Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Συναντήσεις του Α.Τσίπρα με εργαζόμενους και σωματεία του ιδιωτικού τομέα στη Χαλκίδα

Αλ. Τσίπρας στους εργαζόμενους της Εύβοιας: Κρατήστε τα εργοστάσια ανοιχτά

(Αυγή 9/7/13, του Π. Κατσάκου)
Στο τσιμεντάδικο

"Κρατήστε τα εργοστάσια ανοιχτά" ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους εργαζόμενους του νομού Ευβοίας, ένα μήνυμα που συνοδεύτηκε από την βεβαιότητα του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πως "πολύ σύντομα αυτή η κυβέρνηση θα πέσει".
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο κατάμεστο εργατικό κέντρο Χαλκίδας, της "πρωτεύουσας του νομού της ανεργίας και της κοινωνικής ερημοποίησης" όπως την χαρακτήρισε, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο και το οποίο θα εφαρμόσει αμέσως μετά την πτώση της μνημονιακής κυβέρνησης.
"Αν οι επιχειρηματίες δεν πληρώσουν αυτά που οφείλουν στο Δημόσιο, οι επιχειρήσεις θα περάσουν στα χέρια των εργαζομένων" ήταν η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα προς τους απολυμένους, τους απλήρωτους αλλά και τους εργαζόμενους υπό καθεστώς ομηρείας που πολλαπλασιάζονται καθημερινά με δραματικούς ρυθμούς σε μια περιοχή που τα λουκέτα βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη.
Συνάντηση με σωματείο ΑΓΕΤ Χαλκίδας

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας σε συνάντηση που είχε με προέδρους εργατικών σωματείων από εργοστάσια και επιχειρήσεις που είτε κλείνουν είτε επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με τον πιο άγριο τρόπο τους μνημονιακούς νόμους πετάγοντας στο δρόμο κάθε μήνα εκατοντάδες εργαζόμενους.
"Παραγωγικές επιχειρήσεις που μπορούν να σταθούν, εγκαταλείπονται από κερδοσκόπους που εκμεταλλεύονται τους μνημονιακούς νόμους με βασικό στόχο την μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους με μισθούς νοτιοανατολικής Ευρώπης και εργασιακές σχέσεις Ν.Α. Ασίας" τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως "αυτούς τους τους νόμους εμείς θα τους καταργήσουμε".
Ομιλία στους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ Χαλκίδας

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στους εργαζόμενους το παραγωγικό σχέδιο του ΣΥΡΑΖΑ-ΕΚΜ για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας πως για την κυβέρνηση της Αριστεράς προτεραιότητα είναι το πρόγραμμα αλληλεγγύης στην κοινωνία και ανακούφισης των ανέργων, το ποσοστό των οποίων φτάνει σήμερα στην Εύβοια το 37,5%.
"Έχουμε σχέδιο ώστε να κρατηθεί ζωντανός ο κοινωνικός και ο παραγωγικός ιστός της περιοχής" είπε πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και κάλεσε εργαζόμενους, απολυμένους και άνεργους να πουν "όχι στην κυβέρνηση της καταστροφής και να στείλουν σπίτι τους αυτούς που ζητάνε νέες ανθρωποθυσίες από τον ελληνικό λαό".
Σκληρή ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργό, ο οποίος κατά την διάρκεια της προχθεσινής ομιλίας στην συνεδρίαση της Π.Ε. της ΝΔ χρέωσε τα προβλήματα της χώρας και την κρίση σε εκείνους που δεν κυβέρνησαν, αλλά έκαναν τα μεγαλύτερα λάθη στους δρόμους και στα πεζοδρόμια.
Συνάντηση με σωματεία στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

"Ζητάνε και τα ρέστα τώρα από τους εργαζόμενους που το μόνο που θέλησαν είναι να ζουν με αξιοπρέπεια" είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και συμπλήρωσε «δεν φταίνε αυτοί με τις μίζες, με τα Βατοπέδια, με τα δομημένα ομόλογα, τις φούσκες του χρηματιστηρίου και τις Ολυμπιάδες αλλά φταίνε αυτοί που αγωνίστηκαν για αξιοπρέπεια στη ζωή τους».

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πογκρόμ απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τους εκπροσώπους των δανειστών ως κυνικούς τρομοκράτες που ενώ παραδέχονται το λάθος τους από το αδιέξοδο πρόγραμμά τους «έχουν το θράσος να έρχονται και να ζητούν ακόμη περισσότερες θυσίες αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους σαν αριθμούς».

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας συμμετείχαν εκπρόσωποι εργαζομένων από τα Τσιμέντα Χαλκίδας (Lafarge), την ΣΕΛΜΑΝ, την Ηλεκτρομηχανική, την ΛΑΡΚΟ, την Ιντερκεμ, τον συνεταιρισμό Λευκού Κρέατος, τη ΝΕΟΣΕΤ, της ΤΕΜΠΟ και της Ελληνικής Σωληνουργίας ενώ κατά την διάρκεια επίσκεψης στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν από αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. 
Ομιλία σε αίθουσα ΕΚΕ


Διαβάστε επίσης: από τη Ναυτεμπορική 9/7/13

«Το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι εκείνο απέναντι στον ελληνικό λαό»
Εμείς το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι το χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό που πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια και όχι το χρέος απέναντι στη διεθνή τοκογλυφία, διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.
«Ξέρουμε ότι θα μας απειλήσουν. Ξέρουμε ότι θα μας πουν ότι θα σας κόψουμε τη χρηματοδότηση. Θα πυροβολήσετε τα πόδια σας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Η χρηματοδότηση πηγαίνει κατευθείαν για να πληρώνει τους τόκους και τα χρεολύσια. Και κυρίως το λέμε στην κ. Μέρκελ που έχει εκλογές. Και βεβαίως εκεί δεν έχει αντίπαλο. Εδώ είναι ο αντίπαλός της. Εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αντίπαλός της».
Συνεχίζοντας είπε πως η λύση δεν θα έρθει ούτε από τον βορρά, ούτε από την ανατολή, ούτε από τη δύση αλλά τη λύση θα τη δώσουμε εμείς αφού πούμε ένα μεγάλο όχι στις κυβερνήσεις της καταστροφής.
Όπως εκτίμησε, η ετοιμόρροπη μνημονιακή κυβέρνηση δεν θα αντέξει, θα πέσει και μάλιστα με πάταγο σημειώνοντας πως ο πολιτικός τους χρόνος τελείωσε. Εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό, οδήγησαν την ελληνική κοινωνία σε εξαθλίωση, είπε και συμπλήρωσε ότι δεν θα τους αφήσει ο λαός όχι εμείς να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο.
Μάλιστα χαρακτήρισε κυνικούς τρομοκράτες τους τεχνοκράτες της τρόικας καθώς, όπως ανέφερε, ζητάνε απολύσεις με τη σέσουλα λες και μετράνε στραγάλια, όχι ανθρώπους και ζητάνε ανθρωποθυσίες που σε τίποτα δεν θα συμβάλουν στο να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να βγούμε από την κρίση.
«Αλλά έχουμε έναν πρωθυπουργό που μαζί με τη νέα του συνιστώσα, το μνημονιακό κόμμα του κ. Βενιζέλου, ως άλλοι Νέρωνες κάθονται από μακριά και βλέπουν την καταστροφή. Αλλά έχουν φτάσει σε ένα σημείο παραλογισμού», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΕΚΕ Στεφ.Μπασινάς καλωσορίζοντας τον Α.Τσίπρα
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, όλοι οι νόμοι που θεσπίστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια είχαν ως βασικό στόχο να αφαιρέσουν το θεσμικό εκείνο πλαίσιο ,που προστάτευε την εργασία στην Ελλάδα και να δώσουν τη δυνατότητα σε πολυεθνικές αλλά και ντόπιες επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται τον εργαζόμενο, να τον απολύουν και να τον ξαναπροσλαμβάνουν με χαμηλότερο μισθό, γιατί βασικός στόχος του μνημονιακού πειράματος ήταν η μετατροπή της Ελλάδας σε μια αποικία χρέους με αποικιακές σχέσεις τύπου Ανατολικής Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ασίας, με μισθούς Ανατολικής Ευρώπης και εργασιακές σχέσεις Νοτιοανατολικής Ασίας. «Αυτό είναι το πείραμα που στήθηκε αυτά τα τρία χρόνια στις πλάτες του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.
Ωστόσο επεσήμανε πως η βασική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα επαναφέρει τους εργασιακούς νόμους και το νομικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων που υπήρχε στην Ελλάδα για 60 και πλέον χρόνια και καταργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

«Δεν έχουμε λερωθεί και δεν θα λερωθούμε. Δεν είμαστε κομμάτι της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και δεν θα γίνουμε κομμάτι της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ας τους αφήσουμε να συμμαχούν μαζί αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και με τη διαπλοκή που τη λεηλάτησε και ας συμμαχήσουμε όλοι μαζί οι υπόλοιποι, πέρα και έξω από ιδεολογικές διαφορές που μπορεί να έχουμε, διότι αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενώνει είναι η ανάγκη να ζώσουμε τη χώρα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης από το Βήμα 9/7/13: 
Αλ. Τσίπρας: «Θα πέσει και μάλιστα με πάταγο η κυβέρνηση»
Δύο δεσμεύσεις ανέλαβε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Χαλκίδα
Η κυβέρνηση «θα πέσει και μάλιστα με πάταγο», δήλωσε από το εργατικό κέντρο Χαλκίδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι «τότε θα έρθει η ώρα που μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που δίνουν ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο και θα προστατεύσει την εργασία».

Δύο δεσμεύσεις ανέλαβε ο κ. Τσίπρας, τις οποίες, όπως είπε, θα τις εκπληρώσει με βάση το σχέδιο που ήδη έχει εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς, είπε, σχεδιάζουμε δύο πράγματα: Πρώτον ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα αφορά την ευρύτερη αυτή περιοχή που περικλείεται στο τρίγωνο Σχηματαρίου - Θήβας - Χαλκίδας, σε μία περιοχή που μπορεί να είναι αναπτυξιακός πυλώνας για τη χώρα. Εδώ, πρόσθεσε, έχουμε εργοστάσια που μπορεί να είναι βιώσιμα, που μπορεί να είναι ανταγωνιστικά, όχι βεβαίως για να παίζουν κάποιοι κερδοσκοπικά παιχνίδια και να βγάζουν εκατομμύρια, αλλά για να μπορούν οι οικογένειες να ζουν με τον μόχθο τους.

Το δεύτερο, θα αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο και θα απαιτήσουμε τα χρωστούμενα από το κράτος σε επιχειρηματίες. Αν δεν τα δώσουν, τόνισε, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους ίδιους τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους τα εργοστάσια, να πάρουν στα χέρια τους την παραγωγική βάση της χώρας.

«Σαμαράς και Βενιζέλος κάθονται και βλέπουν την καταστροφή»
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους άνεργους ως μια στατιστική.

«Έρχονται οι κυνικοί τρομοκράτες και τεχνοκράτες της τρόικας και ζητάνε απολύσεις με τη σέσουλα, λες και μετράνε στραγάλια, όχι ανθρώπους. Ζητάνε ανθρωποθυσίες που σε τίποτα δεν θα συμβάλουν στο να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να βγούμε από την κρίση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι βράζουμε σε ένα καζάνι. Δεν υπάρχει πια διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που είναι στο δημόσιο ή τον ευρύτερα δημόσιο τομέα και σε αυτούς που είναι στον ιδιωτικό τομέα».

Επικρίνοντας έντονα τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «έχουμε έναν πρωθυπουργό που μαζί με τη νέα του συνιστώσα, το μνημονιακό κόμμα του κ. Βενιζέλου, ως άλλοι Νέρωνες κάθονται από μακριά και βλέπουν την καταστροφή». Δεν παρεμβαίνουν, πρόσθεσε, «παρά μονάχα οργανώνουν φιέστες για να βαφτίσουν το ψάρι κρέας, να μετατρέψουν αυτή την ιστορία της αποτυχίας και της καταστροφής σε ιστορία επιτυχίας. Αλλά έχουν φτάσει σε ένα σημείο παραλογισμού».

Αναφερόμενος δε σε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Άκουσα προχθές τον ίδιον τον πρωθυπουργό να λέει ότι αυτοί που φταίνε που οδηγηθήκαμε ως εδώ, δεν ήταν αυτοί που μας κυβέρνησαν, αλλά αυτοί που δεν μας κυβέρνησαν, εσείς δηλαδή. Θα σας ζητήσει και τα ρέστα σε λίγο που είχατε την αξίωση να ζείτε με έναν μισθό αξιοπρέπειας. Δεν φταίνε αυτοί που μας κυβέρνησαν και οδήγησαν τη χώρα στα βράχια, δεν έχουν ευθύνες. Δεν φταίνε αυτοί που οργάνωσαν σκάνδαλα στο Χρηματιστήριο, στο Βατοπαίδι, στα δομημένα ομόλογα, αυτοί που έπαιρναν τις μίζες από τα ταμεία της Siemens, αυτοί που έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό ή κάλυπταν αυτούς που έβγαζαν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Δεν φταίνε αυτοί. Φταίνε αυτοί που δεν κυβέρνησαν τη χώρα. Αυτή η ατάκα πράγματι θα μείνει στην ιστορία».

«Ξέρουμε ότι θα μας απειλήσουν»

Σχετικά με το πρόβλημα του δημοσίου χρέους, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «εμείς το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι το χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό που πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια και όχι το χρέος απέναντι στη διεθνή τοκογλυφία». Πρόσθεσε επίσης ότι «ξέρουμε ότι θα μας απειλήσουν. Ξέρουμε ότι θα μας πουν ότι θα σας κόψουμε τη χρηματοδότηση. Θα πυροβολήσετε τα πόδια σας».
Ωστόσο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η χρηματοδότηση πηγαίνει κατευθείαν για να πληρώνει τους τόκους και τα χρεολύσια. Και κυρίως το λέμε στην κ. Μέρκελ που έχει εκλογές. Και βεβαίως εκεί δεν έχει αντίπαλο. Εδώ είναι ο αντίπαλός της. Εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αντίπαλός της».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας είπε:
«Όσα νεύματα κι αν κάνετε στους εκλεκτούς σας εδώ, για να συνεχίζουν να σας στηρίζουν, οι εκλεκτοί σας δεν έχουν πολιτικό χρόνο. Ο πολιτικός τους χρόνος τελείωσε. Εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό. Οδήγησαν την ελληνική κοινωνία σε εξαθλίωση. Δεν θα τους αφήσει ο λαός όχι εμείς να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου