Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ρύθμιση για την εξάλειψη του αξιόποινου πράξεων που τελέσθηκαν από αγρότες κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με το άρθρο 25 του Ν. 2721/1999, εξαλείφθηκε το αξιόποινο πράξεων που προβλέπονται στα άρθρα 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 του Ν. 2696/1999, που φέρονταν τελεσθείσες μέχρι τον Μάρτιο του 1997 από αγρότες κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις. 

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν μέσο συλλογικής διεκδίκησης που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες και κινητοποιήσεις τους αντιμετωπίστηκαν με ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης και περιστολή συνδικαλιστικών αλλά και συνταγματικών δικαιωμάτων, 

Με το σκεπτικό αυτό προτείνεται η ακόλουθη Προσθήκη - Τροπολογία

ΆΡΘΡΟ 

1. Εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 και 12Α του Ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57 Α'), που φέρονται τελεσθείσες μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος νόμου από αγρότες, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεών τους για την ικανοποίηση αιτημάτων τους.

2. Την οριστική παύση της ποινικής δίωξης κηρύσσει αυτεπαγγέλτως το Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν υποθέσεις της ανωτέρας φύσεως, σε κάθε δε περίπτωση με πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας ή με αίτηση του κατηγορουμένου. Τυχόν αμετακλήτως επιβληθείσες ποινές διαγράφονται από το Ποινικό Μητρώο, με απόφαση του Δικαστηρίου που τις επέβαλε, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος ή πρόταση του εισαγγελέα που υπηρετεί στη έδρα του εκδώσαντος την απόφαση Δικαστηρίου. Τυχόν εκκρεμείς στο στάδιο της προδικασίας υποθέσεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του Εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου