Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ο Β.Αποστόλου για το πολυνομοσχέδιο.

Δήλωση 
σχετικά με το νόμο «Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» που ψήφισαν χθες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η επίθεση που έχει δεχθεί η ελληνική κοινωνία με τις ως τώρα μνημονιακές πολιτικές συνεχίζεται με το νόμο που ψήφισαν χθες οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Επιχειρούν να διαλύσουν ακόμη και χώρους που σ’ αυτή τη συγκυρία αποτελούσαν την ελπίδα για μία ελάχιστη στήριξη του ελληνικού λαού. Και είναι ο αγροτικός χώρος με το βάρος της διατροφικής του προσφοράς και ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κοινωνική του λειτουργία.

Με το άρθρο 39 που αναφέρεται στο εισόδημα από ακίνητη περιουσία εισάγουν τη φορολόγηση και της ακίνητης περιουσίας που χρησιμοποιείται για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας. Από τα λιβάδια, τις καλλιεργήσιμες γαίες, τις βοσκήσιμες γαίες ως τις κάθε είδους κατασκευές.. ποιμνιοστάσια, πτηνοτροφία, χοιροστάσια… μέχρι και τις πηγές και τα πηγάδια θέλουν να φορολογήσουν. Μάλιστα το ετήσιο εισόδημα που τεκμαίρεται ότι θα υπάρξει από την ιδιοχρησία ή δωρεάν παραχώρηση των συγκεκριμένων ακινήτων θα ανέλθει στο 3% της αντικειμενικής τους αξίας. 

Και πως υπολογίζεται αυτή η αντικειμενική αξία; Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται η οικοπεδική αξία.. όμως στην προκειμένη περίπτωση τέτοια δεν υπάρχει. Η αξία των λιβαδιών, των βοσκήσιμων γαιών, των δασικών εκτάσεων πρέπει σύμφωνα με το ν. 998/79 να υπολογίζονται με βάση τη νομή που παρέχουν χρόνο και η αξία της είναι ελάχιστη… δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ/ στρέμμα.. τι θα φορολογήσουν από αυτά; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά αποτελούν εργαλεία για τον αγρότη, τον πτηνοτρόφο, το χοιροτρόφο και τον κτηνοτρόφο; Γιατί βάζετε υπό διωγμό μία δραστηριότητα που αποτελεί το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να κρατήσει ένα ελάχιστον κόσμο στις ρίζες του;

Με τα άρθρα 76 έως 81 επιτίθεστε και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Θεσμοθέτησαν ως συμμόρφωση στις μνημονιακές πολιτικές το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τους είχαν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία μη χορηγώντας τους συμφωνημένους πόρους. Κι έρχονται σήμερα με τις διατάξεις που εισάγουν να τους εκτελέσουν… όχι μόνο την κατοχυρωμένη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια δε σέβονται αλλά και καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους.

Αποτελεί ειρωνεία να προτείνουν διατάξεις αυστηρής οικονομικής εποπτείας ενώ την ίδια στιγμή τους έχουν οδηγήσει σε χρεωκοπία με τις μειώσεις των πόρων τους να ξεπερνούν το 60%. Οι νομικοτεχνικές βελτιώσεις που κάνουν δεν αλλάζουν ουσιαστικά το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων. Η Αυτοδιοίκηση δεν αρνήθηκε τον έλεγχο στη λειτουργία της… έχει καταδικάσει οποιοδήποτε ζήτημα αδιαφάνειας και κακής λειτουργίας έχει προκύψει στο χώρο της.

Την ίδια ώρα βέβαια οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους του χώρου στην ανεργία. Ποιος θα προσφέρει το κοινωνικό έργο που μέχρι σήμερα εκτελούν οι σχολικοί φύλακες; Γιατί απαξιώνετε και καταργείτε ένα θεσμό, αυτόν της δημοτικής αστυνομίας, που πέραν της αστυνόμευσης ενός δήμου προσέφερε και κοινωνικές υπηρεσίες;

Η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα του σοκ σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας της χώρας, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία, και μόνο γι αυτό πρέπει άμεσα να μας αδειάσει τη γωνιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου