Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Απάντηση Αν.Υπουργού Β.Αποστόλου για τις ζημιές έπειτα από έντονα καιρικά φαινόμενα.




Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β.Αποστόλου στην με αριθμό 114/20-4-2015 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Δράμας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Χρήστου Καραγιαννίδη προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την ανάγκη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του Κάτω Νευροκοπίου και του Δήμου Δοξάτου. 
Τρέξαμε και πήγαμε σε όλες τις περιοχές, όπου ειδικά τη φετινή χρονιά οι καιρικές συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες. 
Οπωσδήποτε οι εκτιμήσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή του Νευροκοπίου που είχαμε ζημιές και σε σιτηρά, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από την πλευρά των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Έγιναν αναγγελίες για περισσότερα από τετρακόσια στρέμματα, δηλαδή είναι περισσότερες από έντεκα με δώδεκα δηλώσεις αυτές που έχουν υποβληθεί. Το ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Από αυτή την άποψη εμείς, εφόσον αποσυρθούν τα νερά, θα καταλήξουμε σε πορίσματα και έτσι θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και αφορούν φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο. 
Ειδικότερα θα έλεγα ότι έχουμε δύο προβλήματα που πρέπει να δούμε συνολικότερα. Το πρώτο είναι τι θα γίνει με τα δικαιώματα ιδιαίτερα πάρα πολλών παραγωγών που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Το δεύτερο είναι τι θα γίνει με ένα εισόδημα που θα χαθεί από πλευράς των συγκεκριμένων.
Θα έλεγα ότι μέσα στα πλαίσια γενικότερα της περιφέρειας, συγκεντρώνοντας στοιχεία, προσπαθούμε να δούμε κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – γιατί θέτει ορισμένες προϋποθέσεις - και διεκδίκησης αποζημιώσεων. 
Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο ότι από πλευράς δικαιωμάτων θα υπάρξει άμεσα μια τεκμηρίωση για να μη χαθούν. Όταν βέβαια θα φθάσουμε στην περίοδο που αποτιμάται και το εισόδημα που έχει χαθεί, θα δούμε μέσα από τις διαδικασίες έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πώς θα δώσουμε αυτό το deminimis από κοινοτικές ενισχύσεις ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το χώρο.
Από τη δική μας πλευρά, θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο δράσης με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Για παράδειγμα, σε θέματα που αφορούν τις παρεμβάσεις στα φράγματα και στα κανάλια, διότι μέχρι τώρα έχουμε μια αντιμετώπιση πρόσκαιρη και την επόμενη χρονιά ξαναβρισκόμαστε στο ίδιο πρόβλημα και μάλιστα διογκωμένο. 
Θα πρέπει, λοιπόν, να διαμορφώσουμε ένα συνολικό σχέδιο δράσεων στις συγκεκριμένες περιοχές με τα αρμόδια Υπουργεία και αντίστοιχα με τις Περιφερειακές Ενότητες. Ταυτόχρονα, να δούμε τι θα κάνουμε από τη δική μας πλευρά με τις επιλέξιμες δαπάνες, παραδείγματος χάριν, στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο έχει και μια υστέρηση, αλλά και στο πρόγραμμα που τώρα περπατάμε, και να δούμε τι θα κάνουμε και με το ερχόμενο πρόγραμμα, ώστε εκεί να μπορέσουμε να εντάξουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες, διότι η αποκατάσταση ζημιών ουσιαστικά είναι επενδυτική δραστηριότητα για να επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση.
Άρα, προς αυτή την κατεύθυνση να δούμε ποιες επιλέξιμες δαπάνες μπορούν να μπουν γιατί οι δυνατότητες χρηματοδότησης, όπως αντιλαμβάνεστε όλοι, από εθνικούς πόρους σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολες. Υπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένες δυνατότητες και προς αυτή την κατεύθυνση θα πορευτούμε. 
Πιστεύουμε στην κατάλληλη αξιοποίηση του πλαισίου που υπάρχει από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των φορέων του αγροτικού χώρου. Ιδιαίτερα ο ΕΛΓΑ κάνει μια μεγάλη προσπάθεια αυτή την ώρα και να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις αποζημιώσεις, αλλά ταυτόχρονα να βρίσκεται έγκαιρα την ώρα της καταγραφής και της εκτίμησης της ζημιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου