Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Έτσι επιχειρήθηκε ο κατακερματισμός του ΤΕΙ Χαλκίδας


Βεβιασμένο, απορυθμιστικό, ατεκμηρίωτο αλλά και αντισυνταγματικό έχει χαρακτηριστεί το σχέδιο «Αθηνά» σχεδόν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετέχουν στην κουτσουρεμένη και ανεπαρκή διαβούλευση που λήγει σε λίγες μέρες.
Έχουμε όμως και ένα στοιχείο που δείχνει ότι οι συγκυβερνώντες ξεπέρασαν κάθε όριο: Την αμφισβήτηση του βασικού χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως αυτοδιοικούμενης, δημοκρατικής, δημόσιας ακαδημαϊκής κοινότητας μάλιστα τη στιγμή που η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στο δημόσιο τομέα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ .
Τι μένει λοιπόν να γίνει; Να αποσυρθεί το σχέδιο και να ξεκινήσει μια ουσιαστική διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων .

Για την πολύπαθη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει ανοίξει τα σχετικά θέματα εδώ και χρόνια:
- Έχει προτείνει μια περιφερειακή στρατηγική για την παραγωγική ανασυγκρότηση, τεχνολογική ανάπτυξη (με τη στήριξη της έρευνας αιχμής και την ενίσχυση της γνώσης ως παραγωγικής δύναμης) και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας.
- Έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναγκαιότητα λειτουργίας και στήριξης σε αυτή, τόσο Περιφερειακού Πανεπιστημίου, όσο και Τεχνολογικού Ιδρύματος, θεωρώντας σκόπιμη τη βελτίωση και αναβάθμιση των δύο αυτών ιδρυμάτων με έμφαση στους τομείς γεωργίας & τροφίμων, υδατοκαλλιέργειας, την παραγωγή και διανομή ενέργειας, του τουρισμού, των τεχνολογιών πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών κ.α.
- Έχει επισημάνει επίσης ότι στα πλαίσια του ήδη υπάρχοντος Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, που ορίζει το δίπολο πόλεων Χαλκίδας - Λαμίας, οι διοικητικές έδρες των δύο ιδρυμάτων πρέπει να χωροθετηθούν αντίστοιχα και στις δύο πόλεις, στην πρώτη το ΤΕΙ και στη δεύτερη το ΑΕΙ .

Αγνοώντας όλα τα παραπάνω η Κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά», αναστατώνοντας όλη την Ελλάδα. Το ίδιο συνέβη και στη Στερεά Ελλάδα, μια περιφέρεια που ταλανίζεται και από την έλλειψη συνοχής .

Η μεγαλύτερη αναστάτωση όμως προκλήθηκε στην Εύβοια με την αρχική πρόταση για μείωση κατά 50% της δυναμικότητας του ΤΕΙ Χαλκίδας. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ανάγκασαν σε υποχώρηση τον Υπουργό Παιδείας και σε πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Εύβοιας δεσμεύτηκε ότι δε θα φύγουν οι δύο μεγαλύτερες σχολές του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας (Λογιστικής και ΣΔΟ) αλλά άφησε ανοικτό το θέμα του τμήματος Ηλεκτρολογίας . 

Όμως το συγκεκριμένο τμήμα όχι μόνο υπερέχει, του αντίστοιχου τμήματος της Λαμίας προς το οποίο επιχειρείται η συγχώνευση, στα κριτήρια: μάζας φοιτητικού πληθυσμού, αριθμού τμημάτων ανά σχολή, αριθμού διδακτικού προσωπικού, εξωστρέφειας, επιστημονικής έρευνας, αναλογίας φοιτητών/διδασκόντων, αποφοιτήσαντων ανά έτος και απορρόφησης αποφοίτων στον επαγγελματικό κλάδο αλλά και σ΄αυτά  του προγράμματος σπουδών προσανατολισμένου προς τις νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες (ενέργεια και τηλεπικοινωνίες), καθότι λειτουργεί επαρκή και δυναμικά εργαστήρια με διεθνή αναγνώριση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας. Και βέβαια εκτός όλων αυτών έχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των τμημάτων Ηλεκτρολογίας στις προτιμήσεις των υποψηφίων στις Εισαγωγικές Εξετάσεις (μετά το ΤΕΙ Πειραιά).
Η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίκανη να εφαρμόσει μια ορθολογική και τεκμηριωμένη πρόταση για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύντομα όμως  μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα λύσει το θέμα προς όφελος τόσο του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνίας, όσο και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα ανοίξει νέους δρόμους, δημιουργώντας νέα μέσα και δυνατότητες για τη παραγωγική ανασυγκρότηση και την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου