Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Βαγγέλης Αποστόλου: Προκαλούν την ολοκληρωτική διάλυση και απαξίωση της κοινωνική ασφάλισης

Χαλκίδα, 17 Φεβρουαρίου 2022


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σ/ν Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».

«Δύο λόγια στην αρχή για τις Ειδικές Μονάδες Δασοπυρόσβεσης, τους δασοκομάντος όπως είναι γνωστοί, για να καταγραφεί και στα πρακτικά. Είχε επιχειρηθεί ανάλογη λειτουργία πριν χρόνια, απέτυχε.

Την επαναφέρετε με τροπολογία, με νομοθετική ρύθμιση, θα αποτύχει και πάλι. Γιατί; Γιατί στηρίζεται σε πρότυπα τα οποία δεν έχουν σχέση με τη χώρα μας. Τα πρότυπα στην Αμερική αφορούν συγκεκριμένη βλάστηση, ανάγλυφο πολύ πιο ομαλό από το δικό μας, ενώ εμείς εδώ έχουμε ένα ανάγλυφο βουνά με χαράδρες, έχουμε μια βλάστηση της χαλεπίου πεύκης η οποία είναι το κατεξοχήν πυρόφιλο είδος και φανταστείτε τώρα αυτό εάν το συνδέσουμε και με τα μελτέμια του καλοκαιριού τι μπαρουταποθήκη δημιουργείται. Άρα λοιπόν είναι λάθος η προσέγγιση, σας το λέμε από τώρα ότι θα αποτύχει.
(Κατατέθηκε στα πρακτικά η Ανακοίνωση των Δασικών Υπαλλήλων που είναι αντίθετοι με την ανωτέρω ρύθμιση).

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν σχέδιο νόμου η κυβέρνηση εκθεμελιώνει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.
Πριν όμως προχωρήσει σ’ αυτή την ολοκληρωτική διάλυση ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συστηματικά εδώ και καιρό απαξιώνει το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Υποβάθμισε όλες τις υπηρεσίες του φορέα, ακολούθησε αλλοπρόσαλλη τακτική στις εκκρεμείς αιτήσεις για σύνταξη, κυρίως όμως δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία με την κατασυκοφάντηση και το διασυρμό όλων των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, μεταφέροντας τις βαριές πολιτικές του ευθύνες για τη διάλυσή του στις πλάτες τους.

Ειδικότερα μετά το 2019 υπήρξε παραγκωνισμός έμπειρων στελεχών του φορέα, αιφνίδια και χωρίς κανένα σχεδιασμό ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης στον ΕΦΚΑ των οκτώ συγχωνευθέντων ταμείων, ματαίωση της προώθησης του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του φορέα, για το οποίο είχε εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για να προωθεί το 1555, του οποίου προπαγανδίζει συνέχεια τη δήθεν επιτυχία του, διέθεσε για ένα χρόνο στον φορέα 12,5 εκατομμύρια ευρώ με απευθείας ανάθεση.

Πότε θα μας δώσετε κ. Υπουργοί μια έρευνα ικανοποίησης των καλούντων το 1555, πλήρη έρευνα, ερωτήσεις, απαντήσεις και όχι 8 στους 10 είναι ικανοποιημένοι και τέτοια;
Είναι δυνατόν να μετακινείτε από μία δομή σε άλλη το προσωπικό και μάλιστα σε αντικείμενα άσχετα με την εμπειρία του;

Μάλιστα από την ταυτόχρονη μετακίνηση υποθέσεων από τη μία δομή στην άλλη και χάριν εντυπωσιασμού και επικοινωνίας διαρρεόταν ότι βρέθηκαν χιλιάδες αιτήσεις σε κούτες και τσουβάλια, λες και οι αιτήσεις θα μεταφέρονταν μία- μία υπό μάλης.

Η ανάθεση έκδοσης συντάξεων σε συνταξιούχους υπαλλήλους που επιχειρήσατε είχε μηδαμινά αποτελέσματα, όπως και η αντισυνταγματική εμπλοκή πιστοποιημένων επιστημόνων.
Το μόνο βέβαια αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι ασφαλισμένοι με χρόνο ασφάλισης μόνο σε ένα ταμείο, όπως συμβαίνει κυρίως με τους αγρότες μας, αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιώτες και να καταβάλλουν αμοιβή για την έκδοση της σύνταξής τους.

Όλες αυτές οι ενέργειές σας κατέστησαν προβληματικό τον ΕΦΚΑ και σε ένα ρεσιτάλ ιδεοληψίας και υποκρισίας παραδώσατε την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα και με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν μερικές μέρες, προχωράτε και στην παράδοση της κύριας ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα, παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου ως εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Αλήθεια τι εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις είναι αυτές που προβλέπουν τη στελέχωση των Γενικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων του φορέα και από στελέχη του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε τυπικά προσόντα;
Δηλαδή με ένα απλό Lower, όταν ο ΕΦΚΑ έχει εκατοντάδες υπαλλήλους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι με πολύ υψηλότερο επίπεδο σπουδών και γνώσεων κι εμπειρία θα μπορούσαν να καλύψουν τις θέσεις αυτές.

Γιατί, λοιπόν, να μην επισπευσθεί η πλήρωση των θέσεων με τη διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ που ήταν σε εξέλιξη και να προτιμηθούν ιδιώτες;
Πρώτη φορά παρακάμπτεται η Δημόσια Διοίκηση, με στόχο τον διορισμό ημετέρων, με φωτογραφικές διατάξεις, αφού θα γίνεται από το Δ Σ του ΕΦΚΑ, του οποίου τη πλειοψηφία θα έχει ο Διοικητής.

Έτσι οι κομματικοί με αριστεία στο κόμμα θα κατακλύσουν νευραλγικές θέσεις και θα είναι έτοιμα να καταλάβουν και να διαλύσουν εξ εφόδου το κοινωνικό κράτος.

Ο λόγος της αύξησης των μετακλητών θέσεων, δεν θεμελιώνεται πουθενά. Πρόκειται για γνωστά «βολέματα ημετέρων» του επιτελικού κράτους της ΝΔ, που έχουν κατακλύσει το Δημόσιο.

Άλλωστε αφού αποσπώνται σημαντικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (πχ η υπηρεσία αξιοποίησης ακινήτων) για ποιο λόγο να αυξάνονται οι μετακλητοί;

Ισχυρίζεστε ότι το σύστημα προμηθειών με τις απευθείας αναθέσεις γίνεται πιο ευέλικτο και ότι έτσι ο φορέας θα εξασφαλίζει αναλώσιμα πιο γρήγορα.
Μα το θέμα δεν είναι τα αναλώσιμα, είναι οι προμήθειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως πληροφοριακά συστήματα, λογισμικά, συμβάσεις καθαριότητας και άλλα για τα οποία η διαφάνεια και η λογοδοσία θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο.

Ο κίνδυνος για σκανδαλώδεις αναθέσεις και διασπάθιση δημοσίου χρήματος είναι παραπάνω από ορατός.

Η προσθήκη στο νομοσχέδιο της σύμφωνης γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων για τις κατ’ εξαίρεση αναθέσεις, συνιστά κοροϊδία, αφού ο όλος ο Κανονισμός Προμηθειών δημιουργείται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις.

Με τη δημιουργία δε Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, ο επικεφαλής της οποίας εξοπλίζεται με υπερεξουσίες και αρμοδιότητες, στόχος σας θα είναι οι ανήσυχοι και μη αρεστοί υπάλληλοι, όταν μάλιστα υφίσταται τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου ενταγμένο στο οργανόγραμμα του φορέα και όχι η επιτάχυνση εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων.
Αλλά εδώ φτάνετε μέχρι την κατάργηση συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν αφορά στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, αλλά στον απόλυτο κομματικό έλεγχό του. Εμάς θα μας βρείτε απέναντι στη παράδοση του ΕΦΚΑ και του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος στις πελατειακές σχέσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου