Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 3 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Δυσοίωνες οι προοπτικές για την καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων στη χώρα μας και τη λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης».
Από την πρώτη στιγμή λοιπόν που αναλάβαμε τα «ηνία» του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, βρεθήκαμε στο πλευρό των τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων.
Δεν μείναμε στα λόγια, όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν, αλλά αμέσως προχωρήσαμε με σταθερά βήματα και πήραμε τις αποφάσεις εκείνες που έπρεπε για να στηρίξουμε έμπρακτα τόσο τους τευτλοκαλλιεργητές όσο και τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ. Θέλουμε να έχουμε ισχυρούς τευτλοπαραγωγούς με εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση και μια ισχυρή βιομηχανία ζάχαρης.
Μετά την πρόσφατη έγκριση του δανείου ύψους 8,5 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι τα χρήματα αυτά ήδη πιστώθηκαν από τη Δευτέρα στους λογαριασμούς των παραγωγών και αφορούν την αποπληρωμή του υπολοίπου της περυσινής εσοδείας των παραγωγών τεύτλων.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την απόφαση της Κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία από τα αποθεματικά της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας, δίνουν ανάσα στη βιομηχανία να λειτουργήσει τη φετινή σεζόν, αλλά και στους τευτλοπαραγωγούς να συνεχίσουν την καλλιέργεια.
Θέσαμε, λοιπόν, ως άμεσο και πάγιο στόχο τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας σχεδιάζοντας και υλοποιώντας, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς μας, μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών ώστε και το εισόδημά τους να ενισχυθεί αλλά και να εξασφαλισθεί η απαραίτητη πρώτη ύλη για τη λειτουργία των μονάδων της Ε.Β.Ζ.
Κύριο μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι εκάστοτε ισχύοντες κοινοτικοί κανονισμοί.
Συγκεκριμένα:
  • Από το 2012 εφαρμόζεται ως γνωστό, στον τομέα των ζαχαρότευτλων, επιδοτούμενο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, μέσω των μέτρων του ΠΑΑ 2007-2013.
  • Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχει εντάξει τα τεύτλα στη γενικότερη στρατηγική στήριξης τομέων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι τα ζαχαρότευτλα έχουν ενταχθεί στις καλλιέργειες που θα λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση από το 2015, στο πλαίσιο του Κανονισμού 1307/2013 που αφορά τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων. Η σχετική Υ.Α. που καθορίζει τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης, μετά την υπογραφή της, έχει ήδη προωθηθεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης επισημαίνεται ότι έχει διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Ε.Β.Ζ. και με βάση το τιμολόγιο που ανακοίνωσε η νέα διοίκησή της, καλέσαμε τους τευτλοπαραγωγούς να προχωρήσουν στην καλλιέργεια τεύτλων για την καλλιεργητική περίοδο του 2015.
  • Όπως προκύπτει από τις συνεννοήσεις που έχει κάνει το Υπουργείο με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνδεδεμένη ενίσχυση που θα εισπράξουν οι τευτλοπαραγωγοί μπορεί να φτάσει έως και 40% υψηλότερα σε σχέση με την τιμή αναφοράς των 37,4 ευρώ ανά στρέμμα. Στόχος του Υπουργείου, αλλά και εθνικός στόχος, είναι να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
  • Τέλος να επισημάνω ότι στα Όργανα της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του ζαχαρικού τομέα ειδικά μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων από το έτος 2017. Σε αυτές τις συζητήσεις, το ΥΠΑΠΕΝ θα συμμετέχει προβάλλοντας τα προβλήματα του τομέα στη χώρα μας, με στόχο την εξεύρεση πιθανών λύσεων και τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας σε ικανοποιητικά επίπεδα και μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου