους ελέγχους.

Βέβαια η ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι μεγαλύτερη γιατί δεν εφαρμόζει το νόμο, που μετά από έντονη και επίπονη διαβούλευση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πετύχαμε, και αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος στα ζωικά προϊόντα, με σκοπό τη διαφάνεια της αγοράς και την αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή.

Οι παράνομες εισαγωγές τροφίμων δεν αφορούν μόνο στα αυγά της Βουλγαρίας. Οι επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι μακριά και δυστυχώς θα φανούν πολύ γρήγορα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου