Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Βαγγέλης Αποστόλου: «Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας στα όρια της ανυπαρξίας»

Χαλκίδα,18 Απριλίου 2023



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργού, με αφορμή τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και του απελθόντος Διοικητή στο Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας:

Στα τέλη του περασμένου Μάρτη ο απελθών Διοικητής του ΓΝ Χαλκίδας προέβαλε, όπως καταγγέλλουν επιστημονικοί – συνδικαλιστικοί φορείς, στελέχη και γιατροί του ΓΝΧ, μια εικονική πραγματικότητα για την τετράχρονη θητεία του, η οποία συμπίπτει με τη θητεία της Ν.Δ..

Το Νοσοκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία του με την εμφάνιση της πανδημίας COVID και από την πρώτη ημέρα οι υγειονομικές του υπηρεσίες αποδιοργανωθήκαν πλήρως αφού μετατράπηκε σε μόνο covid (μονοθεματικό) νοσοκομείο.

Το Σωματείο των εργαζομένων και η Τριμελής Επιτροπή των γιατρών επανειλημμένα έχουν καταγγείλει την καθημερινή ελλιπέστατη διοικητική μέριμνα, τη νοοτροπία «εγώ αποφασίζω», την αδυναμία της διοίκησης για συνεργασία με τα επιστημονικά και συνδικαλιστικά όργανα, τους φορείς και το έμπειρο προσωπικό, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Τι πραγματικά συνέβη τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

- Η ΜΕΘ και η κλινική Covid λειτουργούσε με μειωμένο με μειωμένο αριθμό προσωπικού, χωρίς την κατάλληλη εξειδίκευση και χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση.

- Το προσωπικό υποβαλλόταν σε εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και εξουθενωτικούς ρυθμούς σε βάρος ακόμη και της υγείας τους.

- Η αναστολή εργασίας 45 εργαζομένων μείωσε ακόμη περισσότερο το αναγκαίο προσωπικό για τη στοιχειώδη λειτουργία του Νοσοκομείου.

- Η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων συνεχώς παρεμποδιζόταν από τη Διοίκηση, αφού η τελευταία όχι μόνο αρνιόταν να συζητήσει εργασιακά προβλήματα, αλλά και να δώσει χώρους για τις συγκεντρώσεις τους.

- Το ανειδίκευτο νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε, κυριολεκτικά ρίχτηκε στη φωτιά, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε την κατάλληλη εμπειρία και εξειδίκευση.

- Η φύλαξη και η συντήρηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων του νέου Νοσοκομείου, ανατέθηκε σε εργολάβους, τέθηκε σε διαγωνιστική διαδικασία η καθαριότητα, όταν η επιλογή των εργολάβων είναι ακριβότερη από την λύση των συμβασιούχων.

- Οι εκδικητικές μετακινήσεις, από τμήμα σε τμήμα, των εργαζομένων με εμπειρία, εξειδικευμένη κατάρτιση και κατάλληλη εκπαίδευση, αποδυνάμωσε κλινικές και τμήματα.

- Δε στελεχώθηκαν, ώστε να λειτουργήσουν οι νέες μονάδες και κλινικές που έχουν δημιουργηθεί στο κτίριο (Μονάδα βρεφών και προώρων, Νεφρολογική και Πνευμονολογική κλινική, Αιμοδυναμικό εργαστήριο, Μετεγχειρητική ΜΕΘ κ.ά.), με αποτέλεσμα να απαξιώνεται ο νέος τεχνολογικός εξοπλισμός και οι ασθενείς να αναζητούν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε άλλα Νοσοκομεία.

Δεν θεσμοθετήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας των Τακτικών Ιατρείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει δύσκολη και άνιση πρόσβαση των ασθενών στα διάφορα ιατρεία.

- Δεν οργανώθηκε το Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών, συνεχή παράπονα και κακή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής.

- Δεν υπήρξε μέριμνα να δοθεί άδεια λειτουργίας του Μαγνητικού τομογράφου και υπολειτουργεί μία(1) ημέρα την εβδομάδα!

- Αποδυνάμωσαν το ΓΝΧ με τη μετακίνηση ιατρικού προσωπικού σε άλλα Νοσοκομεία και μάλιστα κρισίμων ειδικοτήτων, όπως των τριών(3) αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα στην καθημερινή εφημερία, τη μη ασφαλή λειτουργία του Τ.Ε.Π. και των κλινικών.

- Υπολειτουργούσαν το χειρουργείο και από έξι (6) αίθουσες μόνο οι τρείς(3) είναι ανοικτές για τους ασθενείς, με αποτέλεσμα η νομοθετημένη λίστα των χειρουργικών επεμβάσεων να έχει αναμονή μέχρι το 2024, και να εξαναγκάζονται οι ασθενείς να καταφεύγουν σε νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα για την θεραπεία τους.

Όλα αυτά καταδεικνύουν μια αποτυχημένη θητεία, θα αξιολογηθούν από την επόμενη Διοίκηση αλλά και τους πολίτες που κατέφυγαν στις υπηρεσίες του ΓΝΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου