Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ομιλία Β.Αποστόλου για τον Προϋπολογισμό 2015.


«Η κυβέρνηση, που δεν κατάφερε να προβλέψει και να αντιμετωπίσει κατά τη διακυβέρνησή της ούτε μια από τις καταστροφικές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής, ισχυρίζεται σήμερα, λίγο πριν πνεύσει τα λοίσθια, ότι με το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 15 θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Αποτύχατε Κύριοι, στις προβλέψεις σας για έξοδο από το μνημόνιο, θα αποτύχετε και στις προβλέψεις για τη δήθεν έξοδο από την κρίση. 
Εκτιμάτε για τη Γενική Κυβέρνηση  πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ και σχεδόν ισοσκελισμένο ισοζύγιο (έλλειμμα 0,2%) Πρόκειται για προβλέψεις που στηρίζονται στις τεράστιες περικοπές που αφορούν πρωτίστως κοινωνικές ανάγκες, όπως υγείας, παιδείας, πρόνοιας, αλλά και στην απουσία δημόσιων επενδύσεων. 
Αναμένετε να διαμορφωθεί το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ (μειωμένο κατά 6 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, έναντι του 2014).

Και μάλιστα το συνδέετε κυρίως, με την την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τη μεγέθυνση της οικονομία!
Όμως η αλήθεια βρίσκεται αλλού:
Είναι κρυμμένη στα 159 δις Ευρώ που αφορούν συμφωνίες ανταλλαγής βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων (swaps). 
Είναι κρυμμένη επίσης στα άλλα 55 δις χρέος φορέων της γενικής κυβέρνησης που έχουν πάρει δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου, σε άλλα 10 δις δανείων χωρίς την εγγύηση, σε άλλα 7 δις χρέος φορέων εκτός κυβέρνησης και τέλος σε άλλα 5 δις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που δεν έχουν πληρωθεί. 
Άρα, δυστυχώς το χρέος είναι στα 558 δις Ευρώ. 
Αν σε όλα αυτά, προστεθούν και τα ιδιωτικά χρέη που ανέρχονται στα 218 δις Ευρώ, τότε καταλαβαίνει κανείς τα αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών αλλά και των συγκυβερνώντων. 
Το δημόσιο χρέος από το 110%, πήγε στο 129% του ΑΕΠ λίγο πριν την υπογραφή των μνημονίων το 2010. 
Όταν μπήκαμε στο μνημόνιο κύριοι συνάδελφοι, τότε η Τρόικα δήλωνε ότι «με 129% το χρέος είναι μη διαχειρίσιμο και μη βιώσιμο».
Πως είναι λοιπόν διαχειρίσιμο και βιώσιμο το 171% ή κατ’ άλλους το 179%; 

Χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση, άλλη πολιτική, άλλο προϋπολογισμό.
Η Ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα αν δεν ανατραπούν οι πολιτικές των προηγούμενων ετών και δεν αντιμετωπιστούν κυρίως οι λόγοι που οδήγησαν στη πιο μεγάλη ύφεση από ίδρυσης του Ελληνικού κράτους. 
Τόσα χρόνια τώρα στο όνομα των προαπαιτούμενων για την έξοδο από τη κρίση «απελευθερώθηκαν» επαγγέλματα, απορυθμίστηκαν αγορές, γιγαντώθηκε ο οικονομικός φιλελευθερισμός, διαλύθηκε ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός της χώρας.
Και είμαστε χειρότερα από πριν. Ούτε αυτά που αποφασίσατε δεν μπορείτε να εφαρμόσετε.
Τι κάνατε με το λαθρεμπόριο καυσίμων; Έχουν περάσει 5 χρόνια από την ψήφιση του ν.3784/2009 για την υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων εισροών- εκροών κι ακόμα το λαθρεμπόριο συνεχίζεται .

Τι γίνεται με τον έλεγχο των offshore; Με τα φαινόμενα έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων; Απολύτως τίποτα.
Εξαγγέλλετε τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Βάζετε στόχο για το επόμενο έτος την επίτευξη εσόδων ύψους περίπου (2,5 δισ. Ευρώ), όταν τη περίοδο από το 2011 μέχρι σήμερα εισπράξατε 3 δις. 
Είναι ρεαλιστικό σε ένα χρόνο να εισπράξετε όσα σε 3-4 χρόνια; 
Εκεί που πραγματικά υπάρχει ένα μπάχαλο είναι αυτό που αφορά την προστασία της δημόσιας περιουσίας ,εκεί τα πράγματα αγγίζουν τα όρια της λεηλασίας. Πρόκειται για  πάρτι καταπατητών και αγνώστων ιδιοκτητών. 
Την ίδια ώρα βέβαια αναζητείται η χρηματοδότηση για να συνεχιστεί το βασικότερο εργαλείο της υπεράσπισής της, η κατάρτιση του Εθνικού κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.
Υπάρχει επίσης παντελής έλλειψη όχι μόνο ενός κεντρικού σχεδιασμού του αγροτικού χώρου για τη παραγωγή προϊόντων που εισάγουμε για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες, αλλά και μέριμνας για την υποκατάστασή τους, αλλά και για τη στήριξή τους στη διεθνή αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ το πρώτο οκτάμηνο του 2014 οι εισαγωγές τροφίμων έφτασαν στα 3,6 δις Ευρώ.

Ούτε μια θετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν πήρατε για ένα χώρο που όλοι συμφωνούμε ότι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Όχι μόνο εξακολουθεί να έχει το ακριβότερο κόστος παραγωγής αλλά και τον υποβάλατε και σε ληστρική φορολόγηση. τον οδηγήσατε και τον οδηγείτε κι αυτόν σε οικονομική εξαθλίωση. 
Ούτε καν τις κοινοτικές ενισχύσεις δεν μπορείτε να διαχειριστείτε, δίνοντας το δικαίωμα στην Ε.Ε. ΝΑ θεσπίζει διατάξεις σαν αυτή: 
«Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις και να μειώνει ή να αναστέλλει τις μηνιαίες ή ενδιάμεσες πληρωμές σε ένα κράτος μέλος εάν ένα ή περισσότερα βασικά στοιχεία του εκάστοτε εθνικού συστήματος ελέγχου είτε δεν υφίστανται είτε δεν εφαρμόζονται ουσιαστικά λόγω της σοβαρότητας ή της επανάληψης των διαπιστούμενων ελλείψεων ή εάν υφίστανται ανάλογες σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα για την ανάκτηση των παράτυπων πληρωμών».

Το διαβάζω γιατί η εφαρμογή αυτής της διάταξης ξεκίνησε ήδη από τους δικούς μας αγρότες και προχθές ανακοινωθήκαν τα πρώτα 17 εκατ. ευρώ περικοπών και βεβαίως ακολουθεί η συνέχεια πάλι με τους δικούς μας αγρότες.
Ο αγροτικός χώρος άμεσα τη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου που θα προσεγγίσει την αγροτική δραστηριότητα με συγκεκριμένες  πολιτικές κατά κλάδο, προϊόν και περιφέρεια. 

Αυτή η αναγκαία αλλαγή πορείας και η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, όμως, θα ευδοκιμήσει και θα αποκτήσει μόνιμα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, μόνο όταν αντιμετωπισθούν οι μνημονιακές πολιτικές.
Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο τη κυβέρνηση της αριστεράς με βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές που οσονούπω έρχονται.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου