Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Η «εποποία» Λιβανού, διαχρονική αξία για τη Ν.Δ.


Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας & πρώην Υπουργού

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών τη Δευτέρα 14/02/2022

Ήταν εποποιία, κατά τον πρώην υπουργό Λιβανό, η κυνική ομολογία του δημάρχου Σπάρτης Δούκα ότι με το μοίρασμα χρημάτων στην Ηλεία, παραμονές των εκλογών του 2007, η Ν.Δ. «γύρισε το παιχνίδι». Το γεγονός αυτό όχι μόνο ξεσκεπάζει το πραγματικό παλαιοκομματικό πρόσωπο της Ν.Δ., για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις κοινωνικές ανάγκες, για τον σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, αλλά κυρίως για το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο του πολίτη, ως πιόνι στο παιχνίδι για την κατάκτηση της εξουσίας.

Οι εκλογές είναι προ των πυλών κι έπρεπε να θυμηθούν να γυρίσουν το παιχνίδι στον αγροτικό χώρο που κινητοποιείται. Ούτε τον στοιχειώδη σεβασμό στη μνήμη των 63 νεκρών της πυρκαγιάς δεν κράτησαν.

Δυστυχώς όμως αυτή η συγκεκριμένη πρακτική που ομολόγησαν τα στελέχη της Ν.Δ. δεν είναι η μοναδική, ανάλογα τέτοια παιχνίδια έχει κάνει πολλές φορές η συντηρητική παράταξη στον αγροτικό χώρο, συνεπής πάντα στις αρχές του πελατειακού κράτους.

Συγκεκριμένα τα ίδια έκαναν το 2008 και το 2009 παραμονές εκλογών με το πακέτο Χατζηγάκη ύψους 422 εκατ. ευρώ που δόθηκε σε αγρότες και με το πακέτο Κοντού το 2008 ύψους 108 εκατ. που δόθηκε σε 54 συνεταιρισμούς, όπως και παλιότερα, το 1992 και το 1994, με βιαστικές λάθος ρυθμίσεις 550 εκατ. ευρώ για τους συνεταιρισμούς. Κι όλα αυτά τα έκαναν χωρίς να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποτέλεσμα να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα μας και να ζητηθεί η ανάκτηση των ποσών αυτών που συνολικά ανέρχονταν στο 1,1 δισ. ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση η Επιτροπή μάς απειλούσε ότι θα προσφύγει ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου και θα ζητήσει την καταδίκη της Ελλάδας για μη συμμόρφωση και για την επιβολή σε βάρος της κατ’ αποκοπή ποσών ή και χρηματικής ποινής.

Την ίδια περίπου πρακτική εφάρμοσαν από το 2010 έως το 2014 και με τη διαχείριση των βοσκοτόπων, όταν έστελναν τα κοπάδια από την Ηπειρο στην Πελοπόννησο κι από τη Θράκη στη Στερεά Ελλάδα. Για αυτή τη διαχείριση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς επέβαλε δημοσιονομικές διορθώσεις (πρόστιμα) 1,3 δισ.

Το αποτέλεσμα για τον αγροτικό χώρο και τον κρατικό προϋπολογισμό δυσβάσταχτο, πρόστιμα 1,3 δισ. ευρώ και καταλογισμοί 1,1 δισ. και συνολικά 2,4 δισ. ευρώ, ένα τίμημα που επιβαρύνθηκε όλη η ελληνική κοινωνία. Ειδικά για τις ανακτήσεις όπου προστέθηκε και η απειλή της σύνδεσής τους με τις κοινοτικές ενισχύσεις του αγροτικού χώρου.

Αυτή την κατάσταση βρήκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Τι κάναμε εμείς για να μην αναγκαστεί η χώρα να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα που θα βάρυναν αναγκαστικά όλους τους φορολογούμενους πολίτες.

Κινηθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορούσε τους καταλογισμούς, όπου ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξαμε σε συμφωνία να μειωθούν από το 1,2 δισ. στα 110 εκατ., που ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί, και η δεύτερη τα πρόστιμα. Καταφύγαμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου πετύχαμε σε πρώτη φάση να μας επιστραφούν 500 εκατ. ευρώ, τα οποία έπεσαν στο ταμείο τώρα, ενώ αναμένονται κι άλλες αποφάσεις σε προσφυγές μας για τα υπόλοιπα πρόστιμα που πιστεύουμε ότι θα δικαιώσουν τη χώρα μας.

Το σημαντικότερο όλων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι καταφέραμε να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα, βάζοντας τάξη και στις πληρωμές. Ειδικά για τη διαχείριση των βοσκοτόπων καταφέραμε με τις ρυθμίσεις που κάναμε με τις βοσκήσιμες γαίες να λύσουμε και όλα τα προβλήματα που υπήρχαν με τις επιλέξιμες εκτάσεις για την κτηνοτροφία.

Με τις κινήσεις δε που είχαμε δρομολογήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσδοκούσαμε περαιτέρω βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ήταν το χρέος μας, αυτά κάναμε εμείς.

Αμφιβάλλουμε αν η Ν.Δ. με τη νοοτροπία που τη διακατέχει θέλει τα θέματα αυτά να προχωρήσουν, γιατί άλλα πράγματα ήξερε και ξέρει να κάνει, όπως τα στελέχη της ομολογούν.

Αυτή είναι η διαφορά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου