Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Όπως κι εσείς έχετε αποδεχθεί προχωρήσατε στην τροποποίηση του Β΄ Κεφαλαίου του Ν. 3889/ 2010, με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών της χώρας. Όμως από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου 4163/2013 μέχρι σήμερα, παρότι έχει παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δεν έχει φανεί κανένα σαφές δείγμα προόδου στο συγκεκριμένο έργο.
Η πορεία των μελετών, από τα νέα προγράμματα προς προκήρυξη μέχρι τις εκκρεμότητες προς επικαιροποίηση παλαιοτέρων προγραμμάτων, δεν εμφανίζει καμία εξέλιξη, ως προς την έκδοση των προβλεπομένων ρυθμιστικών πράξεων και οδηγιών εφαρμογής του νέου νόμου, με αποτέλεσμα οι εργασίες, ακόμη και στο χαλαρό ρυθμό που προχωρούν, να γίνονται σε ένα αμφιβόλου ισχύος κανονιστικό πλαίσιο.
Όμως, πέραν των ανωτέρω, έχει διαπιστωθεί αυτό που ήταν γνωστό πριν την ψήφιση του νέου νόμου, ότι δηλαδή και στην ουσία τους οι διατάξεις του έχουν αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν και σημεία που πρέπει να συμπληρωθούν και να τροποποιηθούν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ασάφειας των αρμοδιοτήτων της επιτελικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών της Ειδικής Γραμματείας Δασών ως επισπεύδουσας των Κανονιστικών Εγκυκλίων και Υπουργικών Αποφάσεων, που είναι θεσμικά ασύμβατες με τις διατάξεις της δασικής και της αντίστοιχης περί των δημοσίων κτημάτων νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αργοπορίες και κίνδυνοι κατά την κατάρτιση των δασικών χαρτών.
Παράλληλα στο νέο νόμο διαφαίνονται και σημεία, που αν δεν διευκρινιστούν σύντομα θα δημιουργήσουν προβλήματα τόσο με την εγκυρότητα ισχύος τους, όσο και την εφαρμογή της θέσης τους. όπως π.χ. η υπόδειξη των σχεδίων πόλεων από την ΕΚΧΑ Α.Ε. στις περιπτώσεις μη θεώρησης των σχετικών στοιχείων από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει πλέον η διάταξη του άρθρου 23 του Ν. 3889/ 2010. Επίσης αστοχίες του νέου νόμου θα υπάρξουν, με τη μη πρόβλεψη της διόρθωσης σφαλμάτων της κατάρτισης αλλά και της ενημέρωσης και συμπλήρωσης του δασικού χάρτη, ακόμα και μετά την κύρωσή του, με τις περιπτώσεις ισχυρών πράξεων χαρακτηρισμού και αναδασωτέων που δεν συμπεριελήφθησαν σ’ αυτούς.
Τέλος, όχι όμως υπολειπόμενης σπουδαιότητας, είναι η εμπλοκή της Δασικής Υπηρεσίας στην εγκυροποίηση του περιεχομένου του δασικού χάρτη. Πρόκειται για μια απαρέγκλιτη αναγκαιότητα, αφού με αυτήν διασφαλίζεται η υποχρέωση του Κράτους για την προστασία των δασών ως φυσικό περιβάλλον και η συνταγματική επιταγή για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της αναβάθμισης της Δασικής Υπηρεσίας, δεν διαφαίνεται καμία ενεργοποίηση υποστήριξής της με προσωπικό και μέσα, παρότι το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει χαρακτηρισθεί ως το μεγαλύτερο των μεγάλων έργων, και βασική προϋπόθεση αξιόπιστης ολοκλήρωσής του (όπως και ο νομοθέτης προέβλεψε, αλλά και είναι κοινώς αποδεκτό) είναι η θεώρηση και κύρωση των δασικών χαρτών από τη Δασική Υπηρεσία, ως μοναδικού υπεύθυνου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Και ως αρνητικό παράδειγμα σας αναφέρουμε την προσπάθεια της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας να ενισχύσει το Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων, που όμως συνάντησε την άρνηση της Διοίκησης (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας).
Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο και ο Δασικός Χάρτης, ως βάση του Δασολογίου, είναι το αναπτυξιακό εργαλείο για την κάθε οργανωμένη πολιτεία και συνεπώς και για τη χώρα μας;
- Τι απολογιστικά στοιχεία μπορεί να παραθέσει για την πορεία του έργου της κατάρτισης των δασικών χαρτών (ολοκλήρωση μελετών, θεώρηση από Δασική Υπηρεσία, αναρτήσεις, οριστικοί Δασικοί Χάρτες);
- Ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις υποστήριξης της εξέλιξης του έργου (θεσμικά και οικονομικά);
- Τι προγράμματα έχει σχεδιάσει, σε συνάρτηση με τους χρόνους έγκαιρης και έγκυρης ολοκλήρωσής του και εν τέλει με τι κόστος και πότε θα «κλείσει» το έργο;
- Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο του Δασικού Χάρτη Εύβοιας (Σύνταξη Δασικού Χάρτη, θεώρηση, ανάρτηση, Οριστικοποίηση) και με ποιο χρονοδιάγραμμα και
- Πότε θα γίνει η προκήρυξη των Δασικών Χαρτών για το υπόλοιπο της χώρας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου