Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του ΟΣΔΕ από την Ε.Ε επιφέρει κυρώσεις σε βάρος των Ελλήνων αγροτών.

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη 02.12.2014 ότι θα παρακρατήσει προληπτικά γεωργικές ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς την Ελλάδα για το οικονομικό έτος 2014–2015, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω προβλημάτων διαχείρισης στο εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ). 

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν «Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή χρησιμοποιεί αυτό τον μηχανισμό του προϋπολογισμού, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του». 

Η Επιτροπή τονίζει ότι η μέγιστη επιλέξιμη έκταση που καταχωρίστηκε στο ελληνικό ΣΑΑ έχει υπερεκτιμηθεί, οδηγώντας σε παράτυπες πληρωμές προς τους δικαιούχους, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης. Αμφισβητεί επομένως την αξιοπιστία του ελληνικού ΟΣΔΕ, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει αρνητικά τους προϋπολογισμούς που θεωρητικά δικαιούται η Ελλάδα από τη νέα ΚΑΠ έως το 2020.

Είναι δε πρωτοφανές και δημιουργεί το προηγούμενο για μελλοντική επιβολή μεγαλύτερων «προληπτικών διορθώσεων» ενώ με τον τρόπο αυτό η Κομισιόν παρακάμπτει τις χρονοβόρες διαδικασίες που μεσολαβούσαν μέχρι την οριστικοποίησητου κάθε καταλογισμού (διόρθωση) σε βάρος των κρατών μελών.

Επειδή:
  • Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβλήθηκαν ως συνέπεια των κακών χειρισμών των ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα τελευταία χρόνια για το θέμα των βοσκοτόπων.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αυτή της την ενέργεια αμφισβητεί την αξιοπιστία του ελληνικού ΟΣΔΕ.
  • Η διαχείριση του εθνικού Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων γίνεται σύμφωνα με πολιτικές αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ και των συνεργαζόμενων φορέων.
  • Έχει κατασπαταληθεί δημόσιο χρήμα σε ιδιωτικές εταιρίες για την οργάνωση του συστήματος πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Αν υπάρχουν σε εκκρεμότητα νέες δημοσιονομικές διορθώσεις, ποια είναι τα αίτιά τους, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και τι ποσά αφορούν.
2. Ποια είναι τα αναλυτικά ποσά και τα αίτια των δημοσιονομικών διορθώσεων μετά το 2000. 
3. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί και τα δεδομένα του φακέλου που υπέβαλε η χώρα μας για τη νέα ΚΑΠ.
4. Αν θα αναζητηθούν ευθύνες στο Υπουργείο αλλά και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη ΓΑΙΑ Επιχειρείν
5. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι παραγωγοί από τις κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου