Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Παρέμβαση στην Επιτροπή παραγωγής και Εμπορίου για την αργία της Κυριακής και τις λαϊκές αγορές.

Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Β. Αποστόλου κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου αναφερόμενος στις θρησκευτικές αναλύσεις βουλευτή της ΝΔ αλλά και τις μυθολογικές προσεγγίσεις του αρμοδίου υπουργού, επεσήμανε ότι «χρειάζεται να εξετάσουμε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, με βάση τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και τη πραγματικότητα» Στη συνέχεια της παρέμβασής του μεταξύ άλλων τόνισε τα παρακάτω:

«Γίνεται μια προσπάθεια, ιδιαίτερα στα θέματα του αγορανομικού κώδικα, γιατί πραγματικά έχει καταντήσει αναχρονιστικός και κυρίως ανεπίκαιρος. Άρα, υπάρχουν πάρα πολλές διατάξεις που είναι σε θετική κατεύθυνση. Νομίζω ότι στη κατ’ άρθρο συζήτηση είναι καλό να μπούμε σε ζητήματα που έχουν σχέση με τη διακίνηση, με τον έλεγχο, με την πιστοποίηση προϊόντων. Η πρώτη προσέγγιση από τη δική μας πλευρά, δείχνει ότι πάρα πολλά προβλήματα οφείλονται στις υπουργικές αποφάσεις και στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Γνωρίζετε ότι η τελευταία πάντα επεμβαίνει εκ των υστέρων, όταν ουσιαστικά οι επιπτώσεις ήδη έχουν εκφραστεί. Από αυτή την άποψη, πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο έγκαιρες και αποτελεσματικές όλες αυτές τις διαδικασίες.

Εκ των πραγμάτων και εγώ θα αναφερθώ στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Πρόκειται για την πιο βίαιη μεταβολή που έχει γίνει στη λειτουργία της αγοράς, από την μεταπολιτευτικής περίοδο. Η βίαιη αυτή μεταβολή στην προκειμένη περίπτωση αφορά, τους εμπόρους, τους ιδιοκτήτες, τους επιχειρηματίες οι οποίοι είναι εντελώς αντίθετοι. Αφορά τους ίδιους τους εργαζόμενους, στον συγκεκριμένο χώρο, οι οποίοι και αυτοί είναι αντίθετοι. Οι καταναλωτές αυτή την περίοδο βιώνουν μια αφαίμαξη του εισοδήματος τους και ουσιαστικά εσείς επικαλείστε ότι θα ανεβεί ο τζίρος, κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μια μείωση εισοδημάτων, πάνω από 35%-40%. Γνωρίζετε ότι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της αγοράς είναι η ρευστότητα. Δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη, για να μπορέσει να λειτουργήσει όλος αυτός ο συγκεκριμένος κλάδος. Έρχεστε τώρα εσείς και λέτε ότι όλα τα υπόλοιπα που αναπτύσσονται είναι μύθοι. 

Δεν είναι μύθος ότι οι εργαζόμενοι θα υποστούν, επιπρόσθετη εκμετάλλευση, η οποία ουσιαστικά θα στηριχθεί πάνω σε ένα εργασιακό καθεστώς που θα τους οδηγήσει ακόμα και σε ωρομίσθια μεροκάματα, της τάξης του 1,5 και 2 ευρώ. Υπάρχουν τέτοια ωρομίσθια στην αγορά. 

Δεν είναι μύθος ότι και για την ίδια, την επιχειρηματική δραστηριότητα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις, ειδικά για το το κόστος λειτουργίας. Επειδή επικαλείστε ότι η τουριστική περίοδος θα είναι αυτή που θα δημιουργήσει, αυτό τον αυξημένο κύκλο εργασιών, θέλω να σας αναφέρω ότι τίποτα δεν εμπόδιζε τις περιοχές που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον να λειτουργούν τις Κυριακές. Είμαστε ξεκάθαροι ότι η Κυριακή είναι ημέρα αργίας, είναι μέρα της οικογένειας και δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα. 

Από αυτή την άποψη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το οποίο έρχεται να λύσει η συγκεκριμένη ρύθμιση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και σας λέμε ότι δεν θα υπάρχει το αποτέλεσμα, πλην αυτού που φαίνεται να έρχεται. Οι 45 Κυριακές δεν θα μείνουν μόνο σε αυτούς που έχουν τα 250 τετραγωνικά. Εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει μια επέκταση στα πολυεθνικά καταστήματα, αυτό μας δείχνει η μέχρι σήμερα πορεία. 

Όσον αφορά στο ζήτημα των λαϊκών αγορών, αναφερθήκαμε διεξοδικά στις προηγούμενες συναντήσεις. Εμείς, το γνωρίζετε, συμφωνούμε ιδιαίτερα για αυτή τη λαϊκή αγορά, της Κυριακής λέτε εσείς και εμείς επιμένουμε (όπως την είχε φέρει στο σχετικό σημείωμα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), να γίνει το Σάββατο, και βεβαίως συμφωνούμε στο να αφορά τους παραγωγούς των συγκεκριμένων περιοχών και περιφερειακών ενοτήτων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου