ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης»:
“ Η ανάγκη για αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απασχόλησε και τη δική μου θητεία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Γι αυτό και είχαμε προχωρήσει, το 2018, σε συνεργασία με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους του Οργανισμού στη σύνταξη και επεξεργασία ενός προπλάσματος σ/ν, το οποίο και θέσαμε στη διαδικασία της εσωτερικής διαβούλευσης, μέσα από την οποία αναδείχθηκαν πολλά ζητήματα, τα οποία αποφασίσαμε να τα προσεγγίσουμε πριν τα καταθέσουμε σε δημόσια διαβούλευση.
Με αυτό το ν/σ άρχισε και η δική σας διαβούλευσή με τους ερευνητές και τους εργαζόμενους. Το ν/σ όμως που δημοσιεύτηκε μετά τη διαβούλευση είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που συζητήσατε. Δεν διασφαλίζει λένε οι ερευνητές σε καμία περίπτωση την ενίσχυση της έρευνας, ούτε παρέχει γενικότερα το ρυθμιστικό πλαίσιο για την επίτευξη της αποστολής του Οργανισμού. Αντίθετα αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες και κατευθύνσεις σύμφωνα με τις προσωπικές επιλογές της εκάστοτε Διοίκησης.
Γι αυτό και το χαρακτηρίζει, όπως λένε οι εργαζόμενοι, η ημιτέλεια και η αποσπασματικότητα.
Όλα επαφίονται σε έναν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, που θα ρυθμίσει ένα πλήθος πραγμάτων και θεμάτων, αν και γνωρίζουμε, ενδεχόμενα να μη βγει ποτέ, ή αν βγει, θα ρυθμίζει θέματα όπως προανέφερα που θα θέλουν οι εκάστοτε Διοικήσεις.
Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να καταφύγετε σε έναν εσωτερικό κανονισμό, ο οποίος θα αποτελεί ένα Προεδρικό Διάταγμα τεράστιο, μεγαλύτερο και από αυτό του νόμου.
Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί το Υπουργείο επί τέσσερα χρόνια δεν συνέχισε την δική μας προσπάθεια.
Όσον αφορά Κ.Υ. στην απόπειρά σας να εξισώσετε τη δική μας πρόταση με τη δική σας, προκειμένου να εισάγετε τον ιδιωτικό τομέα στους ελέγχους… μην εκτίθεστε άλλο.
Γιατί εμείς πουθενά δεν αναφερόμαστε σε νομικά πρόσωπα –εταιρείες -κι ούτε είχαμε προβλέψει κάτι τέτοιο. Η πρότασή μας αφορούσε σε φυσικά πρόσωπα για μητρώο Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμώνων, όπου ο τελικός έλεγχος ανήκει στο Δημόσιο.
Κύριε Υπουργέ, οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς απέρριψαν το ν/σ σας ως απαράδεκτο.
Αλήθεια για ποιους νομοθετείτε, αν όχι για αυτούς που τους αφορά άμεσα και θα κληθούν να το εφαρμόσουν; Ποιοι είναι τελικά οι ευνοούμενοί σας;
Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών σχολών, για να μην το επικαλεστείτε, επιτέλους λύνετε ένα πρόβλημα που έχει ως αφετηρία την ανάδειξη των συγκεκριμένων σχολών ως πανεπιστημιακές, κι αυτό ήταν δική μας ρύθμιση.
Εμείς διασφαλίσαμε τον ερευνητικό χαρακτήρα του ΕΛΓΟ με το νόμο 4558/2018 , όπου στο Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΛΓΟ δόθηκαν αρμοδιότητες ερευνητικού κέντρου.
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο υπεράσπισης της ποιοτικής υπόστασης του αγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας μας.
Παραθέτω μερικές κομβικές δραστηριότητες που πρέπει να στηριχτούν.
Οι σχολές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν μεγάλη ιστορική παράδοση και προσφορά αγροτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Είναι στενά δεμένες με τον τόπο λειτουργίας τους και αποτελούν σημεία αναφοράς στις περιοχές τους.
Η συνεχής ενσωμάτωση της παραγόμενης νέας γνώσης και πληροφορίας που παράγονται από την αγροτική έρευνα είναι καθοριστικής σημασίας, διότι από αυτές εξαρτάται η διατήρηση και αύξηση της παραγωγικότητάς.
Η Τράπεζα Γενετικού υλικού στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης που εγκαινιάσαμε το 2018. Οφείλουμε να μεγιστοποιήσουμε τη λειτουργία της, μετατρέποντάς τη σε μια κιβωτό παραδοσιακών ποικιλιών και σπόρων.
Η χώρα μας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ενδημισμού της Ευρώπης και της Μεσογείου με 1272 ενδημικά είδη, ποσοστό 22,2% του συνολικού αριθμού των φυτικών ειδών.
Ένα τεράστιο πλούτο φυτογενετικών πόρων, μια κληρονομιά που αναμένει τη συστηματική και αειφόρο αξιοποίησή της.
Οι δυνατότητες βέβαια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν σημαντική παρέμβαση και σε χώρους που λειτουργούν συμπληρωματικά με τον αγροτικό και είναι το δασικό οικοσύστημα της χώρας μας.
Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τη δουλειά του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, στις βοσκήσιμες γαίες που θεσμοθετήσαμε, εντάσσοντας σε αυτές τις δασικές εκτάσεις με χαμηλή δασική βλάστηση, πράγμα που αποδέχτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντάς μας τη δυνατότητα ένα μεγάλο μέρος των εκτάσεων που βόσκονται να χαρακτηρίζονται και ως επιλέξιμες για τις ενισχύσεις.
Σημαντική για τον ΕΛΓΟ ήταν και η συμμετοχή των ερευνητών του στην εκπόνηση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις πυρκαγιές, ένα πρόπλασμα του οποίου υπάρχει και στο Υπουργείο.
Οι έλεγχοι των προϊόντων ΠΟΠ και ιδιαίτερα της φέτας που εκτελεί ο ΕΛΓΟ στερούνται επιστημονικής και αντικειμενικής προσέγγισης με αποτέλεσμα να μη μπορούμε ως πολιτεία να υλοποιήσουμε και κυρίως να εισπράξουμε τα σχετικά πρόστιμα.
Γιατί δεν εφαρμόζετε την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος στα ζωικά προϊόντα που κατοχυρώσαμε με νόμο, μετά από έντονη και επίπονη διαβούλευση στο πλαίσιο της Ε.Ε., με σκοπό της διαφάνεια της αγοράς και την αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή; Εδώ σημειώνω την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός ενιαίου συστήματος ελέγχου.
Τα πράγματα δεν πήγαν καλά στη προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων μας και ειδικά της Φέτας. Δεν έχω χρόνο. Η μάχη είχε χαθεί από τον Οκτώβριο του 2014 όταν προήδρευε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς.
Ένα ερώτημα, μόνο στον Υπουργό:
Έχουμε δυνατότητες, έστω κι αυτή την ώρα να ανατρέψουμε την κατάσταση;
Μετά την πρόσφατη κύρωση με το Καναδά τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.
Μόνη μας ελπίδα είναι να ζητήσουμε και να πετύχουμε την επανεξέταση του πρωτοκόλλου 3 για την πλήρη προστασία της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας. Τολμήστε το, μην το ξεχνάτε!
Τελειώνω με τον ελαιώνα της Άμφισσας, αυτό που νομίζω ότι θα τον υπερασπιστεί είναι η διαχείρισή του και η ανάδειξή του ως κομμάτι του Δελφικού Τοπίου. Αυτή την ώρα προέχει η ολοκλήρωση του έργου της άρδευσης, υπάρχουν τα χρήματα για αυτή τη διαδικασία. Πρέπει άμεσα να προχωρήσετε."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου