Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Συζήτηση στη Βουλή για το Εθνικό Κτηματολόγιο


Ο βουλευτής Εύβοιας και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή με θέμα: Πορεία των εργασιών κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αποτελεί κοινή αντίληψη ότι η διαδικασία, η πορεία των εργασιών κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου καρκινοβατεί. Σε δεκαεπτά χρόνια δαπανήσαμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να υλοποιηθεί μόνο το 17% του έργου, παρότι είχε βαπτιστεί ως το εργαλείο -ένα από τα μεγαλύτερα- που θα συμβάλει στην ανάπτυξη. Δυστυχώς, δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει ούτε ένα από τα είκοσι τρία προγράμματα που ξεκίνησε. Το χειρότερο όλων είναι ότι απέφυγε να προστατεύσει, να περιφρουρήσει τη δημόσια περιουσία, αφού δεν την  υπερασπίζεται όπως πρέπει, κατά τη διάρκεια κατάρτισης του Κτηματολογίου.

Υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία δεν πρέπει να αγνοήσετε, ότι δηλαδή η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν υπερασπίζεται τη δημόσια κτήση, αφού από εργαλείο –σας το λέω και είναι σκληρό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα- καταγραφής της δημόσιας περιουσίας έχει μετατραπεί σε εργαλείο λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας.
Κατά τη διαδικασία κατάρτισης του κτηματολογίου οι δημόσιες υπηρεσίες δεν ενδιαφέρονται όσο πρέπει, είτε γιατί  εμποδίζονται από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, είτε διότι όταν πάνε να εφαρμόσουν το μαχητό έτσι κι αλλιώς  τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου παραγνωρίζονται ή εμποδίζεται η παρέμβασή τους.»

Απατώντας ο Υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης είπε:
«Το Κτηματολόγιο πράγματι είναι έργο μεγάλης σημασίας σε επίπεδο εθνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό. Η επιτάχυνση των εργασιών κτηματογράφησης αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Οι καθυστερήσεις εντοπίζονται κυρίως στο πλαίσιο της ανάθεσης των έργων.
Η επιτάχυνση, λοιπόν, της σύνταξης του έργου του Κτηματολογίου, η πληρέστερη προστασία αλλά και η καταγραφή των δημοσίων ακινήτων, καθώς και η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών της χώρας αποτελούν αντικείμενα του νέου σχεδίου νόμου που θα έρθει συντομότατα στη Βουλή, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν έχω σημειώσει κατά τη διάρκεια άλλων συζητήσεων στις επιτροπές και σε συζήτηση άλλων νομοσχεδίων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου