Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Με αφορμή τη θαλάσσια ρύπανση στην Αυλίδα από τα Ναυπηγεία Χαλκίδας:

ΔΗΛΩΣΗ
Ακόμη ένα κρούσμα ρύπανσης του Ευβοϊκού στη περιοχή της Αυλίδας από βιομηχανικά απόβλητα έγινε γνωστό στις 7/7/13 από κατοίκους της περιοχής. Νωρίς το πρωί η θάλασσα γέμισε πετρέλαιο που διέρρευσε από τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Χαλκίδας, το οποίο λόγω των πνεόντων ανέμων διασκορπίστηκε σε έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων. 
Η επιχείρηση χωρίς τα αναγκαία τεχνικά μέσα και χρησιμοποιώντας ανειδίκευτους οικονομικούς μετανάστες, υπό την παρακολούθηση του λιμενικού δήθεν, αντιμετώπισε το πρόβλημα. Μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχαν μαζευτεί από τη θάλασσα πάνω από 3,5 τόνους πετρέλαιο και δεκάδες σακούλες με φύκια βουτηγμένα στο πετρέλαιο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κανείς δεν ήξερε ότι οι σακούλες των σκουπιδιών με τα πετρελαιομένα φύκια δεν πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια αλλά να ακολουθήσουν διαδικασία ασφαλούς εξουδετέρωσης.
Είναι γνωστό επίσης ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση παρά την απαγόρευση νυκτερινής αμμοβολής που ισχύει από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβρη σχεδόν κάθε βράδυ διενεργεί αμμοβολές με αποτέλεσμα κάθε είδους τοξικά απόβλητα να πέφτουν στη θάλασσα και λόγω των ρευμάτων να διαχέονται σε όλο τον Ευβοϊκό
Εντύπωση προκάλεσε η στάση των οργάνων του λιμενικού που προσπάθησαν όχι μόνο να αποτρέψουν αλλά και να κατασχέσουν φωτογραφίες που τράβηξε πολίτης της περιοχής.
Καλούμε τους αρμόδιους - τοπική αυτοδιοίκηση, Λιμεναρχείο και Εισαγγελέα Χαλκίδας να παρέμβουν άμεσα για να προστατεύσουν την υγεία των χιλιάδων λουομένων και κατοίκων της περιοχής και να εξαντλήσουν όλη την αυστηρότητα του νόμου για την επιχείρηση που χρόνια τώρα εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται στην ισχύουσα νομοθεσία για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου