Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Βαγγέλης Αποστόλου: Θα διορθώσουμε τις αδικίες που επέβαλαν τα μνημόνια

Συνέντευξη του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Υπουργού, 

το Σάββατο 1η Απριλίου 2023 στην Εφημερίδα «Παρασκήνιο».


Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκφράζετε την άποψη πως, όποτε κι αν γίνουν εκλογές η ΝΔ θα
χάσει. Πως και γιατί αυτή η σιγουριά;

Θα σας έλεγα ότι πρόκειται για μια εκτίμηση, που εδράζεται κυρίως στις συζητήσεις που κάνουμε με τους πολίτες. Ειδικά εμείς οι βουλευτές της περιφέρειας με τις επαφές που έχουμε με τις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο τώρα αλλά σε μια διάρκεια, βλέπουμε αυτή την εξέλιξη –τάση εδώ και καιρό και γι αυτό πιστεύουμε ότι αυτή μας η άποψη θα επισφραγιστεί με την πρωτιά στις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει; Και κυρίως έχει πείσει τη μεσαία τάξη, η οποία δε μπορεί να ξεχάσει την υπερφορολόγηση, όπως και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, την κατάργηση του ΕΚΑΣ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έρχεται με πρόγραμμα και ισχυρή θέληση να αποκαταστήσει όποια αδικία έγινε σε βάρος της μεσαίας τάξης λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων. Ήταν αναγκαστικές επιλογές και γι αυτό αποτελεί για εμάς προτεραιότητα η αποκατάστασή τους, όπως για παράδειγμα με την πρότασή μας για αύξηση του αφορολόγητου. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα γίνει η επαναφορά της 13ης σύνταξης. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που την καθιέρωσε και την τήρησε. Θα είναι αυτός που θα την ξανακαθιερώσει και θα την ξανατηρήσει.

Ποιο είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρωτογενή τομέα, και δη σε περίοδο που καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εθνική μας οικονομία;

Οι αγρότες μας βρίσκονται σήμερα μπροστά σε 3 μεγάλα προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν άμεσα και είναι οι δραματικές επιπτώσεις της ακρίβειας στο κόστος παραγωγής, η εκμετάλλευση του χώρου από την κερδοσκοπία και η αδυναμία της Κυβέρνησης να τους βοηθήσει, όταν πρέπει και με τις απαραίτητες ενισχύσεις.

Αν αυτά συνδυαστούν με τη νέα ΚΑΠ, με τη μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για τον αγροτικό χώρο, την περιβαλλοντική συμμόρφωση και την καθυστέρηση στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των επενδύσεων που είναι απαραίτητες για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας .

Δυστυχώς κυριάρχησε ήδη η μονομερής επενδυτική δραστηριότητα στους ενεργειακούς τομείς. Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά υπέρ των μεγάλων συμφερόντων των χωρών του Ευρωπαϊκού βορρά που κατέχουν τις σχετικές τεχνολογίες και την απαραίτητη τεχνογνωσία λυμαίνονται ήδη το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο αγροτικός χώρος χρειάζεται να υπάρξει μια ήπια προσαρμογή στην ενσωμάτωση των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων της ΚΑΠ σε βάθος πενταετίας.

Πως κρίνετε την πορεία των έργων που η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Εύβοια;

Οι εφιαλτικές μέρες της ολοκληρωτικής καταστροφής του Αυγούστου του 2021 έχουν καταγραφεί για μας τους Βορειοευβοιώτες για πάντα στις ψυχές μας. Δυστυχώς από τότε μέχρι και σήμερα, η καταστροφή της Εύβοιας έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για την αυτοπροβολή και το επικοινωνιακό ρεσάλτο της κυβέρνησης και όσων λειτουργούν υπό τη σκέπη της. Τελευταία δε, και εν όψει των εκλογών, η προσέγγιση της κυβέρνησης στις αμέτρητες πληγές της Εύβοιας από την τραγωδία έχει πλέον μετατραπεί ανερυθρίαστα σε επιχείρηση προεκλογικής ομηρίας.

Είναι απαράδεκτο, για παράδειγμα, να συνεχίζεται ο εμπαιγμός των κατοίκων με φιέστες και συσκέψεις που επαναλαμβάνουν το ίδιο παραμύθι περί ολιστικής παρέμβασης. Η αγωνία των πληγέντων για την επόμενη ημέρα είναι πώς θα μείνουν στις ρίζες τους, να συνεχίσουν τη δουλειά που είχαν ή και μια άλλη που θα τους προτεινόταν. Κι αυτό προϋπέθετε τόσο την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων που να καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσής τους όσο και την πλήρη περιβαλλοντική αποκατάσταση, ζητήματα που ακόμη μένουν σε εκκρεμότητα

Παρά τις όποιες προεκλογικές κόντρες, θεωρείτε εφικτή μετεκλογικά μια κυβερνητική σύμπραξη με τα κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ25, στο πνεύμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης;

Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση. Η πρωτιά μας στις εκλογές θέλουμε να συνδεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας με τη συνύπαρξη των προοδευτικών δυνάμεων, που ασφαλώς είναι οι δυνάμεις που αναφέρετε. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις με αλαζονεία μας οδήγησαν σε τραγωδίες. Ο κ. Μητσοτάκης βάζει εκβιαστικά διλήμματα. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε. Δε μιλάμε για την ανάγκη αυτοδύναμων αλαζονικών κυβερνήσεων, μιλάμε για την ανάγκη προοδευτικών κυβερνήσεων συνεργασίας πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου