Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Συνέντευξη Βαγγέλη Αποστόλου στο STAR K.E. για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, την ακρίβεια αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

 Χαλκίδα, 21 Φεβρουαρίου 2022


Βαγγέλης Αποστόλου:

*Δίκαια τα αιτήματα των αγροτών

*Η ακρίβεια τσακίζει την ελληνική κοινωνία

*Αναγκαία η άμεση προσφυγή στις εκλογές


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στο δελτίο ειδήσεων του Star Kentrikis Elladas το Σάββατο 19/2/2022 και τη δημοσιογράφο Μαρία Τσατζαλή, για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, την ακρίβεια αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.


-Να ξεκινήσουμε από τα μπλόκα και τα αιτήματα των αγροτών, εσείς είχατε χειριστεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα στήριξης, προσπαθώντας να πείσει τους αγρότες να μην κατέβουν στα μπλόκα φέτος, αυτοί είπαν ότι δεν επαρκούν. Αν ήσασταν σήμερα εσείς Υπουργός, πως θα είχατε διαχειριστεί τα αιτήματά τους σ αυτή τη φάση;

Καταρχήν να πούμε ότι τα αιτήματα του αγροτικού χώρου είναι δίκαια, γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι εάν έχουν περισσότερο ή λιγότερο εισόδημα, αλλά όπως άκουσα την αγρότισσα προηγουμένως, εάν θα συνεχίσουν να παραμένουν στα χωριά τους στην ύπαιθρο, κι αυτό από την ώρα που υπάρχει αυτή η ακρίβεια, ιδιαίτερα όσον αφορά το κόστος παραγωγής, δε μπορούν να το διασφαλίσουν.

Για παράδειγμα το θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, υπήρχε ως αίτημα και παλιότερα, γιατί κυρίως βελτίωνε το εισόδημα τους, τώρα όμως το ζητούν γιατί θέλουν να επιβιώσουν. Δεν το έχει καταλάβει αυτό η κυβέρνηση, η οποία τους είχε υποσχεθεί πριν καιρό τη συγκεκριμένη ρύθμιση, και ακόμη περιμένουν. Ήδη αυτό θα έπρεπε από την αρχή της χρονιάς να έχει θεσμοθετηθεί.

Υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό τιμολόγιο, πρέπει να αντισταθμιστούν με τις πληρωμές, αυτές οι επιπλέον πληρωμές μέσα από τη ρήτρα. Επίσης υπάρχει ένα πρόβλημα με το κόστος των ζωοτροφών και των εφοδίων, και από την ώρα που βιώνουμε μία κρίση, την οποία βιώνει και ο αγροτικός χώρος, υπάρχει η δυνατότητα και από πλευράς προϋπολογισμού αλλά και από πλευράς έγκρισης την Ε.Ε., να δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα.

-Κύριε Αποστόλου, το αντίθετο λένε τα κυβερνητικά στελέχη. Τα κυβερνητικά στελέχη και ο κ. Σταϊκούρας επιμένει ότι δε μπορούμε να χαϊδεύουμε αυτιά και να λέμε ψέματα στον κόσμο. Ότι είμαστε ακόμα μια υπερχρεωμένη χώρα υπό επιτήρηση, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πολύ στενά και ερχόμαστε από μια πανδημία, η κυβέρνηση μοίρασε εκατομμύρια για να στηρίξει όλους τους κλάδους και ότι δεν υπάρχουν και ότι στηρίζει. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία από την πλευρά της Ν.Δ.

Ο κ. Σταϊκούρας είναι αυτός ο οποίος χειρίζεται ιδιαίτερα όσα έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των κρίσεων στους επιμέρους κλάδους της οικονομίας και γενικότερα της δραστηριότητας στην Ελλάδα. Δε νομίζω πως αυτά τώρα που ζητούν οι αγρότες, που πρόκειται για ελάχιστα μάλιστα, επιστροφές φόρων που μπορούν και να συμψηφίσουν αργότερα και να μπουν σε μία λογική αντισταθμική.

Άρα λοιπόν είναι πολύ μικρό το κόστος επιβάρυνσης που ενδέχεται να υπάρχει και σε υπόλοιπους κλάδους και είναι θέμα της κυβέρνησης να το χειριστεί. Αλλά ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τον αγροτικό κόσμο, επειδή βιώσαμε τα ίδια κι εμείς στη Β. Εύβοια, αυτό που θέλει είναι να ζήσει στα χωριά του και για να ζήσει στα χωριά του πρέπει την απασχόλησή του να μπορεί να την υπηρετεί.

Εκεί έχουμε φτάσει πλέον τώρα. Δεν είναι το θέμα πια τόσο δύσκολο που να μη μπορούν να ικανοποιηθούν οι αγρότες, σε σχέση με άλλες φορές, όπου κι εγώ ως Υπουργός, είχα κάνει συναντήσεις, είχαμε συζητήσει. Εμείς είχαμε τότε άλλου είδους προβλήματα σε σχέση με τη διαχείριση των ενισχύσεων, των κοινοτικών πόρων. Το μπάχαλο που βρήκαμε ήταν 3 δις πρόστιμα και καταλογισμοί και μπορέσαμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Κάποια στιγμή λοιπόν μπήκαν όλα αυτά σε μια τάξη και οι πληρωμές γίνονταν κανονικά. Ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια 2016, 2017 οι πληρωμές ήταν από τις καλύτερες που είχαν γίνει στον αγροτικό χώρο. Έπαιρναν τα χρήματά τους οι αγρότες, όχι ότι τους λύναμε όλα τα προβλήματα, αλλά είχαμε μπει σε μία καλή πορεία, η οποία φάνηκε εξάλλου και στις επόμενες κινητοποιήσεις. Άρα λοιπόν πρέπει να σκύψει η κυβέρνηση, να ακούσει τους αγρότες, και κυρίως να έχει στο νου της ότι η κοινωνική συνοχή της υπαίθρου περνάει μέσα από την αγροτική δραστηριότητα.

-Να περάσουμε στο θέμα της ακρίβειας και στο ενεργειακό που συνδέεται και με τα προβλήματα των αγροτών. Κυρίως η ενεργειακή κρίση εκτίναξε το κόστος παραγωγής στα ύψη και έχει γίνει δυσβάσταχτη το τελευταίο διάστημα. Είναι εισαγόμενο λέει η Κυβέρνηση το πρόβλημα και παροδικό. Εσείς το πιστεύετε αυτό;

Νομίζω όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων, συρρικνώνεται. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός το Γενάρη 6,2%, ρεκόρ δεκαετιών. Άρα λοιπόν καταλαβαίνετε πως άμα συνεχιστεί έτσι η κατάσταση τα πολύ μικρά και τα μικρά εισοδήματα δε θα μπορούν να επιβιώσουν. Γιατί είναι άλλο να έχεις 1.000 ευρώ μισθό, άλλο 700 και άλλο 600.

Κι εδώ δε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί αυτόν τον κατώτατο μισθό των 800 ευρώ, ο οποίος δεν είναι δα και μια πολύ μεγάλη παροχή, πόσο μάλλον όταν αυτή η παροχή είναι μεγάλη υπόθεση για να κινηθεί η οικονομία, έστω με αυτά τα 50 ή 60 ευρώ παραπάνω. Δε θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στη διαχείριση που κάνει ο κ. Σταϊκούρας, από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Πέραν όμως αυτών υπάρχουν και ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με ρυθμίσεις όσον αφορά ειδικά τα ενεργειακά ζητήματα. Εμείς είχαμε καταθέσει σχετικές τροπολογίες στη Βουλή, στηρίζουμε τις τροπολογίες, ρυθμίσεις που εφαρμόζουν ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι άλλες χώρες.

Εμείς μιλάμε για άλλου είδους επιβαρύνσεις στην ευρωπαϊκή αγορά. Θέλουμε οπωσδήποτε να παγώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και το λέω αυτό ιδιαίτερα όταν είχαμε ζήσει τις προηγούμενες μέρες συζητώντας στη Βουλή για τον ΕΦΚΑ, όπου εκεί είδαμε κάτι μισθούς 8.000 ευρώ, 6.000 και 4.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι δε μπορεί να έχουμε για τα golden boys και τους δικούς τους τέτοιες αμοιβές και από την άλλη πλευρά να μη μπορούν να δώσουν τουλάχιστον τα 800 ευρώ για να κινήσουν και την οικονομία κι αυτή πρέπει να είναι η στόχευση. Εμείς το θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις.

- Έχει δημιουργηθεί τώρα ένα εκρηκτικό μείγμα στην κοινωνία και στην αγορά, προερχόμαστε από ένα μνημόνιο, πέσαμε πάνω στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, της πανδημίας και τώρα έχει έρθει η ενεργειακή κρίση και πραγματικά οι πολίτες έχουν χάσει την υπομονή τους, και οι επιχειρηματίες και οι αγρότες, όλοι. Κανονικά όλοι θα έπρεπε να κινητοποιούνται αυτό το διάστημα και να ζητάνε από την κυβέρνηση, η οποία επιμένει ότι δεν έχει να δώσει.

Σήμερα δε μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από το ενεργειακό, από την επιβάρυνση, αλλά είναι δυσανάλογες οι επιπτώσεις. Και από την ώρα λοιπόν που θίγονται ιδιαίτερα αυτοί που μπορούν να κινήσουν την οικονομία, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, όλοι, πρέπει οπωσδήποτε τουλάχιστον τους αντίστοιχους φόρους που επιβαρύνονται οι καταναλωτές, να τους μειώσουμε όσο γίνεται πιο πολύ και δεν έχουμε και κανένα πρόβλημα από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είδαμε πόσο κάτω έχουν πέσει τα όρια. Σας αναφέρω μια χαρακτηριστική περίπτωση, αν γίνει δεκτή η τροπολογία, τουλάχιστον 300 ευρώ λιγότερα θα πληρώνουμε ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου. Αυτό αν μοιραστεί στους καταναλωτές θα είναι μια ανακούφιση, γιατί δε γίνονται τέτοιες κινήσεις, γιατί δε δέχεται η κυβέρνηση αυτά που έχουμε καταθέσει ως τροπολογίες, γιατί αυτό που ζητάμε είναι να ανακουφιστεί η ελληνική κοινωνία.

-Κύριε Αποστόλου γιατί ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει στις δημοσκοπήσεις τη δυσαρέσκεια που αισθάνονται οι πολίτες για το κυβερνητικό έργο. Έχετε απολέσει κι εσείς από τα ποσοστά σας 2 μονάδες το τελευταίο διάστημα, μόνο το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να βγαίνει ευνοημένο από αυτή την κατάσταση. Γιατί;

Δε σημαίνει ότι επειδή οι συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτά τα νούμερα ότι εμείς σώνει και καλά πρέπει να ακολουθήσουμε τι εκφράζουν οι δημοσκοπήσεις. Έχουμε κι εμείς τη δυνατότητα, με τις επαφές που κάνουμε με την κοινωνία, και το βλέπετε είτε είναι οι επισκέψεις του προέδρου μας στην επαρχεία, είτε στο κέντρο, αλλά κι εμείς που έχουμε τις επαφές με τον κόσμο, έχουμε μια άλλη εικόνα, μια εικόνα ενός κόσμου ο οποίος είναι αγανακτισμένος, ο οποίος πραγματικά υποφέρει και πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση από πλευράς της κοινωνίας, είναι σε άλλα επίπεδα από αυτά που δείχνουν.

Το ζήτημα για εμάς όμως είναι ότι μπαίνοντας στην προσυνεδριακή διαδικασία θα έχουμε περισσότερες επαφές με την ελληνική κοινωνία και πιστεύουμε ότι μέχρι τουλάχιστον να γίνει το συνέδριο θα έχουν πάρα πολλά ανατραπεί. Ύστερα βλέπετε, νομίζω και οι ίδιοι το δέχεστε, ότι υπάρχει μια πορεία πτώσης της κυβέρνησης, της Ν.Δ., η οποία φαίνεται ότι θα την οδηγήσει σε μία ταχεία, εγώ θα σας έλεγα, αποδόμηση. Γι αυτό λοιπόν επιμένουμε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, είναι ένα αίτημα το οποίο ήδη διαμορφώνει άλλες συνθήκες και πιστεύουμε ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

-Κλείνοντας να σας ρωτήσω για τη ΛΑΡΚΟ, επειδή ακουμπάει και το νομό της Εύβοιας. Θέλω να μου απαντήσετε στην κριτική που σας ασκεί η Ν.Δ., είναι ή δεν είναι η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ η τελευταία σανίδα σωτηρίας για τη συγκεκριμένη βιομηχανία και για τους εργαζόμενους; Γιατί όπως λέει ο κ. Σταϊκούρας και επί Τσακαλώτου η πρόταση της ιδιωτικοποίησης, της αποκρατικοποίησης εστάλη στην κομισιόν.

Άλλη η προσέγγιση που κάνει η κυβέρνηση, άλλη η προσέγγιση που κάνουμε εμείς. Η Ν.Δ. έχει την προσέγγιση της οικονομικής θεώρησης, μια θεώρηση έχει στο νου της, οικονομικό αποτέλεσμα, και σε όλη της τη λειτουργία βλέπουμε ότι έχει θεοποιήσει αυτή την προσέγγιση. Εμείς έχουμε μια άλλη προσέγγιση, η οποία τηρήθηκε στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ σε όλη την περιοχή, αποτέλεσε όχι μόνο μια απασχόληση για να επιβιώσουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, αλλά για να επιβιώσει θα σας έλεγα ολόκληρη η περιοχή.

Ήταν μια σημαντική κοινωνική προσφορά από πλευράς της ΛΑΡΚΟ η οποία ήταν και στα πλαίσια της λειτουργίας της. Το άφησαν όμως αυτό στην άκρη οι νεοφιλελεύθεροι νεοδημοκράτες και το μόνο που από 2 χρόνια τώρα έχουν στο νου τους είναι η παράδοση σε ιδιωτικά χέρια, Η τροπολογία που κατέθεσαν πριν 2 χρόνια, το Φεβρουάριο του 20’, ήταν μια τροπολογία που ουσιαστικά έφερνε ως αποτέλεσμα από τότε αυτό που θεσπίστηκε προχθές.

Και το αποτέλεσμα το προχθεσινό είναι ότι κλείνει η ΛΑΡΚΟ. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την απασχόληση, ακόμα φτάνουν στο σημείο να λένε δώστε μας και τα σπίτια, την κατοικία που μένετε και φύγετε. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα βαρύ χτύπημα για την περιοχή και τους εργαζόμενους. Πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε σε μια ώρα που η τιμή του νικελίου έχει μια άνοδο και μ αυτή την άνοδο δημιουργεί τις προϋποθέσεις της βιώσιμης λειτουργίας από πλευράς της ΛΑΡΚΟ.

Εμείς από τη δική μας την πλευρά την κρατήσαμε την ΛΑΡΚΟ ζωντανή, τη δραστηριότητά της, και όποιες κινήσεις έγιναν από τη δική μας την πλευρά είχαν ως βασικό στόχο να επιβιώσει με τους εργαζόμενους και με τις δυνατότητες, τις λειτουργίες που έχει σήμερα. Αυτό δυστυχώς χάθηκε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και πλέον για τους εργαζόμενους, για όλους εμάς, για όλες τις τοπικές κοινωνίες που έχουν σχέση με τη ΛΑΡΚΟ, η κινητοποίηση, η μαζική αντίδραση, είναι μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου