Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Φαρκαδόνας από την κατάρρευση των δημόσιων κτηνιατρικών δομών της περιοχής.

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Εσωτερικών
Η περιοχή της Φαρκαδόνας αποτελεί μία από τις πιο παραγωγικές κτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Φαρκαδόνας δραστηριοποιούνται περί τις 700 κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ενώ το συνολικό ζωικό κεφάλαιο της περιοχής περιλαμβάνει πάνω από 100.000 αιγοπρόβατα και 10.000 βοοειδή. Επίσης, οι περισσότερες εκτροφές αποτελούν μικρές ή μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν ποιοτικότατα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Εντούτοις, για τις εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής λειτουργεί μόνο ένα δημόσιο κτηνιατρείο, το οποίο κινδυνεύει και αυτό με «λουκέτο». Συγκεκριμένα, σε ολόκληρο τον δήμο Φαρκαδόνας, το μοναδικό δημόσιο κτηνιατρείο βρίσκεται στην Οιχαλία, ενώ το δεύτερο που υπήρχε στην Φαρκαδόνα και το οποίο στεγαζόταν σε δημόσιο κτίριο, είναι εδώ και ενάμιση χρόνο κλειστό μετά από την συνταξιοδότηση του κτηνιάτρου και την μη αντικατάστασή του. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζει και το κτηνιατρείο της Οιχαλίας, στο οποίο ο μόνιμος κτηνίατρος συνταξιοδοτείται σε λίγους μήνες, ενώ λήγει και η σύμβαση του εποχικού κτηνιάτρου, όπως και της μοναδικής υπαλλήλου που ασχολείται με την διοικητική υποστήριξη του κτηνιατρείου.

Η έλλειψη δημοσίων δομών κτηνιατρικής προστασίας αφενός εκθέτει τους παραγωγούς σε σοβαρότατο κίνδυνο, όσον αφορά στην ασφάλεια του ζωικού τους κεφαλαίου, αφετέρου τους αναγκάζει να απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής. Ήδη, οι απαραίτητοι εμβολιασμοί για ασθένειες, όπως η φυματίωση και ο μελιταίος πυρετός, διενεργούνται από ιδιώτες, ενώ όπως προβλέπουν και οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που συζητείται αυτές τις ημέρες στην Βουλή των Ελλήνων, πλέον οι κτηνοτρόφοι θα πληρώνουν οι ίδιοι ιδιώτη κτηνίατρο εκτροφής, καθώς το Κράτος αποσύρεται άτακτα από την παροχή υπηρεσιών κτηνιατρικής προστασίας.

Επειδή η κτηνοτροφία αποτελεί τον βασικό παραγωγικό πνεύμονα της Φαρκαδόνας.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν αντέχουν άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις.
Επειδή είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει την ποιότητα του ελληνικού κτηνοτροφικού προϊόντος.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  1. Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσουν την ασφάλεια της κτηνοτροφικής παραγωγής στον Δήμο Φαρκαδόνας;
  2. Προτίθενται να στελεχώσουν άμεσα με μόνιμους κτηνιάτρους και με το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό τα δημόσια κτηνιατρεία του Δήμου Φαρκαδόνας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου