Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Βαγγέλης Αποστόλου: Η πληγωμένη β. Εύβοια αντιδρά στις ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικούς χώρους και καμένες εκτάσεις

 Χαλκίδα, 1 Απριλίου 2023



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κατά την παρουσία του στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας στο Συνεδριακό Κέντρο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας με θέμα: «Ανασκαφική έρευνα στο Καστρί Κηρίνθου κατά το έτος 2022», ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

Η καρδιά της ημερίδας αφορά στην αντίδρασή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στα μέσα του Νοέμβρη του 2022 συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου οι προσφυγές που έκαναν 4 ιδιώτες κατά της απαγόρευσης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Ένα χρόνο πριν, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Β. Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021 η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) χορήγησε άδειες παραγωγού για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Μπροστά στην αντίδραση των κατοίκων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Δραγούμα τον κάλεσε να προχωρήσει σε αναστολή της έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ σε όλη την περιοχή της Β. Εύβοιας. Μάλιστα για το σκοπό αυτό δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή έκδοσης αδειών μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.

Ανέφερα στη συνεδρίαση του ΚΑΣ ότι οι κάτοικοι που αντέδρασαν για την απόσυρση, δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν για την άρση της αναστολής, ενώ ακόμη και σήμερα περιμένουν να δουν δείγματα γραφής για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Και επικαλέστηκα τότε στη συνεδρίαση έναν πρόσθετο λόγο για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη συγκεκριμένη περιοχή, την Απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας που συζητάμε σήμερα και έχει κρίνει το συγκεκριμένο χώρο αρχαιολογικό.

Η απόφαση του ΚΑΣ ήταν απορριπτική και αποτελεί μια πρώτη νίκη στην προσπάθεια όλων μας να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στην καμένη βόρεια Εύβοια, πόσο μάλλον όταν οι χώροι που προτείνονται έχουν οριστικά πλέον χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί.

Βέβαια δεν πρέπει να εφησυχάσουμε όχι γιατί τα συμφέροντα καραδοκούν αλλά και γιατί υπάρχουν κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις και μάλιστα στην Εύβοια. Συγκεκριμένα στο Νημποριό Ν. Στύρων, πυρόπληκτη περιοχή κι αυτή, έχουν ήδη εγκρίνει αιολικά πάρκα σε αρχαιολογικούς χώρους εναντίον των οποίων οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ., ενώ υπάρχει, κακώς, και νομολογία του ΣτΕ για εγκατάσταση σε καμένες περιοχές.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να αντιδρούμε στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην πληγωμένη περιοχή μας.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου