Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Β.Αποστόλου: Στόχος μας για τη νέα ΚΑΠ αποτελεί η διατήρηση των πόρων της

Χαλκίδα, 17/2/2020 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Τοποθέτηση του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου με θέμα την Εξέταση των Προτάσεων Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου COM (2018) 392, 393, 394 final (δέσμη μέτρων για την αναθεώρηση της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2021–2027) και της Πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου COM (2019) 581 final. 

“Οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο τέλος, αναγκαστικά θα ολοκληρωθούν. Αν και οι συζητήσεις καθυστέρησαν αρκετά με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη μεταβατικών κανόνων που θα εξασφαλίσουν τη ροή των πόρων για το 2021 ή και το 2022. Οι θέσεις της χώρας μας, που σαφώς έχουν καθοριστεί και υπηρετηθεί εκ μέρους μας από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης για όλα τα κρίσιμα θέματα και ιδιαίτερα σε αυτά των πόρων, έχουν υιοθετηθεί και από τη σημερινή Κυβέρνηση. Κι αυτό είναι θετικό. 

Εμείς σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα μας δημιουργήσαμε ένα θετικό κλίμα για τις θέσεις μας, που μας εξασφάλισε και τις κατάλληλες συμμαχίες. 

Υπάρχουν όμως ζητήματα που καθυστερείτε επικίνδυνα. Τα έχουμε πει στο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Σήμερα πρέπει να βοηθήσουμε στο κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την διασφάλιση της επωφελούς για τους Έλληνες αγρότες διαχείρισης της ΚΑΠ. 

Όσο και να θέλει η Κροατία τελικά φαίνεται ότι οι Γερμανοί θα βάλουν τη σφραγίδα τους τόσο στα οικονομικά της Ένωσης όσο και στις διάφορες πολιτικές που θα εφαρμοστούν. 

Ακόμη όμως αρκετές πτυχές παραμένουν ανοιχτές και μάλιστα αφορούν σε ζητήματα που θα επηρεάσουν την ελληνική γεωργία όπως : 

1) Η εξέλιξη των συζητήσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της επόμενης περιόδου που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ΚΑΠ. Θα διατηρηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ στα υφιστάμενα επίπεδα, με την αφαίρεση του Ηνωμένου Βασίλειου; Είναι θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο Κορυφής, στο οποίο έχει ήδη καταταθεί από τον κ. Τσίπρα η πρότασή μας. 
2)Πως θα εξελιχθεί τελικά η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων; Όλα τα κράτη μέλη κάνουν τις κινήσεις τους είτε για να κερδίσουν περισσότερα είτε για να χάσουν λιγότερο. 

Σας αφήσαμε μια σημαντική απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας το Δεκέμβρθιο του 2017, που πήραμε μετά από μια δύσκολη μάχη, και που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή στις προτάσεις της, τη διαγραφή της πλήρους σύγκλισης και την αποσύνδεση των ενισχύσεων μόνο από την έκταση. 

Που βρισκόμαστε σήμερα; 
Στο θέμα αυτό θα βρείτε συμπαραστάτη τη Γερμανίδα Υπουργό, αλλά απέναντι τον νέο Επίτροπο Γεωργίας, το κ. Βαϊτσόφσκι. 

3)Η εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της ΚΑΠ από τη συμμόρφωση στις επιδόσεις. Ένας νέος τρόπος εφαρμογής ο οποίος διοικητικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην απορρόφηση των πόρων και να θέσει σε κίνδυνο τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών μας. 
4)Η πράσινη αρχιτεκτονική με τις αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τα οικολογικά σχήματα του πρώτου πυλώνα. 

Τελικά τα οικολογικά σχήματα θα είναι εθελοντικά ή υποχρεωτικά; Ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ θα είναι αρκετός για να υποστηρίξει αυτή την περιβαλλοντική διαχείριση της γεωργίας; 

Αναμένουμε βέβαια το επόμενο διάστημα, την άνοιξη του 2020, την παρουσίαση της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ωστόσο δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ θα υποστεί επιπλέον πιέσεις προς περιβαλλοντικούς σκοπούς. 

Οι άμεσες ενισχύσεις είναι τελικά πολύ ενοχλητικές κυρίως για τα κράτη – μέλη που συνεισφέρουν θετικά στη διαμόρφωση του ενωσιακού προϋπολογισμού. 

Αυτό όμως που δεν εχει γίνει κατανοητό είναι ότι η γεωργία σήμερα καλείται όχι μόνο να μετριάσει την κλιματική αλλαγή αλλά και να προσαρμοστεί στις νέες και δυσκολότερες συνθήκες που αυτή δημιουργεί. 

Οι αδιαμφισβήτητοι στόχοι για την κλιματική αλλαγή δεν πρέπει όμως να συμβαδίζουν με τη μέριμνα για την επισιτιστική ασφάλεια και την παραγωγή τροφίμων προσιτών στον ευρωπαίο πολίτη; 

Πως θα το καταφέρουμε αυτό; Δεν γίνεται να βλέπουμε τη γεωργία αποκομμένη από τις λοιπές πολιτικές, αλλά παράλληλα και συγχρόνως. 

Μια παράμετρος που πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά είναι το διεθνές εμπόριο. Δε γίνεται η πίεση για κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη να μεταφέρεται σε άλλες περιοχές του πλανήτη. 

Πρέπει να εξεταστούν και να αξιολογηθούν δεόντως άλλοι τομείς όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές, η ενέργεια, το διεθνές εμπόριο κ.λ.π. Όσο κι αν θέλουν να μας πείσουν ότι η γεωργία είναι το «κακό παιδί», που βλάπτει το περιβάλλον, ο κοινός νους επιβάλει ότι πρέπει επιτέλους να μάθουμε και το αρνητικό αποτύπωμα των άλλων τομέων στο περιβάλλον. Δεν γίνεται η γεωργία να κατηγορείται για τα κακώς κείμενα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. 

Κλείνοντας θέλω να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να διασφαλιστεί στα σημερινά τουλάχιστον επίπεδα ο προϋπολογισμός για την επόμενη ΚΑΠ, και να αποφύγουμε την πλήρη σύγκλιση και να επιτευχθούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι της ΚΑΠ, με ισόρροπο τρόπο.”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου