Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27 Απριλίου 2015

                                                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


"Η ανθοκομία είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της φυτικής παραγωγής με δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης γιατί έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, αυτό της επένδυσης με την μεγαλύτερη απόδοση σε σύγκριση μεάλλες καλλιέργειες.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του χώρου είναι ότι η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το 70%-80% της εσωτερικής αγοράς ενώ οι εξαγωγές ανθοκομικών προϊόντων, αν και εμφανίζουν μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, θα λέγαμε ότι είναι πολύ χαμηλές, αφού το χρηματικό ποσό από τις εξαγωγές αντιστοιχεί περίπου στο 12% του αντίστοιχου ποσού των εισαγωγών.

Ο κλάδος μπορεί να μπει σε τροχιά γρήγορης ανάπτυξης εφόσον αντιμετωπισθούν χρόνια προβλήματα που αποτελούσαν και αντικίνητρα για την ανάπτυξη του (έλλειψη σύγχρονων και οργανωμένων αγορών, έλλειψη τεχνικής υποστήριξης, υψηλό κόστος παραγωγής , μικρός βαθμός οργάνωσης των ανθοκομικών εκμεταλλεύσεων). 

Τα ανθοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να διατίθενται στην εσωτερική αγορά σε ικανοποιητικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ικανό επιχειρηματικό κέρδος, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και στηρίζοντας το εισόδημα των παραγωγών. Ειδικότερα δε για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων αγροτών ο κλάδος της ανθοκομίας αποτελεί μια ιδανική λύση.

Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στα κυρίως ανθοκομικά κέντρα της χώρας όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δίνουν ευοίωνες προοπτικές παραπέρα ανάπτυξης του κλάδου.

Στόχος του Υπουργείου είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του κλάδου της ανθοκομίας μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου μας. Ο στόχος αυτός υλοποιείται με τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων ώστε να εξετάζονται και να λαμβάνονται μέτρα με σκοπό:

  • Την αύξηση με ίδρυση νέων θερμοκηπιακών μονάδων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων
  • Την εξυγίανση, βελτίωση των δομών και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διακίνησης και εμπορίας των ανθοκομικών προϊόντων προϊόντων . 
  • Την προώθηση και προβολή των ανθοκομικών προϊόντων με τη συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς ανθοκομικές εκθέσεις 
  • Την τεχνική υποστήριξη της ανθοκομίας και ανάπτυξη της έρευνας με τη συνεργασία Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την παραγωγή υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλ/στικού υλικού και ανταγωνιστικών ποιοτικών ανθοκομικών προϊόντων 
  • Την κατάρτιση των ανθοκαλλιεργητών. 
Η οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης, η αναβάθμιση των αντίστοιχων τμημάτων εκπ/σης όλων των βαθμίδων (ΙΕΚ, Τ.Ε.Ι, Α.Ε.Ι.) , σε συνδυασμό με επισκέψεις των ανθοκόμων σε σύγχρονες ανθοκομικές μονάδες στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και εφαρμογή καλών πρακτικών θα συμβάλλουν στην αύξηση και συνέχιση του δημιουργικού έργου των Ελλήνων ανθοπαραγωγών. 

Ειδικότερα οι παραγωγοί ανθοκομικών ειδών μέσω ενισχύσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020, θα έχουν την δυνατότητα για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο αγροτικής εκμετάλλευσης, υποβάλλοντας σχέδια βελτίωσης για ενίσχυση προκειμένου να πετύχουν τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την αύξηση ή την αναδιάρθρωση της παραγωγής τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου