Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Αγιάννα: ένας τόπος συνδεδεμένος άρρηκτα με την παιδική μου ηλικία


Χαιρετισμός του Βαγγέλη Αποστόλου, υποψήφιου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στην εκδήλωση του Χορευτικού Συλλόγου Αγίας Άννας «Νηλεύς» για την παρουσίαση του βιβλίου- λευκώματος Αγιάννα: Μια πόλη - ένας θησαυρός, της Ζωής Σταματέλου και του Στυλιανού Στυλιανού.


«Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας και το βήμα που μου δίνετε στη σημερινή εκδήλωση.

Με συγκινεί ιδιαίτερα να παρευρίσκομαι εδώ, ανάμεσά σας, καθώς η Αγιά Άννα για μένα είναι ένας τόπος συνδεδεμένος άρρηκτα με την παιδική μου ηλικία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο διπλανό χωριό, τους Παπάδες και στα 11 μου χρόνια, όταν ξεκίνησα να φοιτώ στο Γυμνάσιο, έμεινα, μόνος μου για πρώτη φορά, στην Αγία Άννα για τρία χρόνια.

Οι εμπειρίες μου πολλές, από τη γιαγιά Χαραλαμπίνα, για την προσφορά της στα παιδιά –μαθητές γυμνασίου από τα γύρω χωριά, με τη μέχρι το φωτογράφο Λακάκη, που δεν σου έβγαζε φωτογραφία αν δεν φορούσες το ρολόι χειρός που το θεωρούσε ως απαραίτητο αξεσουάρ.

Η Αγία Άννα είναι κεφαλοχώρι της Βόρειας Εύβοιας, με πλούτο πολιτισμικό και αγάπη των
κατοίκων της να διατηρήσουν τα έθιμα και να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση στη νέα γενιά.
Μάλιστα την ιδιαίτερη αγιαννιώτικη φορεσιά, μικρός, είχα την τύχη να τη βλέπω τις Κυριακές και τις γιορτές, όταν οι γυναίκες πήγαιναν στην εκκλησία.
Θυμάμαι τότε το πλούσιο, ανεξίτηλο χρώμα, υπήρχαν μάλιστα ειδικές φυτικές βαφές που πωλούνταν στου Μαλάμου, θυμάμαι την περιποίηση των γυναικών στις φορεσιές τους. Η μάννα μου φορούσε τη σιγκούνα καθημερινά και στις γιορτές τη στόλιζε και έπλεκε τα μαλλιά της, πλεξούδες, στεφάνι γύρω από το κεφάλι της.

Είναι πολύτιμη και σημαντική, η διαχρονική γνώση για τα χωριά μας, για τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, ιδίως σήμερα, που μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, οι κάτοικοι τους αναζητούν λύσεις επιβίωσης για να μείνουν στον τόπο τους.

Χρέος της κυβέρνησης πρωτίστως, και χρέος όλων μας είναι να στηρίξουμε τον τόπο μας, να στηρίξουμε τους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στις εστίες τους, να δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα. Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα για τη χώρα μας.

Χαιρετίζω την εκδήλωσή σας με συγκίνηση και με την ευχή η Βόρεια Εύβοια να αποτελέσει φάρο προόδου, ανάπτυξης για το νησί μας και σεβασμού στην μακραίωνη ελληνική παράδοση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου