Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Συνέντευξη του Βαγγέλη Αποστόλου στην εκπομπή ΣΥΝ της ΕΡΤ3


Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και στην έκθεση της Agrotica, στην εκπομπή ΣΥΝ της ΕΡΤ3 και στη Δημοσιογράφο Σύνθια Σάπικα, για τα θέματα της επικαιρότητας. 


Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: 

Κύριε Αποστόλου ο ΣΥΡΙΖΑ πως είναι από Πολιτικές δυνάμεις; 

Βρίσκεται σε ένα στάδιο που πιστεύω ότι το στοίχημα που έχουμε βάλει για την ανασυγκρότηση του χώρου πηγαίνει πάρα πολύ καλά και οι κινήσεις που γίνονται σε επίπεδο κορυφής, αλλά ιδιαίτερα σε επίπεδο βάσης, που είναι το κυρίαρχο για να διευρυνθεί ο χώρος πάνε πάρα πολύ καλά. 

Οι γέφυρες πάντως φαίνεται πως δε βγαίνουν και υπάρχουν μάλιστα και από το εσωτερικό πολλές αντιδράσεις σύμφωνα με ένα κείμενο που κυκλοφόρησε. 

Ο χώρος μας είναι χώρος διαλόγου, πάντα όταν μπαίνουμε σε διαδικασίες προσυνεδριακές εμφανίζονται διαφορετικές απόψεις οι οποίες βεβαίως έχουν έναν στόχο: να μας προβληματίσουν περισσότερο για να συγκλίνουμε όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε μια συγκεκριμένη στόχευση. Είναι η υγεία του χώρου θα σας έλεγα εγώ όλες αυτές οι απόψεις. 

Θέλω να ξεκινήσουμε λίγο από το θέμα του ποδοσφαίρου γιατί έχει ασκηθεί πολύ έντονη κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό. Ήσασταν χθες στη Βουλή. Να ρωτήσω τη ομάδα είστε; 

Εγώ είμαι στη νότια Ελλάδα, όχι δεν υπάρχει πόλεμος Βορίων Νοτίων, να το σβήσουμε. Παναθηναϊκός ήμουν όταν ήμουν μικρός. Μην ξεχνάτε ότι έχω σπουδάσει και ζήσει στη Θεσσαλονίκη, οπότε ας πούμε υπάρχει μια συμπάθεια στον ΠΑΟΚ. 

Πως είδατε αυτό το θέμα με την αντιπαράθεση; Πολλοί μιλάνε για αυτογκόλ της Κυβέρνησης ή για λάθος χειρισμό; 

Θα σας πω ότι καταρχήν υπήρξε μια επιπολαιότητα όσον αφορά την προσέγγιση ενός θέματος το οποίο δεν ήταν να αναδειχθεί ως πρωτεύον θέμα. Γιατί όταν γίνεται αντικατάσταση δύο μελών μίας επιτροπής η οποία επιλαμβάνεται ενός θέματος το οποίο δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται σε ένα χώρο που κύριο χαρακτηριστικό του έχει τη διαπλοκή, όχι τώρα από παλιά είναι αυτό, άρα λοιπόν εκεί έγινε ένα λάθος. Το οποίο λάθος οι κινήσεις που ακολούθησαν για να το διορθώσουν δεν ήταν αυτές που ανταποκρινόντουσαν… 


Εσείς συμφωνείτε με τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ; 

Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα από τη δική μου πλευρά. Εδώ μιλάμε για τη διαδικασία που ακολούθησε η Κυβέρνηση. Το επίδικο δεν υπάρχει. Άρα λοιπόν γιατί να μη δούμε ότι αυτή την ώρα γίνεται μια συζήτηση- παρέμβαση με βάση την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και ουσιαστικά αυτό που φάνηκε από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ήταν να πετάξουμε τη μπάλα στην εξέδρα, να μην πάρουμε μέτρα, κι αν μελλοντικά κτλ… 

Ναι αλλά τώρα έκανε σαφή παρέμβαση, είπε θα διακόψω ακόμα και το Πρωτάθλημα. Είπε θα διακόψω τη superleague. Συμφωνείτε εσείς να πάρει ερασιτεχνικά η Ελλάδα στο ποδόσφαιρο για να πέσουν οι τόνοι; 

Η σαφήνεια σε ένα Πρωθυπουργό σημαίνει μέτρα συγκεκριμένα. 
Όταν αρχίσει και γίνει συζήτηση και υπάρξει πραγματικά από την πλευρά, θα τοποθετηθούμε και βεβαίως κάποια στιγμή πρέπει οπωσδήποτε το ελληνικό ποδόσφαιρο εάν θέλει να έχει μέλλον να εμπλακεί. Όμως όταν απλά εκφράζουμε την ευχή, γιατί περί αυτού πρόκειται, ότι μελλοντικά θα κάνουμε αυτό, θα κάνουμε εκείνο, δείχνει ότι όλο τελικά το πρόβλημα δεν ήταν τίποτα παρά επιπολαιότητα και επικοινωνιακή τακτική. 

Βλέπω ότι υπάρχει ένα δημοσίευμα το οποίο θα ήθελα να μου σχολιάσετε «βόμβες αντιεισαγγελέα Ι. Αγγελή: υπήρχε σχέδιο για να μπουν στη φυλακή Σαμαράς και Λοβέρδος». Υπόθεση Novartis σας πάω. 

Ιδιαίτερα από πλευράς του συγκεκριμένου εισαγγελέα αλλά και γενικότερα θα σας έλεγα ότι όλα αυτά που στην δικαιοσύνη από πρόσωπα συγκεκριμένα, κάνουν όχι απλώς ζημιά στο χώρο που υποτίθεται ότι υπηρετούν αλλά ξέρετε τώρα το να πετάγεται από αυτούς τους ίδιους. Εάν έρθουν στη βουλή αυτά καταλαβαίνετε ότι συζητάμε κάθε μέρα κάτι το οποίο εκπέμπεται από τα ίδια άτομα και πρόσωπα και με τη συμπεριφορά τους δίνουν την εικόνα ότι η δικαιοσύνη έχει πρόβλημα λειτουργίας. 

Κύριε Αποστόλου, πάμε στα πλωτά φράγματα. Προσπάθειες κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγάλο αγκάθι, το οποίο είχατε αντιμετωπίσει κι εσείς ως Κυβέρνηση. Είναι προς τον καλό δρόμο; 

Να σας πω ότι εγώ θα πω ότι είναι κάτι που ξεκινάει αστείο και καταντάει στο τέλος επικίνδυνο. Και το λέω αστείο διότι προς θεού τώρα, είναι δυνατόν να αντιμετωπίσεις ένα πράγμα με τέτοιες κατασκευές; Εμείς είμαστε εναντίων των φραγμάτων είτε αυτά είναι πλαστικά είτε είναι σαν αυτά που έφτιαξε ο Τραμπ στο Μεξικό. Διότι αυτά τα φράγματα όπως αυτά τοποθετούνται, ποια είναι η επόμενη φάση να παρακολουθούμε ανθρώπους να κινδυνεύει η ζωή τους; Πως θα λειτουργήσουν; 

Κινδυνεύει βεβαίως ήδη η ζωή τους και έχουμε χρέος εμείς όταν κινδυνεύει η ζωή τους να μην τους δημιουργούμε πρόσθετα προβλήματα, αλλά να τους σώσουμε. Διότι εδώ πρόκειται για μια ζωή. Όταν μια ζωή χάνεται όλα μένουν στην άκρη. Πόσο μάλλον όταν η ελληνική κοινωνία με την όλη της συμπεριφορά έχει δημιουργήσει μια εικόνα τέτοια σε παγκόσμιο επίπεδο που όλοι μας λένε ότι αυτό το πρόβλημα που υπάρχει μ αυτούς τους ανθρώπους, που φέυγουν για να ζήσουν γιατί μιλάμε για πρόσφυγες, από πολεμικές καταστάσεις φέυγουν, εμείς έχουμε ως χώρα μια καλή εικόνα. Το πρόβλημα όμως που έχουμε είναι ότι και η Ε.Ε. δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβει αλλά έχουμε και τώρα μια κυβέρνηση η οποία επί 6 μήνες τι κάνουν; Σ αυτούς τους 6 μήνες το μόνο που κάνανε ήταν να επαναφέρουν τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ένα τεράστιο λάθος που έκαναν με την κατάργησή του. Και την υπόλοιπη περίοδο τι έκαναν; Απολύτως τίποτα. 

Εσείς είστε απέναντι δηλαδή στα πλωτά φράγματα; 

Δεν υπάρχει ούτε καν αυτό σαν λύση στο μυαλό μας. 

Κύριε Αποστόλου η Agrotica παρουσιάζει φέτος ρεκόρ επισκεψιμότητας και ρεκόρ συμμετοχής. Εσείς πως την είδατε; Έχετε διατελέσει και αρμόδιος Υπουργός και ξέρετε τα θέματα καλά. 

Έκανα μια επίσκεψη σήμερα, συμμετείχα και σε κάποια εκδήλωση που αφορά την καινοτομία στον αγροτικό χώρο, ένα μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα. Υπήρξε μια συμμετοχή των αγροτών. Πάντα οι αγρότες την έκθεση τη συγκεκριμένη τη θεωρούν ότι είναι δική τους. Βεβαίως αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι σ αυτή την έκθεση έχουν κι αυτοί το δικαίωμα, γιατί έτσι έχω πληροφορηθεί ότι θα υπάρξει αύριο μια αγροτική κινητοποίηση, πρέπει να το καταλάβει και η τοπική κοινωνία και όλοι μας ότι όταν είναι κάτι που είναι δικό τους να εκδηλώνουν τα αιτήματά τους, τα δικαιώματά τους, κι εμείς αυτά τα δικαιώματα σε μια ώρα που ο αγροτικός χώρος έχει προβλήματα, η κυβέρνηση είχε πριν τις εκλογές αλλά και μετά δημιουργήσει προσδοκίες. Τις οποίες προσδοκίες δυστυχώς βλέπουμε ότι δε μπορεί να τις ικανοποιήσει. Ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες βλέπουν αυτή την περίοδο που αποτιμούν τη σοδειά τους ότι δεν πήγε καλά η περασμένη χρονιά. Σας αναφέρω για δύο προϊόντα, το γάλα και το λάδι, έχουν τιμές πολύ πιο κάτω από αυτά που είχαν τις προηγούμενες χρονιές και αμντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας από τους λόγους όταν μειώνεται το εισόδημά τους να αντιδράσουν. 

Ένα μήνυμα προς τους αγρότες: Να οργανωθούν, διότι η συνέργεια είναι αυτή που τους πολλαπλασιάζει τη δύναμη για να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στους αγώνες τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου