Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Β. Αποστόλου: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πλήττει στοχευμένα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους επαγγελματίες των κατώτερων και μεσαίων εισοδημάτων.



Χαλκίδα, 26/2/2020 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 



Ομιλία του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, για το σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.)». 

«Πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 δεσμευόσασταν ότι αν νικήσετε, θα κάνετε τέτοιες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, που θα διόρθωναν πολλά πράγματα που κατά την εσφαλμένη βέβαια εκτίμησή σας, που πήραν τη λάθος κατεύθυνση στην θητεία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μία από αυτές θα ήταν και ο νόμος με τις συνταξιοδοτικές διατάξεις που συζητάμε αυτές τις ημέρες. 

Όμως το νομοσχέδιό σας είναι περιορισμένων δημοσιονομικών προσδοκιών, αφού ακόμη και στην περίπτωση αποκατάστασης των σημαντικών απωλειών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, από τις δικές σας βέβαια κυβερνήσεις, οι προσδοκίες φαίνεται να είναι ελάχιστες και να αφορούν σε αριθμό και σε όφελος λίγους συνταξιούχους, που μάλιστα τις αυξήσεις που αναμένουν, δεν θα τις βρουν στους λογαριασμούς τους πριν το καλοκαίρι. 

Στην καλύτερη περίπτωση τον Ιούνιο, αφού χρειάζεται, μετά την ψήφιση και τη δημοσίευση του νόμου, να ακολουθήσει ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, που προκύπτουν από τις αυξήσεις στο ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης για εκείνους που έχουν πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσία με ασφάλιση. 

Στην μεταμνημονιακή εποχή και στην αποκατάσταση της κανονικότητας θα περίμενε κανείς, αυτό το νομοθέτημα, να διορθώνει πρωτίστως αδικίες και να βάζει τα πρώτα θεμέλια για την επιστροφή μέρους από το 45% των συντάξεων, που χάθηκε στη δική σας μνημονιακή περίοδο. 

Οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. 

Το νομοσχέδιο αποτελεί ουσιαστικά μια παρέμβαση συμμόρφωσης και προσαρμογής στις αποφάσεις (4/10/2020) του ΣτΕ, αντιμετωπίζοντας, κατά βάση, τις παρατηρούμενες ανισορροπίες και την αντισυνταγματικότητα, με όρους ανισοτήτων και δημοσιονομικής βιωσιμότητας σε βάρος της κοινωνικής αποτελεσματικότητας και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων. 

Οι αυξήσεις στους λίγους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, θα χρηματοδοτηθούν από την κατάργηση της ελλιπούς 13ης σύνταξης με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης αυτό των 1.300 ευρώ. Το κόστος των μειωμένων εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες θα επιβαρύνει τους μισθωτούς, τους εργοδότες τους και τους ανέργους. 

Οι αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων αφορούν τους συνταξιούχους πριν από τον Ν.4387/16 και συγκεκριμενοποιούνται μόνο στους συνταξιούχους (250.000 περίπου) που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ τον μήνα και είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται μέχρι και 50%. 

Η δαπάνη αυτή, στο πλαίσιο του ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος που επιβάλλουν οι δανειστές, θα χρηματοδοτηθεί από την κατάργηση της 13ης σύνταξης. 

Η αύξηση της σύνταξης κλιμακώνεται όσο προστίθενται έτη ασφάλισης και καταβαλλόμενων εισφορών, ιδιαίτερα πάνω από 30 έτη ασφάλισης. 

Όμως, οι απώλειες των συγκεκριμένων συνταξιούχων μετά τον Ν.4387/16 σε σχέση με τους παλαιούς ανέρχονται σε 40%, ενώ με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του πρόσφατου νομοσχεδίου προβλέπονται αυξήσεις 16,8% με 40 έτη ασφάλισης και 10,5% με 35 χρόνια ασφάλισης. 

Ανισότητες παρατηρούνται και μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα στο επίπεδο των κύριων συντάξεων και των παροχών υγείας, υπονομεύοντας με τον πιο εύληπτο τρόπο την αρχή της ισότητας της κοινωνικής ασφάλισης και της ασφάλισης υγείας. 

Συγκρίνοντας την ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών των μισθωτών με αυτήν των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων με τις νέες ασφαλιστικές κλάσεις και την ελεύθερη επιλογή τους, στην περίπτωση των 35 ετών ασφάλισης ο μισθωτός θα χρηματοδοτεί με 12 ευρώ την πλήρη ανταποδοτικότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, για 40 έτη ασφάλισης ο μισθωτός θα χρηματοδοτεί με 21 ευρώ την υπεραναλογικότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων. 

Έτσι, εγκαθιδρύονται συνθήκες ανισοτήτων στην ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών μεταξύ των δυο αυτών εργασιακών κατηγοριών, μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών κι αυτό γιατί, κατά βάση, οι μισθωτοί και οι εργοδότες τους θα καταβάλλουν ως ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη το 20% του μισθού τους για 14 φορές τον χρόνο. 

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους της πρώτης πενταετίας η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για την Υγεία είναι 55 ευρώ και για τους πέραν της πενταετίας είναι 66 ευρώ, ενώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι 7% του μηνιαίου εισοδήματός τους. 

Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα άνω των 900 ευρώ θα χρηματοδοτούν την ασφάλιση υγείας σε είδος και σε χρήμα και των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Η ίδια η αναλογιστική μελέτη που ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι αποκαλυπτική. Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η μέση ετήσια σύνταξη με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνεται, σε σχέση με το ισχύον σύστημα, τόσο για φέτος όσο και για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2040. 

Συνολικά για τους 2.542.000 συνταξιούχους προκύπτει ότι, πραγματική μείωση στο ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις θα έχει το 90% των συνταξιούχων. Πραγματικές ωφέλειες στο ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις θα έχει μόνο το 10% των ήδη συνταξιούχων. 

Το κύριο χαρακτηριστικό του ασφαλιστικού σας νομοσχεδίου είναι ότι πλήττει στοχευμένα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους επαγγελματίες των κατώτερων και μεσαίων εισοδημάτων. Κι αυτοί δεν ξεχνούν εύκολα.». 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου