Χαλκίδα, 29 Σεπτεμβρίου 2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα: Περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών.
«Αν και κάπου είχα ετοιμαστεί να σας κάνω μια ενημέρωση γενικότερη. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην περιοχή και ταυτόχρονα βιώσει εκείνες τις ημέρες την τραγικότητα που βίωσε η Β. Εύβοια. Θέλω να πιστεύω κα Πρόεδρε ότι θα έχουμε μια άλλη συνάντηση όχι εδώ, αλλά στον τόπο της καταστροφής, βεβαίως με τους συναδέλφους βουλευτές της Επιτροπής αλλά και όσους έχουν άμεση σχέση με αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν στην περιοχή.
Θα σας έλεγα ότι οι κάτοικοι της περιοχής το πρώτο που εξακολουθούν να έχουν στο νου τους είναι η κάθαρση, διότι όντως υπάρχουν ευθύνες κι επειδή άκουσα πριν από λίγο τον Περιφερειάρχη μας τον κ. Σπανό, οφείλει και ο ίδιος άμεσα, αυτά που όχι μόνο υπονόησε, αλλά και ρητά ανέφερε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις -όσον αφορά την καταστολή- την εντολή για παύση της κατάσβεσης, πρέπει οπωσδήποτε να προσεγγιστούν. Να βοηθηθεί η δικαιοσύνη, της έχουμε εμπιστοσύνη, έχει πάρει το δρόμο της.
Αυτά όμως που επί πλέον ενδιαφέρουν, παρότι έχει περάσει τόσος καιρός, είναι και οι καταβολές των αποζημιώσεων .Αν και έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν οι σχετικές διαδικασίες, υπάρχουν εκκρεμότητες, καθώς πρέπει να μπει και στη σειρά της η διαδικασία των ενισχύσεων γιατί είναι απαραίτητες όχι μόνο για να επιστρέψουν στην πρότερα κατάσταση αλλά κυρίως για να προετοιμαστούμε κατά τρόπο τέτοιο ώστε όλοι οι άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση- δραστηριότητα με την περιοχή να μείνουν στον τόπο τους, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο.
Τι να τα κάνουμε τα σχέδια και ο, τι άλλες προτάσεις, τις οποίες θα δούμε στη διαδρομή, εάν δεν έχουμε διασφαλίσει πρώτα αυτούς τους ανθρώπους που είναι εκεί. Γι αυτό εγώ όταν ακούω ότι χρειάζεται επανόρθωση, χρειάζεται επανίδρυση η Εύβοια, λέω απλώς αυτό που χρειάζεται είναι να αναστηθεί, να επανέλθει στην πρότερα κατάσταση, και από κει και πέρα βεβαίως όταν επανέλθει επειδή υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, κυρίως υποδομών, αυτά να αντιμετωπιστούν.
Τα αφήνω όμως τώρα αυτά γιατί αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι η άμεση περιβαλλοντική αποκατάσταση. Άκουσα τον κ. Αραβώση, τεχνικά νομίζω πως έχουμε τις ίδιες απόψεις, πρώτιστα να φροντίσετε, το επαναλαμβάνω, να καθαριστούν τα ρέματα και οι δρόμοι, είναι εντελώς απαραίτητα. Και βεβαίως να δούμε όσον αφορά τα αντιδιαβρωτικά όσο γίνεται περισσότερα, τη ξέρουμε όλοι τη διαδικασία, να μην τα επαναλάβουμε. Όσο γίνεται γρηγορότερα γιατί εάν μας πάει καλά και ο καιρός να έρθουμε στην άνοιξη πλέον στα έργα τα βασικά τα αντιπλημμυρικά για να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία.
Κύριε Μπένο, ειλικρινά εγώ σας κατάλαβα πόσο στεναχωρηθήκατε με όλο αυτό που έγινε την τελευταία περίοδο, γι αυτό και σε ένα δελτίο μου αναρωτήθηκα «τι λέει ο κ. Μπένος επ’ αυτού;», και είδα την επόμενη ημέρα τον αρμόδιο Υπουργό να υπαναχωρεί όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις που δόθηκαν την τελευταία στιγμή, αδειοδοτήσεις οι οποίες δόθηκαν σε μια περιοχή που όχι μόνο αντιπυρικά πρέπει να προστατευθεί, αλλά κυρίως μια περιοχή η οποία έχει υποστεί επίθεση από αιολικά πάρκα και ανεμογεννήτριες. Μια επίθεση η οποία ξεκινά από παλιά και έχει καλύψει, 400-500 MW στην περιοχή της κεντρικής και νότιας, έχοντας καλύψει τουλάχιστον με το χωροταξικό του 2008 και τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Όποιος έχει πάει στη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο βλέπει πάνω από την Εύβοια τις συστάδες εκείνες.
Κι έρχεται το Φεβρουάριο Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων με 470, τον Ιούλιο με 270 MW, κι ενώ βρισκόμαστε τώρα σε μια διαδικασία που τρέχουμε και δε φτάνουμε, έχουν και δικαιολογημένα οι άνθρωποι το νου τους ότι δεν πάει άλλο αυτή η ιστορία, τους σκάζει η περίπτωση με τα 455 MW, από τα οποία ένα μέρος αφορά στη πυρόπληκτη περιοχή. Καταλαβαίνετε ότι έγινε ένας χαμός. Αποσύρθηκαν. Εμείς θα είμαστε σε επιφυλακή κε Μπένο, αυτό θα βοηθάει κι εσάς δηλαδή.
Από κει και πέρα το θέμα που δημιουργήθηκε, έχει σχέση κε Αραβώση με τους αναδόχους. Ο όρος βεβαίως και ο θεσμός του αναδόχου είναι πάρα πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα στη δική μας τη χώρα έχει βοηθήσει σε πολλά, αλλά ο ανάδοχος σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις- εργασίες, δεν είχε ξανά υπάρξει. Ξέρω ότι προσπαθήσατε και σε άλλες περιοχές να βρείτε αναδόχους αλλά δεν περπάτησε. Κι ερχόμαστε τώρα να έχουμε δύο αναδόχους, οι οποίοι έτσι πως έχει η εικόνα δημιουργηθεί, η πρώτη να έχει ως αντικείμενο εργασιών της έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- αποκαταστάσεις κτλ και η άλλη βεβαίως η ΔΕΗ, η οποία, ιδιαίτερα μετά το ξεπούλημά της, αυτό που διαφημίζει είναι ότι μπαίνει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως δικαιολογημένα σε όλο τον κόσμο δημιουργήθηκε η απορία: τι συμβαίνει εδώ; Τι υπάρχει πίσω από όλες αυτές τις διαδικασίες; Και γι αυτό βεβαίως όταν ήρθε η γνωστή επέκταση έγινε ένας χαμός.
Άρα λοιπόν εμείς επιμένουμε σ αυτή την άποψη όσον αφορά τους αναδόχους, δεδομένου ότι, ουαί κι αλλοίμονο, ειδικά σε δημόσια από πλευράς κυριότητας περιουσία, όπως είναι τα συγκεκριμένα δάση, να έχουμε τέτοιες παραχωρήσεις. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό.
Όμως ιδιαίτερα το κομμάτι των αναδόχων αναδάσωσης, προσέξτε να δείτε, όλοι συζητάμε και λέμε ότι αύριο το κυρίαρχο είναι με την κήρυξη όλων των εκτάσεων που κάηκαν ως αναδασωτέων. Πρέπει οπωσδήποτε να το περιφρουρήσουμε για να βοηθήσουμε ταυτόχρονα και τη φύση, η πρώτη πράξη μετά την κήρυξη αναδασωτέων η οποία πρέπει να γίνει για να ελέγξει κατά πόσο έχει προχωρήσει η αναδάσωση είναι σε 15 χρόνια. Δε μπορείτε επί 15 χρόνια σ αυτές τις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες να βάλετε μέσα ανάδοχο. Χωνέψτε το αυτό το πράγμα, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.
Κι επειδή ακούγεται πάρα πολύ, να βάλουμε άλλα φυτά, να βάλουμε άλλα για να διευκολύνουμε τους μελισσοκόμους κτλ, τι να σας πω; Η φύση ειδικά στη Νότια Ευρώπη, τα Μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα της Ν. Ευρώπης είναι πυρόφυλλα, κύριο είδος είναι η χαλέπιος πεύκη, η οποία την ίδια ώρα είναι αυτή που ευτυχώς που υπάρχει και υπάρχουν δάση στη χώρα μας. Γιατί εάν δεν υπήρχε η χαλέπιος πεύκη, αυτή η φυσική αναγέννηση με όλες τις καταστροφές που γίνονται κάθε φορά δε θα είχαμε δάση. Οπότε ας αφήσουμε τη φύση να κάνει το έργο της και εάν με την ολοκλήρωση του ελέγχου κατά πόσο προχώρησαν οι αναδασώσεις να δούμε αν χρειάζεται και πότε χρειάζεται. Άρα ως τότε ούτε αναδόχους χρειαζόμαστε ούτε τίποτα, από κει και πέρα προχωράμε κι έχουμε κι άλλα να πούμε.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου