Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η φορολόγηση της αγροτικής γης αποτελεί πρόκληση για τους αγρότες.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε με αφορμή τη φορολόγηση της αγροτικής γης την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς δεν έγινε τελικά κατανοητό από τη συγκυβέρνηση ότι οι εκτός σχεδίου καλλιεργούμενες και βοσκήσιμες αγροτικές γαίες, καθώς και οι βοσκήσιμες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, αποτελούν εργαλεία για την άσκηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας κι ως τέτοιες δεν πρέπει να υπολογιστούν ως φορολογητέα ύλη στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που κατέθεσε στη Βουλή. Μάλιστα η ρύθμιση είναι τόσο επιβαρυντική για την καλλιεργούμενη γη που την μετατρέπει και σε εργαλείο τιμωρίας οποιασδήποτε αξιοποίησής της.
Η ένταξη στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και της συγκεκριμένης γης θα προκαλέσει, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, την υποχρηματοδότηση και την αποεπένδυση που βιώνει ο χώρος, τη διάλυση του αγροτικού τομέα της χώρας μας. Και μάλιστα σε μια στιγμή που μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αποτελούσε τη μοναδική ελπίδα για απασχόληση στην επαρχία.

Η φορολόγηση της αγροτικής γης αποτελεί πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη από τον αγροτικό κόσμο.»



1 σχόλιο:

  1. Υπ΄ όψιν οι "..καθώς και οι βοσκήσιμες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, αποτελούν εργαλεία.." για ορισμένους καταπατητές δημοτικών και δημόσιων βοσκότοπων και γαιών, που μάλιστα τοις πωλούν όποτε γουστάρουν.

    Το πρόβλημα είναι αλλού κι όχι στα δυο η πέντε ευρώ φόρου το στρέμμα, η γης είναι για να καλληεργείται, κι όχι για να αγραναπαύεται.

    Θα μπορούσε όμως κάλιστα να γίνει μια παρέμβαση για τη Σκύρο, κι όπου αλλού, οι μεγαλοκτηνοτρόφοι τσοπαναραίοι, και δη οι με πλασματικά συμβόλαια, κι αυτοί που έχουν βοσκοτόπια χωρίς ερίφια, να πληρώνουν το δεκαπλάσιο και μάλιστα ανδρομικά, μέχρι να περιέλθουν στη κατ΄ουσία κυριότητα και έλεγχο του Δήμου Σκύρου, η αν δε θέλει να πάνε στη κυριότητα αναγκαστικών συναιτερισμών των κατοίκων της Σκύρου, υπό την επίβλεψη του Υπουργείου γεωργικής ανάπτυξης.

    Γιατί δεν αποκλείεται και κάνας δικηγορίσκος να πάρει και χρίσμα για δήμαρχος από το ΣΥΡΙΖΑ, και να νομοποιήσει τους καταπατητές των δημοτικών βοσκότοπων της ολότητας των κατοίκων της Σκύρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή