Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Απάντηση Αν.Υπουργού Β.Αποστόλου για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.




Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β.Αποστόλου στην με με αριθμό 112/20-4-2015 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Τρικάλων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Παναγιώτας Δριτσέλη προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας απόδοσης αποζημιώσεων για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων της χώρας.

Για εμάς, η κτηνοτροφία είναι ένας χώρος που πραγματικά θεωρούμε ότι αποτελεί τη μοναδική δραστηριότητα -ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές- που μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους και στους κατοίκους της περιοχής.
Η πρώτη μας μέριμνα από την ώρα που παραλάβαμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι το μεγάλο ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκήσιμων εκτάσεων. Ξεκινήσαμε άμεσα, με βάση ουσιαστικά έναν κανονισμό ο οποίος ήδη είχε μπει στη διαδικασία να αποδεχθεί ότι στην Ελλάδα οι εκτάσεις που είναι βοσκήσιμες δεν είναι μόνο οι χορτολιβαδικές, αλλά είναι και αυτές που έχουν μια ξυλώδη βλάστηση και αυτό βεβαίως αποτελεί και το μεγάλο προνόμιο που έχει η χώρα μας όσον αφορά την ποιοτική υπόσταση των κτηνοτροφικών προϊόντων. Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, έχουμε ένα πλαίσιο το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες εκτάσεις.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την παραδοχή έχουμε μπει σε μια διαδικασία σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων, κατ’ αρχήν προσωρινών και οριστικών τα επόμενα χρόνια, όπου ουσιαστικά αυτό που αποτελεί πραγματικότητα, δηλαδή τα 51 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας μας, που είναι βοσκήσιμες εκτάσεις, να μπορέσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις να αποδείξουμε ότι είναι και επιλέξιμες, για να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες. 
Είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είχαμε μια συνάντηση πρόσφατα με τον επίτροπο τον κ. Χόγκαν και πραγματικά σε αυτή την προσπάθεια ζητήσαμε και κάποια ανοχή, όσον αφορά το χρόνο. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα είμαστε έτοιμοι και ότι από τη φετινή χρονιά δεν θα έχουμε πρόβλημα τουλάχιστον στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και των εξισωτικών αποζημιώσεων. 
Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα σε μόνιμη και οριστική βάση. Γι’ αυτό κάνουμε μια προσπάθεια να καθορίσουμε ποιες είναι οι βοσκήσιμες γαίες στη χώρα μας και βεβαίως μέσα από τα συγκεκριμένα προσωρινά καταρχήν και οριστικά διαχειριστικά σχέδια των συγκεκριμένων εκτάσεων, να δώσουμε μια μόνιμη και οριστική λύση η οποία δεν θα είναι μόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες τυπικού χαρακτήρα, ότι ο κάθε κτηνοτρόφος πρέπει να έχει αυτές τις εκτάσεις, αλλά πρέπει να έχει αυτές τις εκτάσεις που με τη βοσκοϊκανότητά τους και τη δυνατότητά τους απαντούν στο μεγάλο πρόβλημα που έχει και ο κτηνοτροφικός χώρος, δηλαδή το χαμηλό κόστος των εισροών του που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ζωοτροφές.
Γι’ αυτό, λοιπόν, οι στόχοι της νομοθεσίας που ετοιμάζουμε και σύντομα θα φέρουμε στη Βουλή θα έλεγα ότι έχουν τρεις βασικές κατευθύνσεις. Πρώτον, την κάλυψη των αναγκών της κτηνοτροφίας μας όσον αφορά το τυπικό κομμάτι. Δεύτερον, την αξιόπιστη εφαρμογή των κανόνων για τις άμεσες ενισχύσεις ώστε να εισπράττουν οι παραγωγοί όλες αυτές τις ενισχύσεις που δικαιούνται. Τρίτον, την προστασία των οικοσυστημάτων ώστε να είναι παραγωγική και αναπτυξιακή η αξιοποίηση των βοσκοτόπων.
Αυτή τη στιγμή δυο βασικά ζητήματα του κτηνοτροφικού χώρου βρίσκονται, θα έλεγα, σε εξέλιξη όσον αφορά τη διαδικασία οριστικού αποτελέσματος από πλευράς του Υπουργείου: Είναι το μεγάλο πρόβλημα με τις απώλειες που είχαμε την περασμένη χρονιά εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, το να δούμε δηλαδή πώς θα γίνει η πρόληψη και ταυτόχρονα –θα έλεγα- πώς όλες οι αποζημιώσεις που χρειάζονται για το χώρο θα πληρωθούν και ακόμη πώς θα προχωρήσουμε στην εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου. 
Από αυτή την άποψη, λοιπόν, η τελευταία μας σύσκεψη φαίνεται να καταλήγει στο ότι θα προχωρήσουμε στη χρήση εμβολίου. Δεν μπορώ αυτή την ώρα να σας το ανακοινώσω ως οριστικό, δεδομένου του ότι υπάρχει η αρμόδια Επιτροπή η οποία εξετάζει το συγκεκριμένο ζήτημα και φαίνεται να καταλήγουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις και την εξυγίανση, υπογράφεται ΚΥΑ η οποία προβλέπει την κατανομή 22 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 8,5 εκατομμύρια θα αφορούν αποζημιώσεις μέχρι το τέλος του 2014 που αφορούν ζημιές από ζωονόσους, από τον καταρροϊκό πυρετό, ευλογιά, κλπ. Αυτά είναι που πρέπει να δοθούν τουλάχιστον μέσα από εκτιμήσεις των υπηρεσιών. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ποσό γύρω στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου. 
Είναι θα έλεγα «σταγόνα» μπροστά στις ανάγκες που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία, αλλά επιτρέψτε μας να σας πούμε ότι μέσα σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο που βιώνουμε καταλαβαίνετε ότι κάνουμε πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες, για να στηρίξουμε έναν κλάδο που, όπως κι εσείς έτσι κι εμείς, όλοι αποδεχόμαστε ότι αποτελεί προτεραιότητα λόγω της ποιοτικής υπόστασης των προϊόντων του. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία τουλάχιστον στην παγκόσμια αγορά είναι γνωστό πλέον ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικά και μπορούν να αντιπροσωπεύσουν τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου