Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ξεπουλιούνται τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ & η Ηλεκτρομηχανική Κύμης.




Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, και Συντονιστής Θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τοποθετείται στη βουλή κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.»:

«Κύριε Υπουργέ, έχετε αντιληφθεί ότι η νομοθετική σας πρωτοβουλία δεν αποτελεί ένα απλό ξεπούλημα αλλά αγγίζει τα όρια τόσο της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας όσο και της εκμετάλλευσης της ελληνικής κοινωνίας; Είναι πολλά και απλά τα ερωτήματα που έχω να σας θέσω. 

Πρώτον, είναι δυνατόν η ΔΕΗ, δηλαδή το δημόσιο, να πουλάει το 66% των δικτύων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και την ίδια στιγμή να αποτελεί το μεγαλύτερο αγοραστή της χρήσης τους; 
Δεύτερον, είναι δυνατόν σε μια περίοδο που η ΔΕΗ, δηλαδή το δημόσιο, θέλει να εκτελεί κοινωνικό έργο, να παραδίδει μονοπωλιακά σε ιδιώτη τη βασικότερη υποδομή του χώρου; Φανταστείτε τώρα εσείς μία ιδιωτική εταιρία να ασκεί κοινωνικό έργο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που έχει μεγάλη ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Αυτό υπάρχει στη δική σας φαντασία. 
Τρίτον, από πού προκύπτει αλήθεια η παραδοχή σας στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι η ελεύθερη πρόσβαση στα δίκτυα αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς; 

Δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση. Εσείς, οι προκάτοχοί σας, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο τέλος του 2011 καταργήσατε τη διασφάλιση της πλειοψηφικής συμμετοχής -κυριολεκτώ- του δημοσίου στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, πραγματικά σε πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης τα δίκτυα βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους. Άρα δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση. 

Για εμάς -και βεβαίως αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται από τα πράγματα- η ΑΔΜΗΕ είναι μία ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη εταιρία που δεν επιβαρύνει ούτε τη ΔΕΗ ούτε τον κρατικό Προϋπολογισμό. Άρα αποτελεί μία κερδοφόρα δραστηριότητα για το δημόσιο. Ταυτόχρονα, βεβαίως, αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας μας. Εσείς έχετε βάλει ένα στόχο, χρονοδιάγραμμα, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ξεκινάτε με την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ –επαναλαμβάνω- του χρυσοφόρου κομματιού της ΔΕΗ. Στο βάθος, βεβαίως, του ορίζοντά σας είναι να δημιουργήσετε μια μικρή, καλή ΔΕΗ που θα είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική κι αν τελειώσει κι αυτή θα την ξεπουλήσετε. 

Άρα, λοιπόν, είναι προφανές ότι με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών ο απόλυτος έλεγχος του φυσικού μονοπωλίου, τα δίκτυα, αλλά και το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας θα περάσει στα ιδιωτικά συμφέροντα. Το πιθανότερο, βεβαίως, είναι ο έλεγχος να περάσει σε μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους, αφαιρώντας ουσιαστικά από την ελληνική Κυβέρνηση κάθε δυνατότητα σχεδιασμού και καθιστώντας τους καταναλωτές δέσμιους σε συνθήκες απελευθέρωσης. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό. 

Αντί πραγματικά να ασχοληθείτε με τα βασικά προβλήματα, τις επιπτώσεις ουσιαστικά που υπάρχουν αυτήν την ώρα με όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας –δεν θα μπω σε λεπτομέρειες πληρωμών, οφειλών, διαχείρισης του ΛΑΓΗΕ- επιδίδεστε σε πλήρη απαξίωση του ρόλου του δημόσιου τομέα και της λειτουργίας του σε εθνικής σημασίας δραστηριότητες, όπως είναι η παραγωγή και η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι συμβαίνει, αγαπητοί συνάδελφοι, στην αγορά σήμερα του ηλεκτρισμού, στο διασυνδεδεμένο σύστημα; Για τις ανάγκες σήμερα σε περίοδο αιχμής έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 16.000 μεγαβάτ και σήμερα οι ανάγκες δεν ξεπερνούν τα 8.000 μεγαβάτ. Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμη κι αν υπολογίσουμε και τις διεθνείς διασυνδέσεις που υπάρχουν στο σύστημα, όλο αυτό δεν μας καθιστά την ανάγκη ιδιαίτερα αύξησης της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος ως επιδίωξη. 
Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε ότι σε τέτοιες συνθήκες που ουσιαστικά πλέον δεν υπάρχουν δυνατότητες απορρόφησης του ηλεκτρικού ρεύματος, αν υπήρχαν πάρα πολλές εταιρείες θα είχαν ξηλώσει τις μονάδες τους και θα είχαν πάει κάπου αλλού, θα είχαμε δηλαδή μια μεταπώληση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. 

Στη χώρα μας, παρότι υπάρχουν όλα αυτά τα διαφορετικά προβλήματα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Κυβέρνηση επιβάλλουν χρεώσεις στην αγορά που όχι μόνο υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία, αλλά και αναγκάζουν την ελληνική κοινωνία να αγοράζει ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα. 
Είναι η παραγωγή αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ μέχρι το σημείο να πληρώνει κάθε χρόνο σε κατόχους ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ, ακόμη κι όταν δεν παράγουν ούτε μια κιλοβατώρα. 
Επίσης, είναι άδικο πραγματικά να έχει τη δυνατότητα η χώρα μας να παράγει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, αξιοποιώντας όλα τα τοπικά πλεονεκτήματα, τις τοπικές ιδιαιτερότητες και να βρισκόμαστε σε μια διαδικασία να οδηγείται η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε τέτοιες τιμές, σε τέτοιο κόστος που ουσιαστικά –όπως είπα και προηγούμενα- καταλήγει στον ελληνικό λαό. 

Ταυτόχρονα, βεβαίως, εσείς υποχρεώνετε τη ΔΕΗ να αποσύρει τις παλιές αποσβεσμένες μονάδες, όπου εκεί δεν θα είχαμε το αντίστοιχο κόστος στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ουσιαστικά, πλέον απελευθερώνετε την αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι ξεπουλάτε όσο γίνεται γρηγορότερα το δημόσιο χώρο, φτάνοντας, μάλιστα μέχρι το σημείο –ιδιαίτερα για την περίπτωση της ΑΔΜΗΕ- να προωθείτε τη συγκεκριμένη ρύθμιση ερήμην των εργαζομένων, όταν ξέρετε ότι η εργασιακή τους σχέση είναι συνδεδεμένη με την ασφαλιστική τους εισφορά, η οποία έχει ενσωματωθεί στην περιουσία της ΔΕΗ. 

Ακόμη θα σταθώ σε μια τροπολογία που έχει κατατεθεί κι αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. 
Εισάγετε κι εδώ μια παραδοξότητα. Διασπάτε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα σε δύο ουσιαστικά εταιρείες, μη κατονομάζοντας τα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταβιβαστούν σε κάθε μια από αυτές. Πώς θα γίνει αυτή η διάσπαση όταν η λειτουργία πολλών δραστηριοτήτων είναι αλληλοσυμπληρούμενη; 

Πώς θα διασπάσετε, για παράδειγμα, το εργοστάσιο της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης; 
Για τους εργαζόμενους βεβαίως της Κύμης υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που ιδιαίτερα αφορά τις καταβολές δεδουλευμένων. Το ξέρετε ότι έχουν καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας όχι μόνο τα δεδουλευμένα τους, αλλά ακόμη και την απαγόρευση αλλαγής της νομικής μορφής της εταιρείας. Μήπως τους οδηγείτε κι αυτούς εκβιαστικά σε μία εθελοντική αποχώρηση; Δεν προβλέπεται καμμία διασφάλιση ούτε για τις θέσεις εργασίας τους ούτε για την απασχόλησή τους.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας πω ότι τόσο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητάμε όσο και η τροπολογία που αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είναι εθνικής σημασίας τα ζητήματα που επιχειρεί να αντιμετωπίσει. Και επιτέλους σταματήστε αυτή την εκποίηση δημοσίων αγαθών εθνικής σημασίας. Φτάνει πια το ξεπούλημα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου