Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Εκδήλωση στην Ιστιαία


Ο βουλευτής Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου και υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, σε διήμερη περιοδεία του στη Βόρεια Εύβοια μίλησε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην Ιστιαία την Κυριακή 30 Μαρτίου.
Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία βιώνουν μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση σε ειρηνική περίοδο, τη χειρότερη που έχουν υποστεί μεταπολιτευτικά.

Μέσα σε δύο χρόνια ακυρώθηκαν εργατικά δικαιώματα δεκαετιών, έχασαν μεγάλο τμήμα του εισοδήματός τους τα λαϊκά στρώματα, η κοινωνία ισοπεδώθηκε, ενώ η οικονομία έχει μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ θανάτου.

Δεν υποσχόμαστε ότι θα φέρουμε τη χώρα πριν το 2009.
Υποσχόμαστε ότι θα σταματήσουμε τον κατήφορο της λιτότητας και θα αποκαταστήσουμε τις κατάφωρες αδικίες. Υποσχόμαστε ότι θα επανεκκινήσουμε την οικονομία… θα δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη.

Ένα βασικό καθήκον για μια κοινωνία, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, είναι να συνειδητοποιήσει ότι η αγροτική απασχόληση δεν είναι μια απλή οικονομική δραστηριότητα .
Είναι εκείνος ο τομέας που διασφαλίζει την επιβίωση ενός λαού, πόσο μάλλον στη χώρα μας που το 50% και πλέον των ελλήνων έχει σχέση συμπληρωματική με τη γεωργία, είτε με απασχόληση είτε με ενίσχυση.
Και βέβαια είναι ένας παραγωγικός τομέας που ανανεώνεται φυσικά, έχει υψηλή ανταποδοτικότητα και μάλιστα σε πυκνό χρόνο και μπορεί να αποτελέσει σε χώρες με φυσικά πλεονεκτήματα σαν τα δικά μας το βασικότερο μοχλό ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιφέρειάς τους.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα στοχεύει στην εφαρμογή κλαδικών πολιτικών, με ιδιαίτερη προσοχή στην επάρκεια του διατροφικού τομέα και στην επαναφορά της παραγωγής παραδοσιακών αγαθών και προϊόντων.
Αυτές οι πολιτικές προϋποθέτουν τη σύνταξη και υλοποίηση ενός ρεαλιστικού αγροτικού χωροταξικού σχεδίου κατά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και Καλλικρατικό δήμο .
Όλοι οι έλληνες παραγωγοί ξέρουν τι μπορούν να καλλιεργήσουν και σε ποιά προϊόντα υπερτερεί η περιοχή τους. Αυτό που τους λείπει είναι η εξειδικευμένη στήριξη.

Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα, που θα διασφαλίζει τη διατροφική επάρκειά του πληθυσμού της χώρας μας.
Την ερχόμενη περίοδο που προβλέπεται ελλειμματική σε τρόφιμα τόσο στην Ευρώπη όσο και σ΄όλο τον κόσμο, απαιτεί πρώτιστα την άμεση επίλυση των προβλημάτων που ανέδειξαν για μια ακόμη φορά οι αγροτικές κινητοποιήσεις και είναι τα οικονομικά ( κυρίως αυτά που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής, το εισόδημα και τη χρηματοδότηση του χώρου) αλλά και διαρθρωτικά προβλήματα, που σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική κρίση καθιστούν κρίσιμη ακόμη και την επιβίωση του αγροτικού χώρου .

Βίντεο από την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακατω σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/watch?v=hWoibJAXkZE
(πηγή: Ο Παλμός της Βόρειας Εύβοιας)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου