Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Β. Αποστόλου: Επελαύνουν οι ανεμογεννήτριες στην Εύβοια

Χαλκίδα, 27 Σεπτεμβρίου 2021



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Εύβοιας και πρώην Υπουργού, με αφορμή τη νέα αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την εγκατάσταση κι άλλων ανεμογεννητριών στην Εύβοια:

«Φαίνεται ότι δεν αρκούσαν για την Κυβέρνηση και τα συμφέροντα στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) οι υπάρχουσες 350 ανεμογεννήτριες και τα 34 γιγαντιαία αιολικά πάρκα στη νότια και την κεντρική Εύβοια γι αυτό και προβαίνει σε αλλεπάλληλες νέες αδειοδοτήσεις, όπως:
α) Το Φεβρουάριο του 2021 η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων εκδίδει νέα επένδυση 8 αιολικών πάρκων, 4 στη βόρεια και την κεντρική Εύβοια και 4 στη νότια, συνολικής ισχύος 470 MW.
β) Τον Ιούλιο του 2021 η ΡΑΕ ενέκρινε επιπλέον δύο σταθμούς αιολικών πάρκων, ο ένας ισχύος 48 MW στις κτηματικές περιφέρειες των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ–ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ και ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ και ο άλλος ισχύος 34 MW, που μπορεί να συμπεριλάβει ακόμη 174 MW από μια αίτηση που είχε υποβληθεί από το 2005 και αξιολογήθηκε τώρα (!!!), στην ίδια κτηματική περιφέρεια του Δήμου ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ–ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, δηλαδή συνολικά με αυτή την αδειοδότηση άλλα 276 MW και
γ) σήμερα που η Εύβοια αγωνιά όχι μόνο για την επιβίωση των κατοίκων της αλλά και για την εκτέλεση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων η (ΡΑΕ) προχώρησε ακάθεκτη στην έκδοση νέων αδειών για εγκατάσταση κι άλλων 15 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 455,1 MW, εκ των οποίων τα 4, ισχύος 174,8 MW αφορούν στις πληγείσες περιοχές.

Δηλαδή συνολικά μιλάμε για νέα εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια 1.200 MW. Αν δε προσθέσουμε και τη ΔΕΗ, που όλα δείχνουν ότι θα αναζητήσει πάνω από 400 MW, οι νέες άδειες θα φτάσουν τα 1.600 MW, οπότε με τα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα θα ξεπεράσουμε τα 2.000 MW και τις 1.000 ανεμογεννήτριες.


Είναι θετικό ότι τόσο οι Δήμοι, όσο και οι φορείς και οι κάτοικοι των περιοχών που υφίστανται την επίθεση αντιδρούν.
Εμείς στηρίζουμε την προσπάθειά τους γιατί η Εύβοια
1) έχει καλύψει τη φέρουσα ικανότητα και τη συμβολή της στον εθνικό στόχο για αιολική ενέργεια εδώ και χρόνια και
2) θέλει να στηρίξει την παραγωγική της ανασυγκρότηση, μέσα από τη σύνδεση του αγροτοδιατροφικού χώρου με τον αγροτοτουριστικό.

Τα ερωτήματα πολλά με σημαντικότερο, γιατί εκδίδονται νέες άδειες αιολικών πάρκων τη στιγμή που η Κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει το αναπτυξιακό της σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών; Τι λέει επ’ αυτού ο κ. Μπένος;

Θα κληθεί όμως να μας απαντήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου