Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Βαγγέλης Αποστόλου: Η επαφή μας με τον κόσμο μας δίνει την πραγματική δημοσκόπηση ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα στις 21 Μαΐου




O Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργός, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» και τους δημοσιογράφους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Όπως παρουσιάζεται από τη χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis, μπορείτε να σχηματίσετε μια κυβέρνηση συνεργασίας με αυτά τα νούμερα και με ψήφο ανοχής;

Προσεγγίζοντας τα αποτελέσματα του γκάλοπ αυτό που εμείς βλέπουμε είναι ότι δεν είναι μόνο η πρόθεση ψήφου, έχουμε άλλα πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια συσπείρωσης ενός κόσμου που μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε πρώτο κόμμα. Και βεβαίως από την ώρα που έχουμε ως βασικό μας σύνθημα «Μητσοτάκης ή αλλαγή», το έχουμε γιατί πιστεύουμε πως ακόμα και αυτοδυναμία εάν υπάρξει, εμείς επιμένουμε στη συσπείρωση ευρύτερα του προοδευτικού χώρου. Από κει και πέρα η λέξη αλλαγή εμπεριέχει αυτό που σας είπα, ότι πρέπει να συσπειρωθεί ένας προοδευτικός κόσμος για να μπορέσουμε με μια προγραμματική προσέγγιση να κυβερνήσουμε τη χώρα.

Από αυτό που βλέπω στη δημοσκόπηση, δεν ξέρω τι θα γίνει μέχρι τις εκλογές, δε φαίνεται να σας δίνει πρώτο κόμμα, σας δίνει δεύτερο. Ακόμα και έτσι θα πάτε να συνεργαστείτε για να φτιάξετε κυβέρνηση;

Το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα. Εμείς ως πρώτο κόμμα, το επαναλαμβάνουμε πρώτο κόμμα, βεβαίως θα επιχειρήσουμε και θα προσεγγίσουμε προοδευτικές δυνάμεις. Ακόμα και για τη ψήφο ανοχής μόνο εάν είμαστε πρώτο κόμμα. Ως δεύτερο κόμμα δεν το συζητάμε. Από την ώρα που θα υπάρχει άλλο πρώτο κόμμα η ευθύνη βαρύνει αυτό. Και όταν μιλάμε για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, μιλάμε για ένα σύστημα το οποίο επιβάλλει συνεργασίες κι εμείς τις ζητάμε μέσα στα πλαίσια που σας είπα.

Και επειδή οι βουλευτές, ιδιαίτερα της επαρχίας, έχουμε επαφή με τον κόσμο πιο συχνή και πιο ουσιαστική, έχουμε άλλη εικόνα. Όχι ότι δεν υπολογίζουμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά έχουμε άλλες εντυπώσεις, οι οποίες μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα να λέμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να έρθουμε πρώτο κόμμα.

Να ακούσουμε τον κ. Αποστόλου πάνω σ αυτό που λέγεται για το θέμα της παιδείας, γιατί πολύ λένε ότι αυτό ο κ. Τσίπρας το έκανε τώρα για να ψαρέψει ψήφους από τους 16+ που θα ψηφίσουν.

Να απαντήσω στο συνάδελφο πρώτα γι αυτά που ειπώθηκαν για τον κ. Ηλιόπουλο. Δεν μπορεί ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια συγκεκριμένη απασχόληση και ταυτόχρονα να είναι σε ένα χώρο που έχει απόψεις συγκεκριμένες και ταυτόχρονα θα τις υπηρετήσει; Καλύτερα θα υπηρετήσει αυτό το στόχο που έχουμε εμείς στη χώρα μας. Μη μπερδεύετε τις πολιτικές απόψεις με την οποιαδήποτε απασχόληση. Μακάρι να έχουμε τέτοιους καθηγητές και τα υπόλοιπα κόμματα, για να έχουμε ουσιαστικά πολύ καλά πρότυπα.

Τώρα όσον αφορά για τα θέματα της παιδείας. Παρουσιάζουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στους πολίτες κι αυτό θα υπηρετήσουμε. Είναι η δέσμευσή μας να περνάνε τα παιδιά στα πανεπιστήμια, χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγής. Να υπάρχει η δυνατότητα στους νέους να μπορούν να σπουδάσουν. Καταργείς τις πανελλήνιες σημαίνει ότι τα ισοπεδώνεις όλα. Εδώ μιλάμε για μία διαδικασία η οποία πολύ απλά δίνει τη δυνατότητα σε όλους, να μην αποκλείονται της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κάνετε διαφορετική ερμηνεία. Όταν θέλει κάποιος να μπει στο πανεπιστήμιο κάνει μια προσπάθεια, δε δίνει λευκή κόλλα. Δε λέμε ότι μπορεί ένας με χαμηλή βαθμολογία να πάρει τη θέση από έναν άριστο. Λέμε να σπουδάσουν όλα τα παιδιά. Να προσπαθήσουν να μπουν στην ιατρική. Αν δε μπορέσουν να μπουν να πάνε να σπουδάσουν σε άλλη σχολή που τα ίδια θα θελήσουν. Η σπουδή είναι κάτι που πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει τη δυνατότητα. Δεν είναι πρώτη φορά που λέμε για το θέμα της βάσης, πάντα το είχαμε στο πρόγραμμά μας.

Κλείνοντας να πω γιατί άκουσα από τον κ. Καλαφάτη για ένα «μαύρο ΣΥΡΙΖΑ» και κάτι τέτοιες απόψεις. Έχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το έχουμε κοστολογήσει, αν θέλετε να σας πω και νούμερα. Είναι δυνατό να μας λέτε τέτοια, όταν λέμε ότι μέσα στις πρώτες 50 ημέρες θα υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα 4 δις, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, από τις συντάξεις, από τους μισθούς, από τη φορολογική μας παρέμβασή. Όλα αυτά είναι κοστολογημένα και αιτιολογημένα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου