Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του Β.Αποστόλου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (28 Απριλίου 2013)


Πρώτο μας μέλλημα η ρύθμιση των αγροτικών χρεών

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής, τη χρηματοδότηση και το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Η ΑΤΕ θα γυρίσει στο πρότερο καθεστώς"

ΜΕΙΩΣΗ του κόστους παραγωγής, χρηματοδοτικά εργαλεία για ρευστότητα, κλείσιμο της ψαλίδας απ' τον αγρότη στον καταναλωτή, χείρα βοηθείας στους συνεταιρισμούς, επαναφορά της Αγροτικής Τράπεζας στο πρότερο καθεστώς, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, υπόσχεται ο τομεάρχης Αγροτικού, βουλευτής Ευβοίας, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.», παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ για τη γεωργία.
Η προσπάθεια ανασυγκρότησης, τονίζει, περνά μέσα από τις περιφέρειες και τους κλάδους παραγωγής, ανάλογα με τα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά.
Τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυναμώσει την κριτική του, όσον αφορά τον αγροτικό τομέα. Τι θα έπρεπε να αλλάξει, αύριο κιόλας;
Εχουμε δυναμώσει την κριτική μας, γιατί πιστεύουμε ότι ο αγροτικός τομέας διασφαλίζει την επιβίωση ενός λαού, πόσω μάλλον στη χώρα μας, που το 50% και πλέον των Ελλήνων έχει σχέση συμπληρωματική με τη γεωργία, είτε με απασχόληση είτε με ενίσχυση. Είναι παραγωγικός τομέας, που ανανεώνεται, έχει υψηλή ανταποδοτικότητα και μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο μοχλό ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. Πρώτιστα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέδειξαν οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, κυρίως αυτά που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής, τη χρηματοδότηση του χώρου και το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών απ' τον παραγωγό στον καταναλωτή.
Η στρόφιγγα για τους συνεταιρισμούς έκλεισε και συνεταιριστικά εργοστάσια περνούν σε ξένα χέρια. Τι θα κάνετε;
Είναι γνωστά τα προβλήματα υπερχρέωσης των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά δεν είναι δυνατόν να διαλυθούν, τουλάχιστον οι 300 απ' αυτές, που αποτελούν βασικό μοχλό στη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας. Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στη ρύθμιση αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους), λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Για τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας του αγροτικού τομέα, που ιδιωτικοποιήθηκαν πρόσφατα, έχουμε δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσουμε τις διαδικασίες μεταβίβασης, με γνώμονα την επαναφορά τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οπως έχουμε δεσμευτεί ότι θα επαναφέρουμε την ΑΤΕ στην πρότερη κατάσταση.
Παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μεγάλη εκλογική διείσδυση στον αγροτικό χώρο, και υψηλότερο ποσοστό συγκέντρωνε, από πλευράς Αριστεράς, το ΚΚΕ. Γιατί οι αγρότες πρέπει να σας εμπιστευθούν;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις για την επίλυση τόσο των άμεσων όσο και χρόνιων προβλημάτων του τομέα αγροτικής ανάπτυξης. Προσεγγίζουμε τον αγροτικό χώρο με συγκεκριμένους στόχους και πολιτικές, κατά κλάδο και περιφέρεια, μέσα από ένα όραμα για το χώρο, που στις σημερινές συνθήκες οφείλει να ενταχθεί σ' ένα ευρύτερο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η ανάδειξη του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, ως ενός από τα κύρια παραγωγικά συμπλέγματα παρέμβασης για την ελληνική οικονομία, αποτελεί για μας προτεραιότητα...
Η Ελλάδα νοσεί, οι εξαγωγές πάνε καλά και ελληνικές εταιρείες φοβούνται πως η πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στη δραχμή ή τουλάχιστον στην αβεβαιότητα. Πώς σκοπεύετε να πείσετε το ελληνικό επιχειρείν;
Πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα των αγροτικών θεμάτων, και ιδιαίτερα της στήριξης των εξαγωγικών προσπαθειών του χώρου, δεν υπάρχει. Υπενθυμίζω ότι η προγραμματική μας προσέγγιση έχει ως βασική αναφορά στην υλοποίησή της την Ευρωζώνη.
Παρατηρείται τελευταία μια σημαντική πρόοδος στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αλλά η χώρα μας στερείται οργανωμένης αγροτικής εξαγωγικής πολιτικής. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι οργανισμοί προώθησης των εξαγωγών δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα, είτε γιατί είναι ανεπαρκείς είτε γιατί δεν είναι καλά εκπαιδευμένο το προσωπικό τους. Απαιτείται στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ενισχυθεί με αρμοδιότητες η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων σε θέματα εξαγωγικού εμπορίου.
Αυτό που θα ζητήσουμε εμείς από επιχειρηματίες του αγροτικού χώρου είναι να εκμεταλλευθούν τον πλούτο των φυσικών πόρων, τη βιοποικιλότητα και την καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών, για την παραγωγή ευρέος φάσματος ποιοτικών προϊόντων, με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα. Το ανθρώπινο δυναμικό και ο πολιτισμός, που είναι ζυμωμένος με τον τόπο, αποτελούν το πολυτιμότερο αλλά αναξιοποίητο μέχρι σήμερα κεφάλαιο του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου