Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η πολιτεία οφείλει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το διατροφικό σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους όπου και αν βρίσκονται


Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

H πολιτική για το τρόφιμο στη χώρα μας μέρα με την μέρα καταρρέει και φαίνεται ότι αποκτά διαστάσεις αδράνειας και ανυπαρξίας, τόσο στον τομέα των επίσημων ελέγχων υγιεινής και ασφάλειας όσο και σε θέματα αθέμιτων πρακτικών. Τελικό αποτέλεσμα είναι η παραπλάνηση του Έλληνα καταναλωτή, αλλά ακόμα και η έκθεση της δημόσιας υγείας σε κινδύνους.
Πρόσφατο παράδειγμα είναι το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat πιστοποιείται πως στη χώρα μας έχουν καταναλωθεί 74.300 κιλά εισαγόμενου κρέατος αλόγου, που κανείς δεν ξέρει πού και πώς διατέθηκαν. Υπάρχουν φόβοι, ότι η τελική ποσότητα είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη, από αυτή που διατέθηκε στην αγορά τροφίμων ως μοσχαρίσιος κιμάς. Η γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων CARREFOUR, αλλά και η εταιρεία ΙΚΕΑ παραδέχθηκαν ότι, τόσο η πρώτη σε προϊόντα με τη φίρμα της όσο και η δεύτερη στα «Σουηδικά κεφτεδάκια», ανιχνεύτηκε νοθεία με κρέας αλόγου. Τα προϊόντα των εταιρειών αυτών πωλούνται στα καταστήματά τους σε χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Επιπλέον οι βιαστικοί και ανεπαρκείς έλεγχοι που έγιναν σε δύο εταιρείες που εισήγαγαν άγνωστες ποσότητες κρέατος αλόγου από τη Βουλγαρία, έδειξαν ότι είχαν ψεύτικες «έδρες», η μια σε χωράφι και η άλλη σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, γεγονός που προδικάζει τη παράνομη δραστηριότητά τους.
Ο έλεγχος του τροφίμου πρέπει να έχει ως στόχο τη διατροφική ασφάλεια αλλά και τη δημιουργία υγιούς περιβάλλοντος για την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς χωρίς αθέμιτους ανταγωνισμούς και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια των τροφίμων απαιτεί τη λήψη συνεκτικών μέτρων σε όλο το φάσμα της παραγωγής : «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» και επιτάσσει την εξασφάλιση ενός ενιαίου αποτελεσματικού συστήματος ελέγχων σε συμμόρφωση με τα αποδεκτά πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, την ορθή μεταχείριση και τη διατροφή των ζώων και την υγεία των φυτών.
Στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και του επισήμου ελέγχου στην τροφική αλυσίδα η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά, σοβαρά και χρόνια προβλήματα οριζόντιου και συστημικού χαρακτήρα.
Τα προβλήματα αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα έχουν διαπιστώσει οι κοινοτικοί ελεγκτές κατά τους ελέγχους τους και έχουν αναδειχθεί από την ΕΕ με ιδιαίτερα έντονο και απειλητικό για τη χώρα μας τρόπο που.
Η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών, όπου πολλοί ελεγκτικοί μηχανισμοί δε συντονίζονται μεταξύ τους και τελικά λειτουργούν σε σύγκρουση και όχι σε συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση, η έλλειψη εποπτείας του συστήματος, οι ελλιπείς κυρώσεις, η έλλειψη προσωπικού και η απουσία λειτουργίας υπηρεσίας εσωτερικών ελέγχων (audit) είναι μερικά από τα προβλήματα αυτά.
Όλα αυτά στο όνομα της περικοπής των δαπανών και του ανεξέλεγκτου κέρδους, γιατί οι μνημονικές πολίτικές της τριμερούς κυβέρνησης ασχολούνται μόνο με νούμερα και όχι με τη λειτουργία των υπηρεσιών της και τους ανθρώπους που καθημερινά εξαθλιώνονται και προσφεύγουν σε αγροδιατροφικά προϊόντα αμφίβολης ποιότητας.

Επειδή:
  • Το κρέας αλόγου πιθανόν να περιέχει φάρμακα που δίνονται στα ιπποειδή, όπως η επικίνδυνη φαινουλβεταζόνη, αλλά και αντιπαρασιτικά, στεροειδή και άλλα που περνούν στην τροφική αλυσίδα και με την τυχόν κατανάλωσή τους να υπάρξουν επικίνδυνες επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.
  • Κανείς δεν γνωρίζει αν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες στα εκτροφεία και στα σφαγεία, το ιστορικό ασθενειών αυτών των ζώων, τα φάρμακα που έχουν λάβει και οι συνθήκες με τις οποίες κατέληξαν στη σφαγή.
  • Οι υπάρχουσες κοινοτικές οδηγίες αποκλείουν το κρέας ιπποειδών από τη τροφική αλυσίδα αν έχουν υποστεί ειδική ιατρική αγωγή.
  • Ενώ η Ευρώπη βοά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση για να ενημερωθεί ο Έλληνας καταναλωτής.
  • Διαπιστώνεται για άλλη μία φορά η ύπαρξη πολλών συναρμόδιων υπηρεσιών που δεν συντονίζονται μεταξύ τους και τελικά λειτουργούν σε σύγκρουση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τις εισαχθείσες ποσότητες αλογίσιου κρέατος, όσον αφορά την υγιεινή την ασφάλεια και την παραπλάνηση, καθώς και την διαδρομή του στην ελληνική επικράτεια;
  2. Σκοπεύει το Υπουργείο μαζί με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες του δημοσίου να ελέγξουν τις συνολικές εισαγωγές αλογίσιου κρέατος των τελευταίων χρόνων και τη χρήση του στη χώρα μας;
  3. Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις;
  4. Θα προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην ποιότητα, την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων;
Ο ερωτών βουλευτής
Βαγγέλης Αποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου