(*) Από το www.beta.avgi.gr
Τρεις προϋποθέσεις για την επιτυχία μιας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, η οποία δεν θα μπορεί παρά να έχει το χαρακτήρα σύγκρουσης, προσδιόρισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα με θέμα τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο. "Κυβέρνηση που πιστεύει στις δυνάμεις της, αποφασισμένο λαό και συνεργασία με τις χώρες του νότου προκειμένου να αποκρουσθούν οι εκβιασμοί" είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά. Αποσαφήνισε ότι θεωρεί τις διαπραγματεύσεις αμιγώς πολιτικές και ουδόλως τεχνικές η απλώς οικονομικές και κατήγγειλε την κυβέρνηση, η οποία άφησε την Κύπρο απελπιστικά μόνη στον εκβιασμό των δανειστών και της Τρόικας. Ακόμα, εξαπέλυσε επίθεση στους κυβερνητικούς εταίρους στην Ελλάδα τους οποίους κατηγόρησε ότι είναι ανιστόρητοι, δεν γνωρίζουν ή δε θέλουν να θυμόμαστε εμείς τον ρόλο που έπαιξαν ιστορικά κάποια σημαντικά «όχι». Είναι πια σαφές, είπε, ότι το διαφημισμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης δεν ήταν παρά μόνο μια φούσκα και το μόνο που υπάρχει είναι η επέλαση των δανειστών στη ρημαγμένη αυτή χώρα, για να αρπάξουν όσα μπορούν.
Ερωτηθείς για την πιθανή ακύρωση της συγχώνευσης των τραπεζών Εθνικής και Eurobank κατ'απαίτηση της Τρόικας, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως είναι απαράδεκτο να μην τίθενται υπό κρατικό έλεγχο το τραπεζικό σύστημα, παρότι ανακεφαλαιοποιείται με χρήματα του Δημοσίου και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να παραμένουν στη θέση τους οι διοικήσεις των τραπεζών που τις χρεοκόπησαν. Ο Γιάννης Δραγασάκης από την πλευρά του αναρωτήθηκε ποιος παίρνει τις αποφάσεις, αφού επισήμως δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην απόφαση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.
Στο ευρύτερο θέμα της διάσωσης των τραπεζών με συμμετοχή και των καταθετών (bail in), ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε πως η μέθοδος που ακολουθήθηκε στην Κύπρο, δεν είχε προβλεφθεί από την Αξιωματική αντιπολίτευση. "Οι αυτοκαταστροφικές επιλογές καταδεικνύουν το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ε.Ε. Ακολουθώντας την πολιτική της λιτότητας" ανέφερε συγκεκριμένα. Ως λογική συνέπεια του παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, αφού ο κεντρικός συμβολισμός της Ευρώπης, ως έννοιας ταυτισμένης με την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία, μετατρέπεται σήμερα σε έννοια ταυτισμένη με το φόβο και την επιβολή. "Εμείς ήμασταν πάντοτε σκεπτικιστές, αφού είμαστε με την Ευρώπη των λαών και οχι των αγορών" είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε "Αντιευρωπαική είναι η ηγεμονία των χρηματοπιστωτικών αγορών και της Γερμανίας".
Στο δίλημμα ευρώ η δραχμή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως πρόκειται για πλαστό δίλημμα και πως για τον ΣΥΡΙΖΑ το βασικό επίδικο είναι η ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και οχι το νόμισμα καθαυτό. "Στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα εντός του ευρώ και οχι το ευρώ στην Ελλάδα πάσει θυσία όπως μας λένε". Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ακόμα πως η έξοδος μιας χώρας από το κοινό νόμισμα αφορά όλη την ευρωζώνη και πως δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη οι εκβιασμοί περί της εξόδου μιας χώρας.
Στα ερωτήματα των εκπροσώπων του Τύπου για το εύρος των πιθανών συνεργασιών μιας κυβέρνησης της αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως θα χρειαστεί να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, πράγμα που επιβάλει σχεδιασμό έξω από τα αναμενόμενα πολιτικά ορθά πλαίσια ώστε να συσπειρώνει όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Κάνοντας υπόμνηση στην πρώτη κυβέρνηση Τσάβες στη Βενεζουέλα η οποία αποτελούνταν ακόμα και από πρόσωπα προερχόμενα από το χώρο της δεξιάς αναρωτήθηκε αν πιστεύει κανείς οτι αυτή ήταν μια συντηρητική κυβέρνηση. Στο ερώτημα για πιθανή συνεργασία με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε πως η συνεργασία είναι επιθυμητή με όσους θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς, αλλά οτι σε καμιά περίπτωση δεν θα μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σούπερ μάρκετ ευκαιριών για άστεγους πολιτικούς παράγοντες. "Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα πρόκειται για κυβέρνηση της αριστεράς και μάλιστα της ριζοσπαστικής" δήλωσε ο Α. Τσίπρας εμφατικά.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως αναφέρθηκε και στην προανακριτική επιτροπή για λίστα Λανγκάρντ λέγοντας πως κυβέρνηση και Media προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση, φορτώνοντας τα πάντα στον πρώην υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και προεξοφλώντας την αθωότητα Βενιζέλου. "Ακόμα σημαντικότερο όμως, είναι πως το ΣΔΟΕ δεν μας έχει ενημερώσει τι έχει κάνει με αυτές τις καταθέσεις αν έχουν φορολογηθεί η όχι¨ , είπε ο Α. Τσίπρας. Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο Α. Τσίπρας είπε πως είναι παράλογες αφού τα αναμενόμενα έσοδα θα είναι σταγόνα στον ωκεανό του χρέους, όμως επέστησε την προσοχή στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο λειτουργεί αντισυνταγματικά και σε καθεστώς παρανομίας, όπως κατήγγειλε. "Η διαφάνεια είναι απαίτηση μας. Κανείς να μην πιστεύει ότι μπορεί να βγει εκτός της συνταγματικής και νομικής νομιμότητας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου