Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Προστασία και βελτίωση των βοσκοτόπων της χώρας, απαραίτητου πόρου για την βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας

Προς τους κ.Υπουργούς: 

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Οι βοσκότοποι εκτός της περιβαλλοντικής τους σημασίας, αποτελούν έναν ανεκτίμητο πόρο για την κτηνοτροφία μας,  συμβάλλουν δε, καταλυτικά στη μείωση του κόστους παραγωγής των ζώων καθώς και στην παραγωγή ποιοτικών και οικονομικών προϊόντων.
Η διατροφή των ζώων είναι ο κυριότερος  παράγοντας  που διαμορφώνει το κόστος  των ζωικών προϊόντων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων μας στηρίζεται για τη διατροφή των ζώων, σε αγοραζόμενες ζωοτροφές ή στη βόσκηση, διότι στερείται ιδιόκτητης γης για την καλλιέργεια των απαραίτητων ζωοτροφών.
Τα τελευταία χρόνια, που οι τιμές των ζωοτροφών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, η σημασία των βοσκοτόπων για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έχει  ιδιαίτερη βαρύτητα.
Επιπλέον η χρήση των δημόσιων βοσκοτόπων είναι σημαντική για πολλούς κτηνοτρόφους μας, διότι σε αυτή στηρίζονται τα εκτατικά τους δικαιώματα, προκειμένου να λάβουν την ενιαία αποδεσμευμένη ενίσχυση.
Λαμβάνοντας υπόψη και την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, φαίνεται ότι μετά το 2014, οι βοσκότοποι θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στη λήψη της ενιαίας ενίσχυσης, για σχεδόν όλους τους κτηνοτρόφους. Συνεπώς απαιτείται να υπάρχει ένα ξεκάθαρο νομικό καθεστώς χρήσης αυτών.
Στην κατεύθυνση αυτή, γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν στον ορισμό των μόνιμων βοσκότοπων, του κανονισμού του Ε.Κ. & Συμβουλίου «Περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της Κ.Α.Π.» και οι εκτάσεις με θαμνώδη βλάστηση, για να μη στερηθούν οι κτηνοτρόφοι μας επί πλέον πολύτιμες εκτάσεις αλλά και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την κτηνοτροφία και ειδικότερα για τους πληθυσμούς των αιγοπροβάτων, παίζουν οι εποικιστικές βοσκήσιμες εκτάσεις, αρμοδιότητας ΥΠΑΑΤ βάσει του ν. 3147/2003, όπου έχουν αποκατασταθεί αρκετοί κτηνοτρόφοι μικρών ζώων με τις απαραίτητες σταβλικές εγκαταστάσεις τους.
Όμως η πρόσφατη ψήφιση του ν. 4061/12 αντί να απλουστεύσει τις διαδικασίες προς όφελος της  κτηνοτροφίας, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Όπως:
  • Στον τρόπο που παραχωρείται η χρήση της βοσκής για έκταση πάνω από 100 στρέμματα, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να είναι βιώσιμη μία κτηνοτροφική μονάδα
  • Η απαίτηση για εκ νέου καταβολή τιμήματος, για την χρήση του βοσκότοπου, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο 4061/12, από τους κτηνοτρόφους, που έχουν καταβάλει ήδη ένα τίμημα με βάση το ν. 3147/2003. 

Επειδή:
  • Οι βοσκότοποι αποτελούν πολύτιμο και απαραίτητο πόρο για την βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας αλλά και για την παραγωγή ποιοτικών ζωικών προϊόντων.
  • Η χρήση των βοσκοτόπων αποτελεί, και ως φαίνεται θα συνεχίσει στο μέλλον να αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη από τους κτηνοτρόφους της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης .
  • Η εφαρμογή του νόμου 4061/12 δημιουργεί προβλήματα, γραφειοκρατικά και επιβαρύνει οικονομικά τους κτηνοτρόφους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός με ποιες ειδικότερες ενέργειες σκοπεύει:
  1. Να βελτιώσει την εκμετάλλευση των βοσκοτόπων της χώρας;
  2. Να προστατεύσει τους βοσκότοπους από αλλαγές χρήσης και το χαρακτήρα των εδαφών;
  3. Να δημιουργήσει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο χαρακτηρισμού και διαχείρισης των βοσκοτόπων, ώστε να αποφευχθεί κάθε δυσκολία δήλωσής τους στο ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχων (ΟΣΔΕ);
  4.  Να απαλείψει τα προβλήματα, την γραφειοκρατία και την οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων από την εφαρμογή του νόμου 4061/12;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου