Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Βαγγέλης Αποστόλου: Όργιο ρουσφετιών πλην των μέτρων στήριξης των θυμάτων των Τεμπών

Χαλκίδα, 30 Μαρτίου 2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Θα μπορούσε το νομοσχέδιό σας κ Υπουργέ για λόγους σεβασμού των θυμάτων του εγκληματικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών να παραμείνει μόνο με περιεχόμενο τη θέσπιση των συγκεκριμένων μέτρων και προσθετικά θα έλεγα να επεκτεινόταν και σε ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Εσείς επεκταθήκατε όμως και σε ένα συνονθύλευμα διατάξεων για την «ενίσχυση» της ανάπτυξης ρουσφετολογικού χαρακτήρα που αφορούν κυρίως σε όλα τα Υπουργεία, παρά στο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και οι ρυθμίσεις ενίσχυσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών περιγράφονται σε μόλις 21 επί συνόλου 132 άρθρων του νομοσχεδίου.

Όλα τα υπόλοιπα 111 άρθρα, είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα διατάξεις από διάφορα Υπουργεία, όπου αναδεικνύουν τις διοικητικές αστοχίες των πρόχειρα γραμμένων στο γόνατο νόμων κατά την διάρκεια των τεσσάρων χρόνων διακυβέρνησής σας, αλλά και την προθυμία σας να νομοθετήσετε για οτιδήποτε παραδίδει το Δημόσιο στα χέρια των ημετέρων.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλο σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ας δούμε μερικές τέτοιες διατάξεις. Χορηγούνται άδειας συνεχόμενων πλόων για την εξυπηρέτηση των κατασκευαστικών αναγκών Στρατηγικών Επενδύσεων, δηλαδή για τη μεταφορά υλικών σε περιοχές όπου δεν υφίσταται χερσαία ή άλλη επαρκής σύνδεση με το κεντρικό οδικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, προς ενδεδειγμένους τοπικούς εμπορικούς λιμένες ή λιμένες εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών ή μικτής χρήσης.

Συνεπώς θα γίνεται ο ελλιμενισμός μεγάλων πλοίων και η μεταφορά βαρέων υλικών και οχημάτων σε λιμάνια που δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή ενώ δεν προβλέπεται τίποτα για την αποκατάσταση των υποδομών από την επιβάρυνση που θα επιφέρουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των καταστροφών που μπορεί να επέλθουν στις εκάστοτε υποδομές είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας από την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων που απαιτούνται για την μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Μας έχουν πνίξει κυριολεκτικά.

Όπως σε κάθε «αναπτυξιακό νόμο» έτσι και εδώ τα δάση και οι δασικές εκτάσεις πέφτουν θύματα της όρεξης των επενδυτών. Την τελευταία περίοδο τα ισοπεδώσατε όλα. Βέβαια η αμφισβήτηση αυτή είχε ξεκινήσει από παλιά, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε μία συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 είχε πει τη φράση: Υπάρχει κι άλλος παραλογισμός, το περίφημο κριτήριο-τεκμήριο ιδιοκτησίας.

Δεν τόλμησε όμως να το καταργήσει, το έκανε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και μάλιστα μετά από 200 χρόνια κοντά από τη θέσπισή του. Το σίγουρο είναι ότι η ρύθμιση αυτή θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επιβράβευση των καταπατήσεων δημόσιας περιουσίας από καταβολής του ελληνικού κράτους.

Σήμερα με το άρθρο 8 τροποποιείτε το νόμο 4982/2022, που ψηφίσατε πριν από πέντε μήνες, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητες εκτάσεις στα επιχειρηματικά πάρκα. Η μεταβολή των ορίων τους, καθώς και των λοιπών δεδομένων ίδρυσης και λειτουργίας τους γίνεται σε βάρος των δασικού χαρακτήρα εδαφών.

Επίσης με το άρθρο 45 τροποποιείτε το νόμο 998/1979, τον κατ΄εξοχήν εκτελεστικό νόμο του συντάγματος, και πλέον επιτρέπετε σε δάση, δασικές εκτάσεις ή σε δημόσιες εκτάσεις την εγκατάσταση ορειβατικών καταφυγίων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με βάση το διάτρητο καθεστώς προστασίας των «αναπτυξιακών» νόμων σας. Προσθέτετε δηλαδή ακόμη μία δυνατότητα αλλαγής χρήσης των δασών.

Αντικείμενο ανάπτυξης αποτελεί πλέον για εσάς η κάνναβη, η οποία ουδέποτε θα έμπαινε στα αναπτυξιακά σας πλάνα εάν δεν είχαμε τη θέληση και την υπομονή να κατοχυρώσουμε νομικά από το 2018, παρόλη την επίθεση γελοιοποίησης και απαξίωσης από την παράταξή σας κι εσάς προσωπικά.

Θυμάμαι όταν κάναμε την παρουσίαση οι επισπεύδοντες Υπουργοί οικονομικών, Υγείας και εγώ ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακολούθησαν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις δύο Υπουργών σας, του σημερινού επισπεύδοντος της τωρινής νομοθετικής παρέμβασης κ. Γεωργιάδη “η πρώτη επένδυση που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ο μπάφος”, και του συνυπογράφοντος κ. Βορίδη που είχε δηλώσει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του χασίς”.

Και δυστυχώς με τη ψήφο σας, αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ., όσοι βεβαίως ήταν τότε στη Βουλή, αυτή τη στάση την υιοθετήσατε κι εσείς. Αντί με θάρρος να υποστηρίξετε ένα εγχείρημα που από τη μια δίνει λύση στην αγωνία τόσων ασθενών και από την άλλη θα τονώσει την οικονομία και θα βάλει δυναμικά τη χώρα μας σε μια νέα αγορά δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, κρίνατε ότι θα ήταν πολιτικά ωφέλιμο να βρείτε καταφύγιο στην ποντικότρυπα των πιο φοβικών και συντηρητικών αντανακλαστικών.

Αλλάξατε άποψη κι εμείς λέμε ότι είναι θετικό, όμως η παραδοχή της αναγκαιότητας του νόμου μας δεν σας απαλλάσσει των ευθυνών σας στην καθυστέρηση υλοποίησης και για το ενδεχόμενο να μπορούσε αυτός ο νόμος να βοηθήσει σε νέες επενδύσεις.

Κλείνω την τοποθέτησή μου με το άρθρο 126. Όσον αφορά την υπόσχεσή σας για την επίλυση του προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων, μη ξεχνάμε ότι η αφετηρία για την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων ήταν η δική μας ρύθμιση πριν 4 χρόνια που αναβαθμίσαμε τις συγκεκριμένες σχολές. Είχατε στη διάθεσή σας 4 χρόνια για να επιλύσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, που επιμέναμε και οι συγκεκριμένοι φοιτητές κι εμείς να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Εσείς λοιπόν φτάσατε σήμερα να μας φέρετε μία ρύθμιση η οποία αφήνει ένα κομμάτι απ' έξω. Άνθρακες και αυτή τη φορά η λύση που νομοθετείτε, διότι στην πράξη οι απόφοιτοι δεν θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, αφού πρέπει πρώτα να γίνει ξανά πιστοποίηση στα ήδη πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών από το υπουργείο Παιδείας, διατηρώντας το καθεστώς ομηρίας.

Όπως φαίνεται εμείς θα δώσουμε την οριστική λύση μετά τις εκλογές, διότι εσείς δυστυχώς και με τη σημερινή σας προσέγγιση δείξατε τον εαυτό σας, προχειρότητα στις ρυθμίσεις και ρουσφετολογία για να έχετε σε ομηρία των ελληνικό λαό.» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου