Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

«Να μη χαθεί ούτε ένα κιλό παραγωγής κι ούτε ένας αγρότης από τη δραστηριότητα»


Ομιλία του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστή θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο., Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών: «Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και άλλες διατάξεις», στη συνεδρίασης της Βουλής την Πέμπτη 19/12/2013:

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων διέπεται από μια αντικοινωνικότητα πρωτοφανή, αφού έρχεται ως λαίλαπα που ισοπεδώνει τα πάντα, έχοντες και πληβείους. Όχι μόνο δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο αλλά και συνδέεται με την υπερφορολόγηση ακόμη και της πρώτης κατοικίας.

Αν κάποιος δεν έχει εισόδημα και άλλη περιουσία τι θα κάνετε για να του εισπράξετε το φόρο; Θα τον οδηγήσετε στα δικαστήρια για να σωφρονιστεί; Μα δεν θα έχει να πληρώσει; Θα προχωρήσετε σε πλειστηριασμό του σπιτιού του, όταν την ίδια ώρα το διπλανό του θα τον προστατεύτε και ορθά, γιατί χρωστάει στις τράπεζες ; 

Με τη συζητούμενη ρύθμιση ανοίγετε ταυτόχρονα και την κερκόπορτα στη φορολόγηση της αγροτικής γης. Όλοι οι ιδιοκτήτες της εκτός σχεδίου γης (αγροτεμάχια, χορτολίβαδα και δασικές εκτάσεις) οφείλουν, σύμφωνα με τη πρότασή σας, να τη δηλώσουν στην εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Πρόκειται για ένα ρεσάλτο σε ένα χώρο, που όλοι θεωρούν ότι δεν αντέχει άλλο αλλά και ότι μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Πολλά τα ερωτήματα :
Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι καταγεγραμμένα τα συγκεκριμένα εμπράγματα δικαιώματα, τουλάχιστον στο 50% των εκτάσεων αυτών; Ποια κανονικότητα και δικαιοσύνη θα διέπει τη ρύθμιση αυτή κατά την υλοποίησή της;
Με ποιες χρήσεις γης και με ποιες αξίες επιχειρείτε να προχωρήσετε σ΄αυτές τις ρυθμίσεις; Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για τη φορολόγηση της αγροτικής γης που έχει προοπτικές οικιστικής αξιοποίησης, αλλά ποια είναι αυτή; Ασφαλώς και δεν είναι η καλλιεργούμενη γη του γεωργού και ο βοσκότοπος του κτηνοτρόφου αλλά και η εντός του χωριού της Χίου έκταση με μαστιχοκαλλιέργεια, αρκεί να δεσμεύεται με τη συγκεκριμένη χρήση.
Σε ποια άλλη παραγωγική, μεταποιητική δραστηριότητα τα εργαλεία άσκησής της θεωρούνται φορολογητέα ύλη; Σε καμία.
Ποια η σχέση του αγροτικού εισοδήματος με το μέσο εισόδημα των υπόλοιπων τάξεων των εργαζομένων; Αντιπροσωπεύει το 40%.

Το οικονομικά ασφυκτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την υπερφορολόγηση των αγροτών επιβαρύνεται επιπλέον με την κατάσταση που επικρατεί ήδη στην αγροτική πίστη, για την οποία η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη ειδικά μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς.  Ο εκκαθαριστής της κακής ATE στέλνει τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο, σε εισπρακτικές εταιρείες τρομοκρατώντας τους δανειολήπτες και τις οικογένειές τους, ενώ αποστέλλονται στην εφορία ληξιπρόθεσμες οφειλές από αγροτικά δάνεια, που είχαν ρυθμιστεί με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. 

Αντίστοιχες τακτικές ακολουθεί και η Τράπεζα Πειραιώς για τα αγροτικά δάνεια που πέρασαν στο χαρτοφυλάκιό της, ακολουθώντας παράλληλα καταδικαστέες από την Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη πρακτικές όπως η παρακράτηση ποσών από τους λογαριασμούς των αγροτών (π.χ. επιστροφές ΦΠΑ) για υπάρχουσες οφειλές προς την τράπεζα.

Αλλά και το ίδιο το κράτος δεν ακολουθεί και πολύ διαφορετική τακτική, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει διατάξεις του Ν.3943/2011 (Άρθρ 11) που αφορούν τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό οφειλών, με αποτέλεσμα η εφορία να προχωρεί στην κατάσχεση επιστροφών φόρου των αγροτών καθώς και των επιδοτήσεων τους, για την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο και προς τρίτους, ακόμα και αυτών που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια οι οφειλέτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και με μία σειρά άλλες αρνητικές επιπτώσεις, όπως αδυναμία να λάβουν φορολογικά ενημερότητα, αδυναμία να έχουν πιστωτικές διευκολύνσεις, επιπλέον πρόστιμα κ.α.

Για το ΣΥΡΙΖΑ η εκτός σχεδίου καλλιεργούμενη και βοσκήσιμη γη και τα ακίνητα που στεγάζουν δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα αποτελούν εργαλεία για την άσκηση της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας κι ως τέτοια δεν μπορούν να υπολογιστούν ως φορολογητέα ύλη στον υπό σύσταση Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Δεν είμαστε κατά της φορολόγησης των αγροτών. Οφείλουν κι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, ανάλογα με τη φορολογική τους δυνατότητα να συνεισφέρουν. Εμείς ενδιαφερόμαστε κυρίως να μη χάσουμε ούτε ένα κιλό παραγωγή κι ούτε έναν αγρότη από τη δραστηριότητα. Πότε επιτέλους θα γίνει κατανοητό ότι κάθε φορά που οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους επακολουθεί και μια δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και της Υπαίθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου