Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: «Ο λαός έχει επενδύσει ελπίδες σε εμάς»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

“Δεν θα ήμουν ειλικρινής αν σας έλεγα ότι με ικανοποιεί γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολύ μεγάλες και χρειάζονται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις κινήσεις μας. Όμως πολλές από αυτές εγκλωβίζονται από διαδικασίες που η αντιμετώπισή τους απαιτεί χρόνο και επιμονή. Και σ΄ αυτό φαίνεται ότι μας στηρίζει ο Ελληνικός λαός”. Για την μέχρι τώρα πορεία του κυβερνητικού έργου μιλά στην Press Publica o αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
«Έχοντας συχνή επαφή με τον κόσμο της επαρχίας μπορώ να σας αναφέρω πολλά τέτοια παραδείγματα: Στην επίσκεψή μου στην Άρτα τις ημέρες που η περιοχή πληττόταν από τις πλημμύρες ήταν πολλοί οι κάτοικοι που μου έλεγαν «προχωράτε, μην κάνετε ούτε ένα βήμα πίσω, εμείς αντέχουμε». Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση των συζητήσεων της 24ης Απριλίου θα σφραγιστεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, που θα μας απαλλάξει από την εσωστρέφεια αλλά και θα μας δώσει τη δυναμική για να δικαιώσουμε τις ελπίδες που ο λαός έχει επενδύσει σε μας με τη κατάθεση της εντολής του για τη διακυβέρνηση της χώρας.
-Κύριε υπουργέ οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι ίσως η πιο αδικημένη επαγγελματική ομάδα στη χώρα. Τι σκοπεύετε να κάνετε με τις επιβαρύνσεις που δέχθηκαν επί μνημονίων (π.χ. χαράτσια, 13% φόρο στις επιδοτήσεις, μειωμένο αφορολόγητο, υψηλά ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση, τιμές πετρελαίου);
Η κτηνοτροφία αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση μας  όχι μόνο γιατί είναι η δραστηριότητα που αξιοποιεί ορεινές και μη ορεινές περιοχές που είναι αδύνατο να αξιοποιηθούν διαφορετικά ,αλλά και γιατί συνιστά αντίμετρο στην ανεργία και την αποδόμηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων της ελληνικής περιφέρειας. Για πολλές μάλιστα περιοχές αποτελεί και βασικό οικονομικό κλάδο. 
Πρώτο μας μέλημα είναι η επίλυση των προβλημάτων της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 ώστε από το 15 να μπούμε στην εφαρμογή της νέας ενίσχυσης χωρίς προβλήματα.
Παράλληλα βεβαίως θα υπάρξουν βασικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής που έχουν σχέση με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση της φορολογίας αλλά και τη μείωση του κόστους της ενέργειας.
-Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρετε στη Βουλή θα αφορά την αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς; Τι θα περιλαμβάνει;
Χρειάζεται ένα καινούριο ξεκίνημα στο συνεταιριστικό  χώρο για να  βρει  εκείνη τη συνεργατική έκφραση που θα τον μετατρέψει σε ουσιαστικό εκφραστή και υπηρέτη των αγωνιών του Έλληνα αγρότη.
Γι αυτό θα προχωρήσουμε στην αναγέννηση των αγροτικών συνεταιρισμών  με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προκύψει μέσα από ένα έντιμο και ειλικρινή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , δίνοντας  ιδιαίτερη έμφαση στις Ομάδες Παραγωγών κατά προϊόν  και στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς κατά κλάδο . Και θα είναι το δεύτερο ν/σ που θα καταθέσουμε στη Βουλή ,αφού εντός των ημερών θα καταθέσουμε ένα άλλο επείγον νομοσχέδιο για τη κτηνοτροφία , αυτό των Βοσκήσιμων Γαιών Στης Ελλάδας .
 -Έχετε μιλήσει για “νοικοκύρεμα” στα οικονομικά του αγροτικού τομέα, τι ακριβως θα κάνετε; -Ποιος θα ειναι ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ;
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αυτός που διαχειρίζεται όλους του πόρους του Υπουργείου που ακόμη και σ΄αυτή τη δύσκολη περίοδο από πλευράς πόρων ξεπερνούν τα 3 δις Ευρώ το χρόνο.
Με το καλημέρα στο Υπουργείο με περίμεναν δύο  φάκελλοι , ο ένας  με βεβαιωμένα πρόστιμα από την Ε.Ε. ύψους 1,3 δις ευρώ και μάλιστα   με ρύθμιση για τμηματική καταβολή σε 5 χρόνια, ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά με 250 εκατ. και ο άλλος με καταλογισμούς για ανάκτηση   ύψους  1,2 δις  ευρώ . Πλήρης ανικανότητα στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων από τις τελευταίες  ελληνικές κυβερνήσεις.
Άμεσα θα πατάξουμε τις  παράνομες ελληνοποιήσεις ,τις υπερτιμολογήσεις, τις ενδοομιλικές συναλλαγές και  τα καρτέλ   και θα επιδιώξουμε την καθιέρωση προθεσμιών πληρωμής της αγροτικής παραγωγής το πολύ μέχρι το χρόνο  ανάλωσής της.  
Είναι αδιανόητο η αξία των αγροτικών προϊόντων να χρησιμοποιείται  για να γεμίζουν τα πολυκαταστήματα με άλλου είδους προϊόντα.
 Δεν μπορεί το γάλα που αναλώνεται σε 7 ημέρες από τη πώλησή του από το κτηνοτρόφο, να πληρώνεται πολλούς μήνες αργότερα.
Θα κάνουμε  διαφανή, αξιόπιστη  και αποτελεσματική τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων με στόχο την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους και την εξάλειψη του απαράδεκτου φαινόμενου των συνεχών καταλογισμών προστίμων από πλευράς ΕΕ .
Θέλω να  τονίσω για μια  ακόμη μια φορά: ο ΟΣΔΕ θα επιστρέψει στο σπίτι του, στο Υπουργείο.
-Στον πρωτογενή τομέα το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας είναι έντονο. Επεξεργάζεστε μέτρα για την εξασφάλιση πιστώσεων στον τομέα αλλά και για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων αγροτών;
Το πρόβλημα της υπερχρέωσης των μονάδων  έντασης κεφαλαίου , χοιροτροφία, πτηνοτροφία , αγελαδοτροφία αλλά και συνολικά για όλη τη ζωϊκή παραγωγή είναι πολύ μεγάλο. Θα το δούμε άμεσα, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταίο χρόνια δεν περπάτησαν καθόλου.
Η κατάργηση της αγροτικής πίστης έχει προκαλέσει, λόγω της  ελλιπούς χρηματοδότησης , τη μείωση της αγροτικής παραγωγής κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας προμήθειας  των απόλυτα αναγκαίων εφοδίων, αλλά και ζωοτροφών. Θα υπάρξει  και πάλι χρηματοδοτικό εργαλείο στον αγροτικό χώρο, είτε με την επαναφορά της ΑΤΕ  είτε με την ίδρυση νέου εξειδικευμένου πιστωτικού φορέα.
-Οι πρώτες σας επαφές και πρωτοβουλίες (συνάντηση με σταφιδοπαραγωγούς, υποστήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κ.λπ) δείχνουν τη βούληση της νέας ηγεσίας για στήριξη των Ελλήνων παραγωγών. Με ποιο τρόπο θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο; Πως θα αυξηθεί η προστιθέμενη αξία τους;
 Η ανταγωνιστικότητα  θα ενισχυθεί με  την αξιοποίηση των ποιοτικών  πλεονεκτημάτων παραδοσιακών μας προϊόντων, όπως ελαιολάδου,  ροδάκινων, σουλτανίνας  κ.λ.π. αλλά και άλλων με διεισδυτικότητα στις ξένες αγορές, όπως κρόκου, σπαραγγιών, αρωματικών φυτών κ.λ.π. Στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα συμβάλλει και μια προστιθέμενη  αξία, που θα προκύψει μέσα από την παραγωγή ευρέως φάσματος ποιοτικών και τυποποιημένων  προϊόντων . Κάθε μονάδα προστιθέμενης αξίας μπορεί να προσδώσει όχι μόνο πολλαπλάσια αύξηση της απασχόλησης αλλά και αύξηση στο αγροτικό ΑΕΠ κατά 5% , χωρίς αυτό να σημαίνει αύξηση της τιμής του καταναλωτή, αρκεί να αντιμετωπιστεί το υπερβολικό ποσοστό των μεσαζόντων του χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου