Προς τους κ.κ. Υπουργούς
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σε συνέχεια της αναφοράς μας από την 10/10/2013 (ΑΡ.ΠΡ.965) προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την παράνομη αλιεία στα παράλια της Σάμου από αλιευτικά σκάφη της γείτονος, κι επειδή το πρόβλημα παρουσιάζεται όλο και συχνότερα σε όλη την ακτογραμμή των ανατολικών μας συνόρων δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία στους αλιευτικούς συλλόγους, σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και στις τοπικές κοινωνίες, επανερχόμαστε μετά την καταγγελία του Αγροτικού Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης την οποία και σας επισυνάπτουμε.
Επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο του 2011 κατατέθηκε έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας, άναρχης (Π.Λ.Α.) – Αλιείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πρέπει να διευκρινισθεί πως εννοούν οι Κοινοτικοί το παράνομο, το λαθραίο και το άναρχο της Αλιείας.
«Παράνομη Αλιεία». Όταν ένα αλιευτικό σκάφος ψαρεύει, σε θαλάσσια περιοχή στην οποία δεν του έχει χορηγηθεί σχετική άδεια, ή διεξάγει αλιεία παραβιάζοντας θεσπισμένα μέτρα διαχείρισης, την αλιευτική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις.
«Λαθραία αλιεία». Όταν ο πλοιοκτήτης του αλιευτικού σκάφους δεν δίνει στοιχεία για τα αποτελέσματα των αλιευτικών προσπαθειών του ή τα δίνει εσφαλμένα.
«Άναρχη αλιεία». Αλιευτικές δραστηριότητες αλιευτικού σκάφους που φέρει σημαία κράτους μη συμβαλλόμενου με τη συγκεκριμένη Περιφερειακή Οργάνωση Διαχείρισης Αλιείας (Π.Ο.Δ.Α.).
- Το γεγονός ότι αλιευτικά σκάφη τουρκικού νηολογίου προβαίνουν σε παράνομη αλιεία μέσα στα εθνικά χωρικά μας ύδατα και κάποιες φορές με τη συνοδεία ακταιωρού.
- Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη κατά παράβαση των θεσμοθετημένων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν ενίοτε χρήση απαγορευμένων αλιευτικών εργαλείων και πρακτικών όπως η χρήση συρόμενων εργαλείων σε απαγορευμένη χρονικά περίοδο.
- Το γεγονός ότι δεν υπάρχει διμερής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τον έλεγχο των ιχθυοαποθεμάτων και την αλιευτική δραστηριότητα.
- Το γεγονός ότι η αλιεία είναι ένας παραγωγικός τομέας που αποφέρει άμεσα πλούτο, απασχολεί πλήθος εργαζομένων τόσο στην αλιεία και την μεταποίηση αλιευμάτων όσο και στην κατασκευή και συντήρηση των σκαφών και συνδράμει καθοριστικά στην ανάπτυξη των νησιωτικών κοινωνιών.
- Το γεγονός ότι αυτή η τακτική της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της συνθήκης για το Δίκαιο της θάλασσας καθώς και
- Το γεγονός ότι η Π.Λ.Α. αλιεία αλλοιώνει τα αποτελέσματα και αποδυναμώνει την βαρύτητα των διαχειριστικών μελετών στις οποίες σαν χώρα στηρίζουμε την αειφορία των θαλασσών μας, την προστασία του θαλάσσιου πλούτου και το μέλλον των αλιέων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
- Τι άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε αυτή η τακτική να σταματήσει και μαζί της να σταματήσουν οι πολυποίκιλες αρνητικές συνέπειες για την χώρα μας;
- Η χώρα μας προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και η θαλάσσια πολιτική. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η Ελληνική κυβέρνηση, διαρκούσης της Ελληνικής προεδρίας, μέσω της επιτρόπου στον τομέα της αλιείας, ώστε να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου από τη γείτονα χώρα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου