Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Πλήθος παρατυπιών και παρανομιών χαρακτηρίζει την εντολή του Υπ.Οικονομικών για δέσμευση / κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων πολιτών.

Εκατοντάδες συμπολίτες μας, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι, άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, που έχουν κτυπηθεί αλύπητα τα τελευταία χρόνια από τη μνημονιακή πολιτική των συγκυβερνήσεων και της τρόικα αντιμετωπίζουν ακόμη ένα πρόσθετο πρόβλημα, τη δέσμευση ή και τη κατάσχεση των τραπεζιών τους λογαριασμών με εντολή του Υπουργείου Οικονομικών. Λογαριασμών που είναι απαραίτητοι για την συνέχιση του επαγγέλματος τους και της οικονομικής τους λειτουργίας. Σε τελευταία ανάλυση και για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των χρεών τους προς το Δημόσιο.
Πρόσφατα, τέτοιου είδους ενέργειες κρίθηκαν από το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφ.  1032/2013) αντίθετες τόσο με το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) όσο και με άρθρα του Συντάγματος της χώρας (άρθρα 5, 17,25) αλλά και με τη διάταξη του άρθρου 30 (παράγραφος 5 περίπτωση ε') του Ν. 3296/2004 που προβλέπει δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε κατά τη πάγια κυβερνητική τακτική  για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κάτι που έχει γίνει και για πολλές άλλες αποφάσεις του ΣτΕ που δεν συμβαδίζουν με τη κυβερνητική πολιτική. (το ΣτΕ αποφάσισε για την άμεση εκπομπή προγράμματος της ΕΡΤ, που μέχρι σήμερα ακόμη δεν έχει λειτουργήσει).
Εκτός των παραπάνω η κατάσχεση οφείλει να γίνεται με επίδοση στην Τράπεζα εγγράφου που πρέπει να περιέχει ακριβή περιγραφή του εκτελεστού τίτλου και της απαίτησης δυνάμει της οποίας γίνεται η κατάσχεση, το ποσό για το οποίο επιβάλλεται η κατάσχεση , επιταγή στην τράπεζα να μην καταβάλει σε εκείνον που γίνεται η κατάσχεση και διορισμό αντικλήτου στην κατοικία του δικαιούχου. Η τράπεζα από τη μεριά της έχει άλλες υποχρεώσεις. Είναι φανερό ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών , όσο και τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν τηρήσει τα προβλεπόμενα από το νόμο.

Με την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το ζήτημα αλλά μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ασκήσουν όλα τα νόμιμα μέσα για την ανάκληση των παράτυπων και παράνομων πράξεων της κυβέρνησης και των τραπεζών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου