Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Το ατόπημα της κας Τζάκρη αποπροσανατολίζει


Άρθρο  στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ τη Δευτέρα 29/1/2024 (*)

Κι ενώ ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης όλης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορύφωση των κινητοποιήσεων για την επιβίωσή του, πετάγεται ξαφνικά η κα Τζάκρη, και χωρίς καμία τεκμηρίωση, προσεγγίζει τα πεπραγμένα του αγροτικού χώρου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανεξήγητο το ατόπημά της να αμφισβητήσει τη δουλειά που έκανε εκείνη η Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και όλο το στελεχικό δυναμικό του Υπουργείου, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Ας δούμε τι παραλάβαμε εμείς τότε, δηλαδή το 2015: Ένα χώρο που βρισκόταν σε κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα τη σωστή διαχείριση των κοινοτικών του πόρων.

Τι βρήκαμε: 1,4 δις δημοσιονομικές διορθώσεις, δηλαδή πρόστιμα εξαιτίας της κακής διαχείρισης των βοσκοτόπων από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και 1,1 δις καταλογισμοί, δηλαδή ανακτήσεις ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν σε φορείς και πρόσωπα του αγροτικού χώρου.

Τι κάναμε για να διορθώσουμε την κατάσταση, που μας οδηγούσε σε απώλειες των μοναδικών πόρων που είχε εκείνη την περίοδο για την επιβίωσή του

Σταματήσαμε την επιβολή των προστίμων από την Ε. Επιτροπή και περάσαμε στη διαδικασία των επιστροφών, στο σύνολό τους από την Ε.Ε .στη χώρα μας (τα μισά έχουν ήδη επιστραφεί), ενώ παράλληλα βάλαμε τάξη στις πληρωμές, φτάνοντας και τις δύο πρώτες χρονιές 2016 και 2017 σε ποσά ρεκόρ (ξεπέρασαν τα 2 δις κάθε χρόνο) και την ίδια στιγμή συμφωνήσαμε με την Ε. Επιτροπή να μειώσουμε και τους καταλογισμούς στο 1/3.

Και πετύχαμε, μέσα από τον ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η άποψή της κας Τζάκρη, «εγώ δεν ξέρω πόσο καλά τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι αδιανόητη, αφού η ίδια αναγνώριζε και επαινούσε το έργο του Υπουργείου σε κάθε ευκαιρία.

Βέβαια μπορώ να επισημάνω ότι μέχρι τα μέσα του 2018 που είχα την ευθύνη του Υπουργείου έγινε σημαντικό έργο και εμβληματικές παρεμβάσεις.

Ειδικότερα προχωρήσαμε:
1) Σε αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ, που σημαίνει ότι το 95% των αγροτών δεν πληρώνει κανένα φόρο με βάση το αγροτικό εισόδημα που δηλώνει.
2) Στην ίδρυση της Κάρτας του Αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
3) Στο εργόσημο ως βασικό εργαλείο πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο.
4) Στον περιορισμό της ασυδοσίας των μεσαζόντων με την υποχρεωτική πληρωμή των 60 ημερών.
5) Στη πάταξη των ελληνοποιήσεων με τη κατοχύρωση με νόμο, της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος στα ζωικά προϊόντα.
6) Στο νέο πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού με τις διεπαγγελματικές, τις ομάδες και τις οργανώσεις παραγωγών.
7) Στη διασφάλιση των πληρωμών των ενισχύσεων της ζωικής παραγωγής με τη θέσπιση των βοσκήσιμων γαιών για να καλυφθούν οι απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στην κτηνοτροφία, αλλά και να αποκτήσει ο κάθε κτηνοτρόφος το δικό του λιβάδι.
8) Στην ηλικιακή ανανέωση του χώρου με την ένταξη 16.000 νέων αγροτών και την παραμονή τους στην περιφέρεια.
9) Στην ίδρυση της Τράπεζας Γενετικού Υλικού για τη διατήρηση, αναπαραγωγή, εμπορία και προώθηση του εγχώριου γενετικού υλικού.

Όλα αυτά και άλλα ασφαλώς τα γνωρίζει τόσο η ίδια, όσο και οι συμπατριώτες της που βιώνουν εδώ και 5 χρόνια μια πρωτοφανή εγκατάλειψη από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

(*) Γράφει ο Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργός ΑΑΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου