Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Βαγγέλης Αποστόλου στην ΕΡΤ1: Η πρότασή μας για συνεργασία είναι προγραμματική και τετραετούς διάρκειας


O Βαγγέλης Αποστόλου, υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργός, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

Η πολύπαθη Εύβοια στην οποία είμαι υποψήφιος έχει πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το οδικό δίκτυο. Οι εξαγγελίες απλά υπηρετούν επικοινωνιακές φιέστες. Ειδικά για την παράκαμψη Χαλκίδας συμβαίνει το εξής παράλογο: στη δημοπράτηση του έργου εμφανίζεται από δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, μία. Δηλαδή πρόκειται για ένα έργο που δημοπρατήθηκε μισό, γιατί δεν είχε την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Να ξεκινήσουμε με τον κ. Αποστόλου γιατί χθες ο κ. Τσίπρας έκανε μία δήλωση στη διακαναλική συνέντευξη που έφερε τα πάνω κάτω και είχε ποικίλες αντιδράσεις. Ξέρω ότι θα μου πείτε ότι δεν είπε ποτέ για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ξέρω πολύ καλά τι έχει πει. Αλλά από κει και πέρα η ερμηνεία που μπορεί να δίνετε εσείς είναι ότι δεν το ανέφερε, δεν το υιοθετεί αλλά από κει και πέρα η ουσία είναι αυτή. Ποια είναι η θέση σας.

Κοιτάξτε, πρέπει να συνδέσετε αυτή την προσέγγιση με ότι ειπώθηκε στο debate. Από πλευράς του πρωθυπουργού έγινε αποδεκτό ότι υπήρξε σκάνδαλο με τις υποκλοπές. Ταυτόχρονα και από πλευράς του κ. Ανδρουλάκη, υπήρξε τοποθέτηση ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα με προσφυγές ουσιαστικά στα δικαστήρια, ζήτησε δηλαδή την απονομή δικαιοσύνης. Άρα λοιπόν είχαμε αυτές τις τοποθετήσεις που όπως καταλαβαίνετε αλλάζουν το δεδομένα για το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής. Φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη πλέον για προανακριτική.

Ας πάρουμε τα αποτελέσματα όπως λέτε. Μία περίπτωση είναι να βγει πρώτη η Ν.Δ., δεν υπάρχει περίπτωση το κομμάτι αυτό να προσεγγιστεί, το καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός. Σας είπα τι προστέθηκε με τις τοποθετήσεις Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη στο συγκεκριμένο κομμάτι. Δεν υπάρχει περίπτωση από πλευράς Ν.Δ. να προσεγγιστεί το θέμα, το κουκούλωμα θα συνεχιστεί.

Εμείς από τη δική μας πλευρά λέμε ότι εάν έρθουμε πρώτοι με αυτοδυναμία δεν υπάρχει κάτι να μας εμποδίσει στον προγραμματισμό που έχουμε.

Όμως όταν υπάρξει η ανάγκη για να αντιμετωπιστεί το θέμα και δεν υπάρχει από την πλευρά μας αυτοδυναμία και είμαστε πρώτοι, λέμε πολύ απλά ότι η πρόταση μας είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, η οποία οπωσδήποτε θα λάβει υπόψη της όλα αυτά που αφορούν προγραμματικές προσεγγίσεις και βεβαίως εκ των πραγμάτων θα μπουν και τέτοιου είδους θέματα. Εξάλλου γι αυτό λέμε απευθυνόμενοι στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, εσείς το βάλατε στο debate το συγκεκριμένο θέμα, γιατί τώρα δεν έρχεστε να συνεργαστούμε;

Δεν είπαμε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, διαβάστε το και ξανά ακούστε το, δεν είπε τέτοιο πράγμα, κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ο πρόεδρός μας. Μέσα από μια κυβέρνηση τετραετίας θα μπουν και θέματα ειδικών σκοπών, εκ των πραγμάτων έτσι είναι. Είναι δυνατόν να μιλάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας και να μη βάζουμε τέτοια θέματα;

Να ξεκαθαριστεί ότι όταν μιλάμε για συνεργασίες και καταθέτουμε πρόγραμμα τετραετίας δεν έχουν καμία σχέση αυτά που είπε η κα Ράπτη. Μετά την τοποθέτησή του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ανδρουλάκη, ανοίγει ένας νέος δρόμος.

Η Ν.Δ. παραποιεί τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα. Δε γίνεται αντιληπτό αυτό που έχουμε καταθέσει ως πρόταση, είναι ξεκάθαρο ότι εμείς που θα ζητήσουμε από αυτούς που θα συνεργαστούμε, κι αυτοί που θα συνεργαστούμε σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, όταν ο Ανδρουλάκης βάζει το θέμα των ποινικών ευθυνών, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα θέμα που θα μπει στην προγραμματική σύγκληση, άρα λοιπόν προς τι εντοπίζουμε μόνο αυτό το κομμάτι, όταν είναι ένα θέμα που με αυτούς που θέλουμε να κουβεντιάζουμε με αυτούς που το έχουν βάλει.

Το θέμα της υγείας, είναι θέμα το οποίο αναδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε του ομιλία. Λέμε λοιπόν ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, τα νοσοκομεία είναι σε άθλια κατάσταση και ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει το ΕΣΥ να παραπαίει.

Όλα αυτά που είπε η κα Ράπτη για τον τομέα της υγείας, λίγο να βγει έξω στην επαρχία θα δει τι βιώνει η κοινωνία. Δυστυχώς, ειδικά τα επαρχιακά νοσοκομεία, αυτό που έχουν καταντήσει είναι μονο- covid. Μιλάω για το Νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο τους το παραδώσαμε με το κλειδί στο χέρι κι αυτή την ώρα έχει καταντήσει ένα νοσοκομείο το οποίο έχει τεράστια προβλήματα λειτουργίας, από την έλλειψη του προσωπικού. Έχουμε καταθέσει πρόταση για συγκεκριμένες προσλήψεις και αξιοποίηση του εξοπλισμού γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Στα θέματα κοινωνικής υφής έχουμε ιδιαίτερες ευαισθησίες. Οι προσλήψεις είναι ένα κομμάτι και από την άλλη θα υπάρξει η απαραίτητη ενίσχυση για να μπορεί να ανταποκριθεί στο συνολικό έργο που επιτελεί ένα επαρχιακό νοσοκομείο. Δε μπορεί για παράδειγμα τώρα να έχουμε ένα ατύχημα στους υλοτόμους της β. Εύβοιας και να μην υπάρχει ασθενοφόρο για να τον φέρει έγκαιρα στη Χαλκίδα ή στην Αθήνα και να χάνουμε ανθρώπους από τέτοια ατυχήματα. Αυτά βιώνει η τοπική κοινωνία και δυστυχώς αυτό που έχουμε είναι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτα άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου