Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Σε επικίνδυνα μονοπάτια η παραγωγή αγνού παρθένου ελαιόλαδου, βασικού παραγωγικού άξονα του νομού Ηλείας, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής του καθώς και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών στο νομό.

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 
Οικονομικών 
Εσωτερικών

Ο παραδοσιακός τρόπος ελαιοκαλλιέργειας στο νομό Ηλείας συνέβαλε ουσιαστικά στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, όπου αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής, και είναι σημαντική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες του νομού. Όμως, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος παραγωγής ελαιολάδου στο νομό την περίοδο 2010-2013 ανερχόταν σε 20.000 τόνους περίπου, την περίοδο 2013-2014 έπεσε σε επίπεδα κάτω από τους 18.000 τόνους ενώ για την περίοδο 2014-2015 οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν πως δεν θα ξεπεράσει τους 13.000 τόνους και μάλιστα όχι της ανώτερης ποιότητας που χαρακτηρίζει την παραγωγή του νομού. Επισημαίνεται πως η παραγωγή ελαιολάδου πριν τις πυρκαγιές του 2007 κυμαινόταν στους 40.000 τόνους. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών θα είναι φέτος, στην καλύτερη περίπτωση, μειωμένο κατά 25 εκ. ευρώ σε σχέση με την περίοδο 2013-2014. 

Αξιοσημείωτο είναι πως η ραγδαία πτώση της παραγωγής του ελαιόλαδου είναι αντιστρόφως ανάλογη με την σημαντική αύξηση των ελαιόδεντρων. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που είχαμε από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού Ηλείας, στο ελαιοκομικό μητρώο σήμερα είναι δηλωμένα σαν φυτεύσεις προ του 1998 περίπου 8.200.000 ελαιόδεντρα και η εκτίμηση είναι ότι σήμερα ο αριθμός τους είναι περίπου στα 9.500.000. 

Η ραγδαία πτώση της παραγωγής οφείλεται, όχι μόνο στις πυρκαγιές του 2007, αλλά και στις κλιματικές αλλαγές λόγω των οποίων παρουσιάζονται νέα φαινόμενα όπως η ακαρπία και σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι σφοδρές ανεμοθύελλες και χαλαζοπτώσεις. Επίσης, οφείλεται και στη συνεχιζόμενη απαξίωση από πλευράς της πολιτείας του ζητήματος της αντιμετώπισης του δάκου. 

Στην με αρ. πρωτ. 9843 Ερώτηση που κατατέθηκε την 17/04/2013, είχαμε επισημάνει ότι η πολιτική των αρμόδιων Υπουργείων όσον αφορά την καταπολέμηση του δάκου θέτει σε κίνδυνο την ποιοτική και ποσοτική παραγωγή ελαιόλαδου στο νομό. Δυστυχώς, σήμερα με τις ασκούμενες πολιτικές οδηγηθήκαμε στο αδιανόητο. Συγκεκριμένα, λόγω της περικοπής των πιστώσεων (348.873 ευρώ το 2014 έναντι των 636.696 ευρώ το 2013), το 55% των ελαιόδεντρων του νομού Ηλείας (2.991.000 από τα 8.200.000 ελαιόδεντρα) έμεινε εκτός προγράμματος, ενώ ο αριθμός των προστατευόμενων ελαιόδεντρων για την εντός της ζώνης αναγνωρισμένης προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης ελαιόλαδου ΠΓΕ με την ένδειξη ΟΛΥΜΠΙΑ, σύμφωνα με το ΦΕΚ 745 Β’/27-09-1993 στο οποίο αναφέρονται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΓΕ περιλαμβάνει τα μισά περίπου ελαιόδεντρα του νομού (4.840.000).

Επίσης, εκτός προγράμματος δακοκτονίας για άλλη μια φορά έμειναν οι περιοχές που βρίσκονται εκτός ΠΓΕ και παράγουν υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο (Πηνεία, Κυλλήνη κλπ.), γεγονός που σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο στην Πηνεία, οδήγησε στην περεταίρω ποσοτική μείωση και ποιοτική υποβάθμιση στην παραγωγή ελαιόλαδου.

Τέλος επισημαίνεται πως η έναρξη των ψεκασμών καθυστέρησε δραματικά προς το τέλος του Ιουλίου και εκ του αποτελέσματος κρίνονται αναποτελεσματικοί.

Επειδή: 
Η ποιοτική παραγωγή ελαιόλαδου σχετίζεται με τον βασικό παραγωγικό ιστό στο νομό Ηλείας και βασική προϋπόθεση της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης ελαιόλαδου (ΠΓΕ) με την ένδειξη «ΟΛΥΜΠΙΑ». 
Το πρόγραμμα της δακοκτονίας για άλλη μια φορά έγινε με βάση την ακραία μνημονιακή περικοπή των σχετικών πιστώσεων, ανορθόδοξα, με αντιεπιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση την ανάγκη παραγωγής παρθένου ελαιόλαδου. 
Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών για δεύτερη συνεχή χρονιά θα συρρικνωθεί περαιτέρω σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής λόγω της ακαρπίας και των ακραίων καιρικών φαινόμενων (όπως στην περίπτωση της Πηνείας), της αναποτελεσματικής υλοποίησης του προγράμματος της δακοκτονίας και των μνημονιακών μέτρων ενάντια στους αγρότες. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ολοκληρωμένη ένταξη του νομού Ηλείας στο πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου;
2) Με δεδομένο ότι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια και ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού του δάκου, κρίνετε επιστημονικά επαρκής το μέσο όρο των 3 ψεκασμών;
3) Έχουν ξεκινήσει οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ στα ελαιόδεντρα στην περιοχή της Πηνείας, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ανεμοστρόβιλοι, χαλάζι) έπληξαν ανεπανόρθωτα τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου