Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Ο Βαγγέλης Αποστόλου στο ΣΚΑΪ και την εκπομπή "Σήμερα".


Βαγγέλης Αποστόλου
- Αδιαπραγμάτευτη αρχή του ΣΥΡΙΖΑ η παραμονή στο ευρώ
- Τα τρόφιμα από το ράφι στο χωράφι έχουν μια απόκλιση 300%.


O Βαγγέλης Αποστόλου, υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργός, στην εκπομπή «Σήμερα» στο Σκαϊ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

- Κύριε Αποστόλου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λέει ως εδώ, η Ν.Δ. λέει εμείς είχαμε ένα πρόγραμμα, το είπαμε, το κάναμε και όντως αυτό που εξήγγειλε το 2019 βλέπουμε τώρα το 23 ότι τα περισσότερα έγιναν.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος της ΝΔ τα έχει βιώσει ο ελληνικός λαός. Αυτό που έχω να πω εγώ από την πλευρά τη δική μας είναι ότι για εμάς το δίλημμα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή αλλαγή. Θέλουμε την αλλαγή μέσα από μια προοδευτική κυβέρνηση, ακόμη και πρώτοι να έρθουμε και με αυτοδυναμία, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε αυτή την προσπάθεια. Ο πρωθυπουργός θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, βάζουμε την αλλαγή για να τονίσουμε ιδιαίτερα τη δυνατότητα που έχουμε όλο τον προοδευτικό χώρο να τον συσπειρώσουμε σ’ αυτή την προσπάθεια, χρειάζονται όλοι.

Τώρα εάν από την άλλη πλευρά έχουμε προτάσεις σαν κι αυτές που παρουσιάστηκαν από πλευράς του Βαρουφάκη είναι εκτός πραγματικότητας. Έχει υποστεί θυσίες ο ελληνικός λαός για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Άρα λοιπόν σ αυτήν την προσπάθεια δεν υπάρχει περίπτωση καμία, ούτε συνομιλίας, ούτε διαπραγμάτευσης, αυτό το πράγμα είναι μια προϋπόθεση. Για να συζητήσουμε δε μπαίνει τέτοιο ζήτημα.

Εκτός χρόνου εκλογών τα κόμματα μπορεί να προβληματίζονται και να βάζουν τέτοια ζητήματα, αυτό είναι θέμα δικό τους, από κει και πέρα εμείς επειδή θέλουμε τη συνεργασία λέμε ξεκάθαρα ότι δεν είναι συνεργασία αριθμών, είναι συνεργασία πάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα.

Ο όρος «Δήμητρα» είναι με ένα πράγμα συνυφασμένος, με την ποιότητα, με το αγροτοδιατροφικό, γιατί αφορά έναν συγκεκριμένο οργανισμό, ο οποίος έχει συνδεθεί με τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Να μην ξεχνάμε ότι πάνω από το 50% του εισοδήματος του αγροτικού χώρου αφορά κοινοτικές ενισχύσεις κι αυτά δώσαμε μεγάλη μάχη για να τα ξεκαθαρίσουμε. Θυμάστε που βρήκαμε ένα χώρο που είχε προβλήματα, με πρόστιμα, με καταλογισμούς κτλ και τα βάλαμε σε τάξη. Δεν υπάρχουν χρονιές σαν κι αυτές τις πρώτες που εμείς είχαμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, που να έχουν πληρωθεί οι αγρότες περισσότερα χρήματα. Αλλά όμως επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτή την ώρα και πάλι τα τρόφιμα, που είναι ουσιαστικά το αγροτικό προϊόν είναι αυτά που έχουν σηκώσει ένα μεγάλο βάρος για να καλύψουν κάποια στοιχειώδη επισιτιστική ασφάλεια που πρέπει οπωσδήποτε να έχει η χώρα μας.

- Υπεύθυνος είναι ο Μητσοτάκης λέτε για το πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο ή η εξωγενής κρίση που λέει η Ν.Δ.; Λεφτά στους αγρότες δώσανε ή λένε ψέματα;

Οπωσδήποτε από την ώρα που διαχειρίζεσαι εσύ τους πόρους και είναι αποκλειστική σου ευθύνη, έχεις την αντίστοιχη ευθύνη κατά πόσο αυτοί θα πάνε σε όλους τους αγρότες και θα ωφελήσουν οπωσδήποτε τον αγροτικό χώρο. Λεφτά δε δώσανε, θα σας πω μόνο ότι οι έκτακτες ενισχύσεις deminimis, για να κρατηθούν τα προϊόντα, ξέρετε με τι μεγάλη καθυστέρηση γίνονται; Σήμερα έχουμε ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου που έχει φύγει από την παραγωγική δραστηριότητα γιατί δεν ενισχύθηκε την ώρα που έπρεπε και θα έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στο διατροφικό κομμάτι.

Και γι αυτό λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί ένα μεγάλο βάρος. Έγινε ένα παιχνίδι με τα καλάθια των τροφίμων και όλα αυτά ήταν μια φούσκα. Έτσι διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο θέμα ο αρμόδιος Υπουργός. Να σας πω τι αποτελέσματα έφερε; Να έχουμε μαζικά αυτό που λέμε από το ράφι στο χωράφι, μια απόκλιση 300%. Κι έχουμε τέτοιες διαφορές διότι και οι μεσάζοντες εκμεταλλεύονται το χώρο και από την άλλη πλευρά είναι ο καταναλωτής που πληρώνει όλα αυτά.

Ο κ. Γεωργιάδης ποτέ δεν έχει απαντήσει τι επιπτώσεις έχει ο αγροτικός χώρος, ο παραγωγός. Ποτέ δεν έχει απαντήσει τι γίνεται από το ράφι μέχρι το χωράφι, τι γίνεται σ αυτή τη διαδρομή; Αυτά που λέτε να πάμε μαζί σε λαϊκές είναι για πανηγύρια. Εδώ τεκμηριώνουμε ότι δεν υπάρχουν πρόστιμα, δεν υπάρχουν έλεγχοι. Εδώ είχαμε τεράστιο πρόβλημα, αυγά να εισέρχονται στη χώρα μας και να διοχετεύονται στην αγορά. Οι ελληνοποιήσεις με τα κρέατα, ειδικά με τα αρνιά, υπήρχαν γιατί δεν υπήρχε ο απαραίτητος έλεγχος. Είχαμε κάνει δύο βασικές ρυθμίσεις πάνω σε αυτό το θέμα, είναι η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης πάνω στα ζωικά προϊόντα ώστε να μπορεί να το βλέπει ο καταναλωτής κι αυτό δε γίνεται αυτή την ώρα. Το δεύτερο είναι να πληρώνονται οι παραγωγοί με επιταγές μέχρι 60 ημερών, ούτε αυτό γίνεται.

Το μόνο που έγινε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση σχετικά με το καλάθι, τίποτα παραπέρα. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι γιατί οδηγείται ο καταναλωτής να παίρνει τα φτηνά και τα φτηνά από την ώρα που δεν αναφέρεται η χώρα προέλευσης, δεν αναφέρεται κάτι για την ποιότητα, είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Εμείς θα εφαρμόσουμε τη ρύθμιση για τη χώρα προέλευσης αυτών των προϊόντων, να τη βλέπει ο καταναλωτής, σας είπα οι πληρωμές να γίνονται με τις επιταγές των 60 ημερών. Αυτά δεν εφαρμόζονται. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και για το ΕΦΚ στα καύσιμα, θα μηδενισθεί. Εμείς το 2015-2019 βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, βιώσαμε δύσκολες καταστάσεις, ήταν άλλες οι συνθήκες.

Κλείνοντας θέλω να πω πως η Εύβοια σε αυτό που πάσχει είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να βοηθηθεί ο κόσμος, να κάτσει στις εστίες του, δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν προοπτική και το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή φεύγουν ή μένουν στο χωριό. Εάν φύγουν καταστράφηκε εντελώς η περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου