Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Βαγγέλης Αποστόλου: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων

Χαλκίδα, 19 Φεβρουαρίου 2022


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και επέκταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών». Μελέτη περίπτωσης: Θεσμοθέτηση της Αμοργού ως θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής – Πρόγραμμα «Αμοργόραμα».

"Ξεκινώ την παρέμβασή μου συγχαίροντας το Σύλλογο Αμοργού για τις προσπάθειές του και τα αποτελέσματά τους.
Η κακή διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων και η ρύπανση των νερών είναι οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν τη δραστική μείωση των αποθεμάτων και την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας.

Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε κι άλλος ένας αρνητικός παράγοντας, η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας κατά 1% περίπου, που έδωσε τη δυνατότητα σε θαλάσσια είδη να μετακινούνται και να μπορούν να επιβιώσουν σε περιοχές που ήταν απαγορευτικές για την επιβίωσή τους.

Τα είδη αυτά όμως ήδη προκαλούν ζημιές τόσο μακροπρόθεσμες, με την διατάραξη της οικολογίας των περιοχών αυτών, όσο και βραχυπρόθεσμες, με την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων και ιδιαίτερα αυτών της μικρής παράκτιας αλιείας.

Το πρόβλημα αυτό ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το επικοινωνήσαμε με κάθε τρόπο και στη Διάσκεψη της Μάλτας, το Μάρτιο του 2017, καταφέραμε να το συμπεριλάβουμε στη διακήρυξη που υπεγράφη από όλα τα Κράτη της Μεσογείου, με τη δέσμευση ότι μέχρι το 2020 θα κάνουμε κάθε τι δυνατό, για να περιορίσουμε το πρόβλημα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων όσο και η Γενική Γραμματεία για την Αλιεία στη Μεσόγειο, δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τα Κράτη της Μεσογείου. Τι έχει να μας πει ο κ. Κεδίκογλου γι αυτό.
Επίσης βάλαμε ακόμα ένα μικρό λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση, χρηματοδοτώντας τους τεχνητούς υφάλους στη Χώρας μας.
Παράλληλα θεσπίσαμε απαγορεύσεις όπως αυτή της αλιείας νοτίως της Θάσου, καθώς μετά από έρευνες των Ινστιτούτων μας, ανακαλύψαμε ένα νηπιοτροφείο μπακαλιάρου.
Θεσπίσαμε επίσης τις πρώτες ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στη Χώρα για να μπει επιτέλους τάξη στην καταστροφή του περιβάλλοντος που εγκυμονούσε η άναρχη ανάπτυξή τους.

Για να προσεγγίσει βέβαια κάποιος ζητήματα λειτουργίας και βιωσιμότητας του κλάδου της αλιείας πρέπει να γνωρίζει ότι τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, διέπεται από μια σειρά ρυθμιστικών – διαχειριστικών και διαθρωτικών μέτρων, πολλά από τα οποία δεν εξυπηρετούν στο μέγιστο βαθμό τη χώρα μας, καθώς η αλιεία στην Ελλάδα είναι πολυειδική.

Είναι πολύ δύσκολο σε μια χώρα η οποία διαθέτει 16.000 χμ ακτογραμμής να εφαρμόσει Κανονισμούς όπως η υποχρεωτική εκφόρτωση των απορριπτόμενων αλιευμάτων ή τις δράσεις ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Πόσο μάλλον όταν διαθέτει περιορισμένους πόρους και μια γειτονική χώρα που δε σέβεται τέτοιους κανονισμούς. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικότερο εργαλείο μας ήταν και είναι και σήμερα οι κοινοτικοί πόροι που εξασφαλίσαμε του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, ύψους 389 εκατ. ευρώ, που με την εθνική συνεισφορά θα ξεπεράσουν τα 523 εκατ, ενώ αν συνυπολογίσουμε την ιδία συμμετοχή τότε ξεπερνάμε τα 720 εκ. ευρώ.

Από τα πλέον σημαντικά όμως έργα για την αλιεία, για τα οποία έχει ουσιαστικά εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων.

Αυτό θα μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε βιώσιμα και αειφόρα, τα ιχθυοαποθέματα στη χώρα μας, να διατηρήσουμε βιώσιμο το επάγγελμα των αλιέων, με προτεραιότητα αυτού της παράκτιας και μέσης αλιείας, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της αλιείας.

Πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο.
Δεν αρκεί για να γίνει επαγγελματίας αλιέας κάποιος, το να αγοράσει υπάρχουσα επαγγελματική άδεια αλιείας.
Θα πρέπει επίσης να υπάρχει η στοιχειώδης κατάρτισή του, ώστε να κατανοεί ότι αν δεν αλιεύει βιώσιμα στο παρόν, δεν θα έχει τη δυνατότητα να αλιεύει στο μέλλον.

Κλείνω με ένα ερώτημα προς όλους: Συμφωνείτε με την επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας και τη δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών; Προσωπικά ναι. Εσείς κ. Υπουργέ τι λέτε; Χαίρομαι που συμφωνήσατε".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου