Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Β. Αποστόλου στην έκτακτη συνεδρίαση για την επόμενη μέρα του τουρισμού στη Β. Εύβοια

 Χαλκίδα, 3 Σεπτεμβρίου 2021


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κατά την παρουσία του στην έκτακτη συνεδρίαση που συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή 3/9/21, οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού, Υδροθεραπευτηρίων, Ενοικιαζόμενων δωματίων και ο Εμπορικός Σύλλογος, με θέμα τα προβλήματα – αιτήματα τους για την επόμενη μέρα της Βόρειας Εύβοιας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Ο τουρισμός υπέστη τεράστιες ζημιές όχι μόνο στις υποδομές αλλά και στην τρέχουσα δραστηριότητα. Και η αρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δεν κάλυπτε όλες τις ανάγκες. Γι' αυτό κι ακολούθησαν κάποιες τροπολογίες που κι αυτές δεν τις κάλυψαν.

Γιατί τα μέτρα έχουν περισσότερο επιδοματικό χαρακτήρα, προκειμένου η Κυβέρνηση να απαντήσει στο επικοινωνιακό δίλημμα ότι προχωράει στην άμεση ενίσχυση των ανθρώπων, έναντι του μελλοντικού σχεδιασμού.

Συμφωνούμε και στηρίζουμε τις προτάσεις που αναδείξατε γιατί απαντούν στις ανάγκες της επόμενης ημέρας.

Όμως υπάρχουν ζητήματα που χρειάζονται καλύτερη αντιμετώπιση, όπως είναι η ρύθμιση για την περίπτωση της καταγγελίας συμβάσεων παροχής τουριστικών υπηρεσιών με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα προσφοράς, από την τουριστική επιχείρηση στον πελάτη ή στην τουριστική επιχείρηση κατά περίπτωση, ισόποσου πιστωτικού σημειώματος 18μηνης ισχύος, αντί της επιστροφής χρημάτων.

Πρόκειται όμως για ένα μέτρο που κρύβει ένα πολύ σοβαρό μειονέκτημα, γιατί ένας μεγάλος αριθμός των τουριστικών επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας έχουν ήδη επιστρέψει τα χρηματικά ποσά προς τους πελάτες τους που ακύρωσαν τις κρατήσεις που είχαν κάνει για το χρονικό διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να είναι για αυτούς άνευ αντικειμένου. Πρόκειται για σημαντικό ποσοστό από το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων και οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε δεινή θέση, χωρίς καμιά οικονομική υποστήριξη από την Πολιτεία.

Επίσης υπάρχουν κι άλλες ανάγκες. Αναφέρω χαρακτηριστικές που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η διαγραφή των βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, αλλά και όσων βεβαιωθούν έως το τέλος του 2021, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι.

Πρέπει επίσης σε όλους τους Δημότες των δύο Δήμων, να επεκταθεί η μη επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και να ανασταλούν οι δόσεις όλων των δανείων, καθώς και οι πλειστηριασμοί για 5 έτη, αλλά και άλλα άμεσα μέτρα ανακούφισης.

Και βέβαια μεσοπρόθεσμα θεωρούμε, απόλυτης ανάγκης, την εφαρμογή ενός τοπικού σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του τουριστικού χώρου, ένας χώρος που αν συνδεθεί με τον αγροτικό, προσφέροντας κι άλλες θεματικές προτάσεις, μπορεί να αποκτήσει μεγάλες δυνατότητες.

Όμως αυτή την ώρα προέχει η υλοποίηση και συμπλήρωση της ΠΝΠ γιατί η Εύβοια έχει κακή προϊστορία από ανάλογες προηγούμενες.
Θα παρακολουθούμε την πορεία.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου