Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Παρατυπίες της αναδόχου εταιρίας ΜΙΝΕΡΒΑ, όσον αφορά στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου σε 840.000 απόρους, στο πλαίσιο κοινοτικής επισιτιστικής βοήθειας


Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Παρατυπίες της αναδόχου εταιρίας ΜΙΝΕΡΒΑ, όσον αφορά στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου σε 840.000 απόρους, στο πλαίσιο κοινοτικής επισιτιστικής βοήθειας.

Με την υπ’ αριθμ. 3607/94399/13-9-2012 Διακήρυξη του Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκηρύχτηκε διαδικασία με διαπραγμάτευση για την ανάδειξη για την ανάδειξη φορέα υλοποίησης του προγράμματος της δωρεάν διανομής εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στους απόρους της χώρας, ύψους 4.500.000,00 Ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία έλαβε χώρα στις 24-9-2012 και στις 28/9/2012 υπεγράφη η σχετική σύμβαση μεταξύ της αναδόχου ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και ξεκίνησε η διανομή του προϊόντος σε περίπου 840.000 άπορα άτομα.
Κατά την διάρκεια της διανομής του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, διαπιστώθηκε ότι η σήμανση του διανεμηθέντος προϊόντος στα χαρτοκιβώτια και τις φιάλες περιλάμβανε το εμπορικό σήμα της επιχείρησης και την ονομασία της επιχείρησης παραγωγής, ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. συνοδευόμενη από την ένδειξη «χωριό», ονομασία με την οποία χαρακτηρίζεται συγκεκριμένο προϊόν της αναδόχου εταιρίας, το οποίο διακινεί στο εμπόριο. Μάλιστα οι εν λόγω ενδείξεις αναγράφονται με χαρακτήρες μεγαλύτερων διαστάσεων από τα οριζόμενα στην σχετική διακήρυξη και με γραμματοσειρά ίδια με αυτήν που χρησιμοποιεί η επιχείρηση στο εμπόριο, αντίθετα με τα οριζόμενα του προγράμματος.
Το γεγονός αυτό πιθανά να εντάσσεται σε μια διαφημιστική εκστρατεία της εταιρίας, αφού οι 840.000.000 παραλήπτες του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έχουν πολλές πιθανότητες να αναζητήσουν σε μεταγενέστερο της διανομής χρόνο το συγκεκριμένο προϊόν της επιχείρησης με την ένδειξη «χωριό», προκαλώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά.
Επειδή οι κινήσεις της αναδόχου εταιρίας αντίκεινται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του προγράμματος καθώς και σε σειρά ανακοινώσεων (ενδεικτικά τις αριθμ. C 114/91 – C 312/00 – C/114/91) της Επιτροπής, σχετικά με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων και τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται στο πλαίσιο της κοινοτικής επισιτιστικής βοήθειας.
Επειδή οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε και όχι σαν φιλανθρωπική κίνηση «εταιρικής ευθύνης» και προβολής της ανάδοχου επιχείρησης και των προϊόντων της.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι για το ζήτημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών και ποια τα αποτελέσματα;
  2. Ποιες είναι οι προβλεπόμενες κυρώσεις που θα επιβληθούν;
  3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλλει κυρώσεις στην Ελλάδα για παρατυπίες ή μπορεί να ανακαλέσει τη χρηματοδότηση της χώρας για το πρόγραμμα επιβαρύνοντας τον εθνικό προϋπολογισμό;
  4. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια για το πρόγραμμα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου